Kendilerine ayrılan bütçenin yetersizliğinden şikâyetçi olan üniversiteler, yüksek lisans başvuruları için 50-100 YTL arasında ücret alıyor.

Üniversiteler, tezli ve tezsiz yüksek lisans programları için aldığı başvuru ücretinden büyük gelir elde ediyor. Üniversitelerin 50 kişilik kontenjanlarına başvuruda bulunan yaklaşık 500 kişiden yüksek lisans için 50-100 YTL başvuru ücreti alınıyor. Alınan ücretler kırtasiye masrafı olarak gösterilirken kazanamayan öğrencilere geri ödeme yapılmıyor.

Akademik kariyer yapmak ya da öğretmen olmak isteyen fen-edebiyat fakültesi mezunu binlerce öğrenci yüksek lisans programlarına başvuruyor. En fazla yoğunluk enstitülerin tezsiz yüksek lisans programlarında yaşanıyor. Fen-edebiyat fakültesi mezunları tezsiz yüksek lisans eğitimi (pedagojik formasyon) almak koşuluyla öğretmenlik yapabiliyor. Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü 2007-2008 eğitim-öğretim yılı için edebiyat öğretmenliği tezsiz yüksek lisans programına 50 kişilik kontenjan ayırdı. 60 YTL başvuru ücreti ödenen edebiyat öğretmenliği için 423 kişi başvurdu. Üniversite, sadece edebiyat programından 25 bin YTL'nin üzerinde gelir elde etti. Yine 50 kişilik tarih öğretmenliği kontenjanına 179, 50 kişilik felsefe grubu öğretmenliğine 149 başvuru yapıldı. Atatürk Üniversitesi'nde edebiyat öğretmenliği için ayrılan 100 kişilik kontenjana 300'ün üzerinde öğrenci, 50 kontenjan ayrılan felsefe grubu öğretmenliği programına da 158 kişi başvurdu. Atatürk Üniversitesi geri vermemek kaydıyla her üniversite mezunundan 50 YTL başvuru ücreti aldı.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/universiteler/45657-universitelere-gelir-kapisi%3B-sinavlar.html#post93485

Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Vahdettin Başçı'nın kazanamayanların istemesi halinde alınan ücreti iade ettiklerini söylemesine rağmen enstitüde görevli bir memur, ücretin kırtasiye masrafları için kullanıldığını ve iade etmediklerini belirtiyor.


ALES için 55 puan öngörülüyor
Bazı üniversiteler öğrenci alırken başvurularda, Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı'ndan (ALES) 55 puanının üstünü sıralamaya koyarken bazıları hem ALES puanına, hem okul mezuniyet başarı notuna önem veriyor. Tezsiz yüksek lisans eğitimi 1-1,5 yıl sürüyor. Başvuru için 50-100 YTL alınırken, sınavı kazananlar ayrıca harç parası ödüyor.