İSVİÇRE

Yüzölçümü : 41.293 km²

Nüfus : 6.628.000

Başkent : Bern

Önemli Şehirler : Bern, Zurich, Basel, Cenevre, Neuchatel, Konstanz, St. Gallen, Luzerne, Lausanne, Montreux, Sion.

Yeri : Doğusunda Avusturya ile Linchestein, batısında Fransa, güneyinde İtalya ile kuzeyinde Almanya bulunur.

Dil : Almanca, Fransızca, İtalyanca, Romanş

Para birimi : İsviçre frankı

Önemli coğrafi yerler : Jura dağı, Alp dağları, Lugano gölü, Maggiore gölü, Saint-Bernard ve Sankt-Gothard geçitleri.

KAPELLBRÜCKE (1333 İsviçre)

İsviçre'nin merkezindeki Lucerne, N2 otobanı üzerinden Basel'in 98 km güneydoğusunda.

Lucerne kasabası, ya da yerel halkın diliyle Luzern, Lucerne Gölü'nün kuzeybatısındaki dağların eteğinde kurulmuş. Reuss Nehri'nin üzerindeki, üstü kapalı tahta köprü.
Kapellbrücke (Chapel Köprüsü), şehrin sembolü haline geldi. 1333'te yapılan Kapellbrücke, Avrapa'daki en eski tahta köprü.
198 metreyi biraz aşan bir uzunlukta ve nehre yatay uzanıyor.
Güney ucunda sekiz köşeli, kiremit çatılı Wasserturm (su kulesi) yer alıyor. Bu kule ve köprü, ortaçağ kasabasının savunmasının bir parçasıydı. Zamanında kule, maliye idaresi olmasının yanında, cezaevi ve işkence odası olarak da hizmet veriyordu. Köprünün çatı kirişlerinde 17. yüzyıldan kalma 112 üçgen tablo bulunuyor. 1900'lerde restore edilen tablolar, Lucerne’nin tarihini ve yöre halkının, İsviçre’nin bağımsızlığında büyük rol oynayan cesaretini anlatıyor. Bunun yanında Lucerne’nin iki azizi St. Leger ile St. Maurice efsanelerini resmediyor. Tabloların her birinin Almanca açıklamaları bulunuyor. Reuss’ta biraz daha batıya gidildiğinde, diğer bir üzeri kapalı eski köprüye rastlanıyor.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/ulkeleri-taniyalim/51537-isvicre.html#post106277
1407’de yapılan Spreuerbrüeke (Değirmen Köprüsü) adlı bu köprü, 17. yüzyılın Dance of Death (Ölüm Dansı) tablolarında resmediliyor. Göl boyunca uzanan parkları ile Lucerne, popüler bir turistik merkez. Reuss'un kuzeyindeki eski şehir, Ortaçağ'daki halini koruyor.
Gözc kulelerinin yer aldığı 14'üncü yüzyıla ait şehir duvarı, eski meydanı, halk evi Weinmarkt, ikiz kuleli St. Leger ve 1644'te kutsanan St.Maurice kiliseleri görmeye değer.
Ünlü Löwendenkmal (Aslan Anıtı), XVI. Louis ile ailesini 1792'de Paris'te Tuileries'i tehdit eden devrimci çeteden korumaya çalışırken hayatlarından olan kahraman İsviçre askerlerini anıyor.
Yarak aslan, bir tepedeki oyukta ölüyor. Danimarkalı heykeltıraş Bertel Thonvaldsen tarafindan tasarlanan anıt, 1821'de tamamlandı. Luceme, Avrupa'daki en büyük ulaşım müzesi, planetaryum, buzul bahçesi olan bir Buzul Çağı müzesi ile İsviçre halk kostümleri müzesine sahip olmakla da övünüyor.
Dağlarla ve ormanlarla çevrili romantik Lucerne Gölü'nde gezintiler de yapılıyor. Lucerne büyük olasılıkla bir balıkçı köyüydü. 13. yüzyılda kuzey İtalya ile Rhineland'i birbirine bağlayan St. Gotthard geçidinin yer aldığı Alphine yolunun açılmasıyla zenginleşti. Şehir büyüdü ve bu yol sayesinde ticaret merkezi oldu. 14. yüzyılda şehirden kovulana kadar, Avusturyalı Habsburg Hanedanı'nın mülküydü. Şehir her zaman İsviçre'de Katolikliğin güçlü bir şekilde tutunduğu bir yer oldu.