Giriş


REFORMTÜRK 17. YIL


7 sonuçtan 1 ile 7 arası
  1. #1
    soleil - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    10 Eylül 2006
    Yer
    konya
    Mesajlar
    4,856
    Tecrübe Puanı
    110

    iNGiLTERE Genel Bilgi

    Ingiltere

    Önemli şehirleri : Londra, Manchester, Birmingham, Liverpool, Leeds

    Uçuş süresi : 3 saat 30 dakika

    Para birimi : Pound Sterling

    Yüzölçümü : 244,820 kilometrekare

    Saat farkı : Saatlerinizi 2 saat geri almayı unutmayın!

    Resmi dil : İngilizce

    Başkenti : Londra

    Sıcaklık : Genelde ılıman bir iklime sahip. Yılın büyük kısmı yağışlı. Yazları ortalama sıcaklık 17 C°, kışları ise 6°.

    Nüfus : Yaklaşık 60,095,000

    Vize : Vize vermek için İngiliz hükümeti görüşme (interview) uygulaması yapmaktadır.

    Nasıl telefon edilir : 00+90+alan kodu+telefon numarası, cep telefonları çalışmaktadır

    Türk konsolosluğu : Rutland Lodge, Rutland Gardens, Knightsbridge, LONDON SW7 1BW,
    Tel: 020 7591 6900,

    Telefon kodu : 44 (Londra 0207/0208, Manchester 61, Liverpool 51)

    Acil telefonlar : 999

    LONDRA (Baskent)

    İngiltere’nin başkenti; 7,5 milyon yaşayanıyla geleneklerine sıkı sıkıya bağlı kalmayı başarmış bir metropoldür. 18. ve 19. yüzyılın politik ve ekonomik açıdan dünyadaki en etkili şehri, tarihi ve eğlenceyi bir arada yaşatmak için sizi bekliyor.

    MANCHESTER

    Şehrin akla ilk getirdiği fabrikalar, gökyüzünü kaplayan duman ve Endüstri Devrimi’ne öncülük etmiş olduğudur. Fakat bu kent bunlardan çok daha fazlasına sahip. 1960’larda kuruluş aşamasını yaşayan The Bee Gees grubuna ev sahipliği yapması önemli bir özelliğidir. Futbol tutkunları için dünyaca ünlü takım Manchester United’ın Old Trafford Stadı'nı görmek, o büyülü spor atmosferini yerinde yaşamak için ideal bir seçenektir.

    BIRMINGHAM

    Ülkenin Londra’dan sonra 2. büyük şehridir. Çok dinamik ve hareketli bu şehirde sakın monoton bir tatil beklemeyin!! Gece hayatı, aktiviteler, alışveriş ve dünya standartlarında bir kültür sahnesi sunuyor size. Batı Londra’dan sonra İngiltere’nin en iyi alışveriş bölgesi seçildi ve senede 22 milyon konuk ağırlıyor. Çevrenize baktığınızda yaklaşık 60 km uzunluğa ulaşan kanallar, Endüstri Devrimi’nde şehrin ana damarını oluşturmuş ama artık sadece zevk için kullanılıyor. Bu kanalların uzunluğu Venedik’ten bile fazla! Jewellery Bölgesi’nde 100den fazla kuyumcuyu bir arada bulabilirsiniz!
    Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/ulkeleri-taniyalim/48043-ingiltere-genel-bilgi.html#post97837

    LIVERPOOL

    Liverpool Liman Binası Ünlü müzik grubu the Beatles’ın doğum yeridir. Bu da şehrin turizm gelirlerini arttırıcı çok önemli bir özelliğidir. 2007 yılında 800. yaş gününü kutlayacak olan bu şehir, 2008 yılı için Avrupa Kültür Başkenti seçildi.
    İki büyük katedralin gölgesini şehrin üstünde görebilirsiniz; Anglikan Katedrali – Britanya’nın en büyük katedrali ve Roman Katolik Katedrali. “Üç Zerafetler” olarak bilinen Liver Binası, Cunard Binası ve Liverpool Liman Binası tün dünyanın en güzel rıhtım manzaralarından birini oluşturuyor – ki yeni projelerle 4. bina da bu üçlüye eklenebilir. Japon sanatçı Taro Chiezo’nun modern eseri SuperLambBanana – yarı muz, yarı kuzu bir heykel – kentte simgeledikleriyle bir tartışma konusu ve görülmeye değer.

    LEEDS

    Şehrin yoğun öğrenci nüfusu, gece hayatının canlanmasının başlıca nedeni sayılıyor. Heykel severler için Henry Moore Enstitüsü ve Şehir Sanat Galerisi ilgi çekici olabilir. Victoria Bölgesi’nde alışveriş yapıp mola verip bir şeyler atıştırmak, Roundhay Parkı’nda bir göl turu yapmak önerebileceğimiz diğer seçeneklerdir.
    Sherwood Ormanları

    NOTTHINGHAM

    Robin Hood efsanesinin doğduğu ve ölümsüzleştiği bir Rönesans kentidir. Ünlü Sherwood Ormanları kahramanının ayrı bir gizem kattığı bu şehrin bir diğer özelliği de canlı gece hayatıdır. Şehre bakışın en geniş açılarla yakalanabileceği Notthingham Kalesi ve geçmişte mahkumların hapsedildiği, idamlara ev sahipliği yapmış Adalet Galerisi ziyaret edilmesi gereken diğer yapılardan sayılabilir.

  2. #2
    soleil - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    10 Eylül 2006
    Yer
    konya
    Mesajlar
    4,856
    Tecrübe Puanı
    110

    --->: iNGiLTERE Genel Bilgi

    Buckingham Palace

    Buckingham Sarayı kraliçe ile Edinburgh Dükünün Londrada'ki evi olup 1837 yılından beri kraliyetin Londrada'ki resmi olarak kaldıkları yerdir. Saray resmi fonksiyonların, resmi resepsiyonların, kraliyet seramonilerinin yapıldığı kraliyet ailesinin temel yeridir.

    Buckingham Palace en yakın istasyonlar Green Park ve Victoria'dır. Ziyaretçiler askerlerin nöbet değişim seramonisini seyredebilirler. Queens Galeriyi, Royal Mews'i ve State Rooms'larını ziyaret edebilirler.

    Buckingham Sarayındaki nöbet değişimi Haziran ve Temmuz aylarında hergün saat 11:30 da, geri kalan aylarda her iki günde bir eğer hava müsaitse yapılır. Bu seramoni sarayın önünde yapılmakta olup yaklaşık 45 dakika sürmektedir ve izlemek ücretsizdir.

    Royal Mews kraliyet ailesinin özel günlerinde kullandıkları at arabalarının ve diğer araçların saklandığı yerdir. Buradaki atlar eğer resmi bir görev için kullanılıyorsa o gün halka açık olmayabilir. Burası 28 Temmuz ile 25 Eylül tarihleri arasında saat 10:00 ile 17:00 arasında hergün açıktır ve son giriş 16:15 tedir. 24 Mart ile 27 Temmuz arasında ve 26 Eylül ile 31 Ekim arasında Cuma günleri en son giriş saat 17:15 olmak üzere saat 11:00 ile 16:00 arası hergün açıktır. Giriş ücreti yetişkinler için 7.00 GBP ve çocuklar için 4.50 GBP dir.

    Queens Galleride kraliyet kolleksiyonundan seçilen örnekler sergilenir. Galeri hergün 10:00 ile 17:30 arasında açıktır. En son giriş 16:30'dur Giriş ücreti yetişkinler için 7.50 GBP, çocuklar için 4.00 GBP dir.

    Buckingham Sarayının State Rooms ları 2007 yılında 28 Temmuzdan 25 Eylüle kadar hergün saat 09:45 ile 16:00 arasında açıktır. Son giriş saati 15:45'tir. Giriş ücreti yetişkinler için 15.00 GBP çocuklar için 8.50 GBP dir. Burası çok popüler olduğu için biletlerin önceden ayırtılmasını tavsiye ederiz.





    Design Museum

    Modern ve çağdaş sanati seviyosaniz , Design Museum gorulmeye deger bir aktivite olacaktir. Muzede gectigimiz 1 asirin endustiriyel, mimari ve grafik, moda tasarimlarini gorebilirsiniz.

    Detayli bilgi icin muzenin web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

    http://www.designmuseum.org/

    Adres:
    Design Museum
    Shad Thames
    London SE1 2YD







    National Maritime Museum

    Bu muzede Ingiltere'nin kaşifleri, tüccarları, göçmenleri ve donanma gücü ile dünya çapında yarattığı etkiyi açıklamaktadır. Muzeye giris ucretsizdir.
    Detayli bilgi almak ve fikir edinmek icin muzenin web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

    http://www.nmm.ac.uk/

    Adres:
    National Maritime Museum
    Greenwich
    London SE10 9NF







    British Museum


    British Museum çoğunlukla arkeolojik ve etnografya ile ilgili dünyanın pek çok medeniyetine ait örnekler içerir ve Great Russell Street'te bulunmaktadır.

    Sergilenen eserler, Mısırlı hiyeroglifini çözmekte yardımcı olan The Rosetta Stone'nu taşını, bugün Bodrum'da bulunan Mausoleum of Halikarnassos'un heykellerini, Atina'da Parthenon'dan kurtarılan Elgin mermerden yapılmış yapıtları kapsamaktadır. Müzeyi ziyaretinizde üstü kapalı avluyu ziyaret etmeyi unutmayın.

    Müze hergün 10:00 ile 15:30 arasında açıktır, kapanış saati Perşembe ve Cuma günleri 20:30'a kadar uzar. Giriş ücretsizdir. En yakın istasyon Tottenham Court Road'tur.

    Daha çok bilgi almak için British Museum web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

    http://www.britishmuseum.org/









    Tate Modern

    Tate Modern binasi onceleri enerji istasyonu olarak kullaniliyormus, daha sonra 2000 yilindan itibaren Tate Modern olarak sanat galerisi haline donusmus. Eger Londra'ya gelirseniz gorulmesi gereken yerlerden biridir.
    Thames nehrinin kiyisinda guzel bir manzaraya da sahip olan Tate Modern hakkinda detayli bilgi almak icin Tate Modern web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

    http://www.tate.org.uk/modern/information/

    Adres:
    Tate Modern
    Bankside
    London SE1 9TG









    London Eye


    London Eye dev bir dönme dolaba benzeyen bir gözlem tekerleğidir. Thames nehrinin kenarında Country Hall'ün dışında Westminster sarayının karşı tarafında bulunmaktadır. Tekerlek sabittir ama tam bir dönüş yapması yaklaşık 20 dakika sürmektedir ve 135 metrede dönüşünün en yüksek noktasına ulaşır. Dönüş boyunca manzara olağanüstüdür ve sürekli değişir.

    London Eye yaz ayları Haziran'dan Ekim'e kadar hergün saat 10:00'dan 21:00'e kadar açıktır, kış aylarında ise daha erken saatlerde kapanmaktadır. Bilet fiyatları yetişkinler için 14.50 GBP ve çocuklar için 7.25 GBP dir. En yakın istasyon Westminster istasyonudur.

    Daha detaylı bilgi almak ve bilet ayırtmak için London Eye web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

    http://www.ba-londoneye.com/









    Westminster Abbey


    Gothic Westminster Abbey Westminster Sarayı'nın hemen yanında bulunmakta olup William'ın zamanından beri kraliyetle ilgili taç giyme törenleri ve definlerinin yapıldığı yerdir. Güncel yapı 13. yüzyıla kadar gider ve İngiliz tarihindeki birçok ünlü insana ait kabir ve anıtları içerir.

    Westminster Abbey ziyaretçi saatleri değişsede genellikle Pazartesi ve Cumartesi dahil olmak üzere haftaiçi hergün saat 9:30 ile 15:45 arasında açıktır. Giriş ücreti yetişkinler için 10.00 GBP çocuklar için 7.00 GBP dir. En yakın istasyon Westminster istasyonudur.

    Daha detaylı bilgi almak için Westminster Abbey web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

    http://www.westminster-abbey.org/




    Tower of London

    Thames Nehri kiyisinda bulunan bu tarihi yer 1078 yilinda I. William tarafindna yapilmistir,

    Londra'nın merkezinde, Thames Nehri'nin kuzey kıyısında bulunmaktadir.

    Muze Fiyatlari(2007):
    Yetiskin £16.00;
    Cocuk £9.50;
    5 yas alti ucretsiz;
    Aile £45.00


    Adres:
    Tower Hill
    London
    Greater London
    EC3N 4AB




    Palace of Westminster


    The Palace of Westminster Thames nehrinin kıyısındadır ve Parlemento binasının olduğu yerdir. 1834'te bir yangında hemen hemen tümüyle yok olan sarayın bugünki yapısı 1852'de tamamlanmıştır. Saray Gothic tarzda inşa edilmiş olup meşhur Big Ben saat kuleside burada bulunmaktadır.

    Parlemento binası ve Big Ben Kulesi en iyi Westminster Köprüsünden ve Themes Nehrinin her iki kıyısındaki yürüyüş yolundan görülebilir.

    Westminster Sarayında House of Commons (Avam Kamarası) ve the House of Lords (Lordlar Kamarası) bulunmaktadır ve parlementonun tatil olduğu dönemlerde ziyarete açıktır. 2007 yaz dönemi ziyaretçi günleri henüz açıklanmamıştır. 2006 yılında 1 Ağustos'tan 30 Eylüle kadar değişik saatlerde turlar mevcuttu. Bilet fiyatları yetişkinler için 7.00 GBP çocuklar için 5.00 GBP dir. Çok popüler olan yerlerden biri olduğu için önceden yer ayırtmanızı tavsiye ederiz. En yakın metro istasyonu Westminster istasyonudur.

    Daha fazla bilgi almak ve önceden bilet ayırtmak için United Kingdom Parliament web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

  3. #3
    soleil - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    10 Eylül 2006
    Yer
    konya
    Mesajlar
    4,856
    Tecrübe Puanı
    110

    --->: iNGiLTERE Genel Bilgi

    Trafalgar Square


    Trafalgar Square Londra'nın kalbinde buluşma noktasıdır. Nelson sütununun, the National Gallery'nin bulunduğu, bazen açık hava konserlerinin ve kutlamaların yapıldığı meydandır. Bu meydan Leicester Square ve Piccadilly Circus'dan yürüme mesafesindedir. Admiralty Arch ve Whitehall yoluyla Buckingham Palace uzanan the Mall Horse Guards Parade ve Downing Street'den the Palace of Westminster ve Westminster Abbey'e kadar uzanmaktadır.

    Trafalgar Square ve buradaki etkinliklerle ilgili bilgi almak için Mayor of London web sitesinin Trafalgar Square sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

    http://www.london.gov.uk/trafalgarsquare/index.jsp



    Hyde Park


    Hyde Park 350 dönümlük alana kurulu Londra'nın merkezindeki en büyük parktır. Park da yaz konserlerine ve çeşitli etkinliklere içinde ve çevresinde yer verilmektedir. Parkın güney tarafında Kraliçe Victoria'nın ölmüş kocası Prens Albert'e yaptırdığı anıt bulunmaktadır. Anıtın karşı tarafında, çoğunlukla yazın klasik müzik konserleri için bir buluşma yeri olan Royal Albert Hall bulunmaktadır. Parkın batısında, Prenses Diana'nın Prens Charles'tan boşandıktan sonra yaşadığı Kensington Sarayı bulunmaktadır. Diana'nın anısına yapılmış şelalede burada bulunmaktadır. Parkın kuzey doğusunda Marble Arch girişinde Marble Arch ve Speakers Corner bulunmaktadır. Marble Arch başlangıçta Buckingham Sarayına görkemli bir kapı olarak yapılmıştır ama daha sonra şimdi bulunduğu yere taşınmıştır. Speakers köşesi düşünce özgürlüğü ve açık tartışma için bir buluşma yeridir. Parkın güney doğusunda Hyde Park girişinde, çatıda manzara seyretme yerine açılan küçük bir sergi yerinin bulunduğu Wellington Arch bulunmaktadır.

    Park hergün sabah 05:00 den gece yarısına kadar açıktır. Giriş ücretsizdir. En yakın istasyonlar Hyde Park Corner, Knightsbridge, Lancaster Gate ve Marble Arch'dir.

    Daha fazla bilgi almak için Royal Parks web sitesinin Hyde Park sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

    http://www.royalparks.org.uk/parks/hyde_park/



    Natural History Museum


    Natural History Müzesi Cromwell Road'da bulunmaktadır. Doğal dünyayla ilgili seçkin parçalardan oluşan kolleksiyonları ve dünya, çevre bilim, memeliler ve böceklerle ilgili galerileri olan bir müzedir. Önemli kısmı yeniden inşa edilmiş dinazor iskeletlerinden oluşan kolleksiyonu kapsar.

    Müze hafta içi hergün ve Cumartesi günleri saat 10:00 ile 17:30 arasında açıktır ve Pazar günü ise bir saat daha geç açılmaktadır. Müzeye giriş parasız olup, en yakın metro istasyonu ise South Kensington'dur.

    Daha fazla bilgi almak için Natural History Museum web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

    http://www.nhm.ac.uk/



    Victoria and Albert Museum


    Victoria and Albert Müzesi , ya da basitçe V&A, Natural History Müzesi'nin hemen yanında Cromwell Road'dadır. V&A, görülmeye değer seramik, mobilya, moda, tekstil, cam eşya, mücevher, metalisler , fotoğrafçılık, heykeltıraşlık, ve resimlerden oluşan 3000 yıl geçmişe uzanan dünyanın her yerinden kolleksiyonlarıyla dünyanın sanat ve dizayn alanındaki en ünlü müzelerinden birisidir.

    Müze, haftanın hergünü saat 10:00 ile 17:45 arasında açıktır, her Çarşamba ve ayın son Cuma günü saat 20:00 de kapanmaktadır. Giriç ücretsizdir ve en yakın metro istasyonu ise South Kensington'dur.

    Daha fazla bilgi almak için Victoria & Albert Museum web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

    http://www.vam.ac.uk/








    Madame Tussaud's

    Marie Tussaud tarafindan kurulmustur. Muzenin merkezi Londra,da bulunmaktadir bunun disinda Amsterdam, Hong Kong, New York City, Los Angeles, Hollywood ve Şangay;da da subeleri bulunmaktadir.

    Madame Tussaud's muzesinde bir cok unlu kisinin bal mumundan heykelleri bulunmaktadir.

    Eger Lodra'ya gelirseniz gormeden donmemeniz gereken yerlerden biridir.

    Madame Tussaud's hakkinda detayli bilgi almak icin Madame Tussaud's web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

    http://www.madame-tussauds.co.uk/

    Bilet Fiyatlari (2007)

    Madame Tussauds + British Airways London Eye Kombine bilet fiyati
    09:00 - 18:00
    Yetiskin £29
    Cocuk £20
    Aile £96


    Normal 1'den 9 kisiye kadar:
    09:00 - 17:00 Arasi
    Yetiskin £20
    Cocuk £16
    Aile £61

    17:00 - 18:00 Arasi
    Yetiskin £10
    Cocuk £10

    Grup 10 + kisi
    09:00 - 17:00 Arasi
    Yetiskin £19
    Cocuk £15.20


    Adres:
    Madame Tussauds
    Marylebone Road
    London








    St Paul's Cathedral

    Londra merkezinde bulunan Anglikan katedrali ve Londra Piskoposu'nun merkezidir.

    Hala hizmet veren katedral binasının inşa edilişi 17. yüzyıla kadar dayanmaktadır.

    Bugün gerek yerli, gerek yabancı turistler tarafından, kentin en çok ziyaret edilen yerlerinden biridir.
    Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/ulkeleri-taniyalim/48043-ingiltere-genel-bilgi.html#post97839

    St Paul's Katedral'i hakkinda daha detayli bilgi almak icin St Paul's Katedral web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

    http://www.stpauls.co.uk/page.aspx?t...d8xXbHBDHGbzge

    Bilet Fiyatlari:
    Yetiskin £9.50
    Aile £22.50
    Cocuk £3.50
    Grup 10+
    Yetiskin £8.50
    Cocuk £3.00

    Adres:
    The Chapter House
    St Paul's Churchyard
    London EC4M 8AD

  4. #4
    soleil - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    10 Eylül 2006
    Yer
    konya
    Mesajlar
    4,856
    Tecrübe Puanı
    110

    --->: iNGiLTERE Genel Bilgi

    İngiltere'nin Tarihi

    İngiltere'nin bilinen ilk yerlileri Keltlerdir. Romalılar, Batı Avrupayı istila ederken İngiltere'yi de fethedip (1. yüzyıl) adaya "Britania" adını vermişlerdir. Roma egemenliğinin dört yüzyıl sürmesine karşın ülke bu durumdan fazla etkilenmemiştir. 5. - 8. yüzyıllarda Anglus ve Sakson halklarının karışımından oluşmuş Anglosakson halkının akınları, Keltleri kuzey ve batıdaki dağlık yörelere sürerek adaya yeni halkların yerleşmelerine olanak sağlamıştır. Bunu, Danimarka ve 11. yüzyılda Norman istilaları izledi. Normandiyalı Fatih I. William beş yıl içinde ülkeye egemen oldu. Norman kralların yönetiminde Anglosaksonlarla Normanlar birbirlerine karıştı, dil yapısı da ona göre biçimlendi. 1485'te başa geçen Tudor Hanedanı'ndan Kral 8. Henry kilisede reform yaptı ve İngiliz deniz gücünü kurdu. I. Elizabeth (1558-1603) Anglikanizmi İngiltere'nin resmi dini olarak kabul edip, Katolik direnişini kırdı, yenilmez İspanyol armadası'nı bozguna uğratarak, İrlanda'yı İngiltere topraklarına kattı.

    Saltanatı döneminde sanat ve edebiyat alanlarında büyük gelişmeler oldu. Kısa süren cumhuriyet döneminden sonra (1649-1658) yeniden krallığa dönüldü. Kraliçe Victoria (1837-1901) zamanında İngiltere dünyanın en büyük gücü durumuna geldi. 1877'de Hindistan sömürgeleştirildi. Mısır ele geçirildi (1882). İngiltere, I. Dünya Savaşı'ndan zaferle çıktı. 1936'da Mısır bağımsız oldu. Sudan'da İngiliz-Mısır ortak yönetimi kuruldu. İngiltere, 2. Dünya Savaşı'ndan da zaferle çıktıysa da batı dünyasının liderliğini Amerika Birleşik Devletleri'ne bırakmak zorunda kaldı. Hindistan, Pakistan, İrlanda ve Afrika'da birçok sömürge bağımsızlıklarına kavuştu. Savaş sonrası seçimleri İşçi Partisi kazandı. 1951'de Muhafazakarlar yeniden iktidara geldilerse de bazı iç ve dış güçlüklerle karşılaştılar. 1952'de Kraliçe II. Elizabeth tahta çıktı. 1951-1964 arasında iktidarda bulunan, Muhafazakar Parti (Churchill, Eden, MacMillan, Douglas-Home hükümetleri) sosyal ve ekonomik güçlükleri yenmede başarılı olamadı. İşçi Partisi iktidarı döneminde (1964-1970), sterlin devalüe edildiyse de ekonomik bunalım tam olarak giderilemedi. Kuzey Denizi'nde petrol bulunması ülke ekonomisini bir ölçüde rahatlattı.

    1979'da iktidara gelen Muhafazakâr Parti lideri Margaret Thatcher yönetimindeki yeni hükümet sıkı para politikası ve ücretlerin dondurulması siyaseti ve enflasyonu yenmeye, ülkeye eski istikrarlı ekonomik gücünü kazandırmaya çalıştı. Ancak İrlanda'daki Katolik tehdiş hareketleri ve içerde yabancılara karşı başlayan düşmanlık Thatcher Hükümeti'ni uğraştıran önemli sorunlar oldu. Thatcher'in 1990 yılının sonlarında istifa etmesi üzerine yerine John Major başbakan oldu.


    İngiltere, Birleşik Krallık'ı oluşturan 4 ülkeden biridir. Birleşik Krallık, Büyük Britanya adası ülkeleri (İngiltere, Galler ve İskoçya) ile İrlanda Adası'nda yer alan Kuzey İrlanda 'dan oluşur. Britanya İmparatorluğu döneminde elde ettiği sömürgelerinin dünyanın dört bir yanına yayılmasına mütevellit, "üzerinde güneş batmayan imparatorluk" denilmiştir ve dünyanın büyük bir kısmında uzun süre hüküm sürmüştür.
    Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/ulkeleri-taniyalim/48043-ingiltere-genel-bilgi.html#post97840

    İngiltere, Birleşik Krallığın en gelişmiş ve en kalabalık ülkesidir. 60 milyondan fazla olan Birleşik Krallık nüfusunun %85'i İngiltere'de yaşamaktadır.

  5. #5
    soleil - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    10 Eylül 2006
    Yer
    konya
    Mesajlar
    4,856
    Tecrübe Puanı
    110

    --->: iNGiLTERE Genel Bilgi

    İngiltere'nin Coğrafi ve Ekonomik Yapısı


    Coğrafya

    İngiltere, Büyük Britanya adasının merkezi ve güney üçte ikisini, ayrıca çevredeki adaları (en büyükleri Isle of Wight) kaplar. Kuzeyde İskoçya, Batıda Galler ile komşudur. Britanya takımadalarında kıta Avrupası'na en yakın olan ülkedir: Fransa'dan sadece 52 km uzunluğundaki Manş Denizi ile ayrılır. Manş Tüneli, ülkeyi kıta Avrupası'na bağlar. Fransa-İngiltere sınırı, kanalın tam ortasından geçer.

    İngiltere'nin büyük kısmı alçak tepelerle kaplıdır. Ancak kuzeye doğru biraz daha dağlık bir görünüm alır, Pennine Dağları ülkeyi kuzeyden güneye doğru ikiye ayırır. Buna karşın dağlar fazla yükselmez. En yüksek nokta, 978 m. irtifadaki Scafell Pike zirvesidir.[2] Tepelik bölgeyle dağlık bölge arasındaki sınırı Tees-Exe hattının oluşturduğu kabul edilir. Doğuda düz bir bataklık bölge olan the Fens yer alır. Bataklığın büyük kısmı tarım amacıyla kurutulmuştur.

    İngiltere'nin en büyük kentlerinin hangileri olduğu tartışmalı bir konudur. Sıralama "kent" kelimesinin farklı tanımlanmasıyla değişmektedir, oturdukları şehrin önemini yüksek göstermek isteyenler kendilerine uygun tanımı seçmektedir. Ancak hangi tanım esas alınırsa alınsın, Londra İngiltere'nin en büyük kenti olduğu gibi dünyanın da önemli kentleri arasındadır. Özellikle merkezi ve kuzey İngiltere'deki bazı kentler nüfus ve faaliyetler açısından önem taşır: Manchester, Birmingham, Leeds, Liverpool, Newcastle, Sheffield, Bristol, Coventry, Leicester, Nottingham ve Hull gibi.

    İngiltere'nin en büyük doğal limanı merkezi güney kıyıda yer alan Poole'dür. Bu limanın, Avusturalya'daki Sydney'den sonra, dünyanın en büyük ikinci doğal limanı olduğu iddia edilir.[3]




    Ekonomi

    Çalışan nüfusun %40'ını sanayi kollarındakiler oluşturur. İngiltere sanayi devrimini Avrupa'da ilk gerçekleştiren ülkedir. Sanayi 18. yüzyıl'ın ikinci yarısında zengin taş kömürü yataklarının işletilmesiyle başlamıştır. Günümüzde taşkömürü üretimi azalmıştır (yılda 122 Mt) ve hepsi iç tüketimde kullanılmaktadır. Enerjinin ancak üçte biri kömürden sağlanmaktadır. Buna karşılık hidrokarbon üretimi artmıştır. Bunun önemli bir bölümü (53 Mt petrol, 40 milyar doğalgaz) Kuzey Denizi'nden çıkartılmaktadır. Yine de yılda 20 Mt petrol dışalımı yapılmaktadır. Elektrik üretimi 288 milyar KWh'yi bulur ve bunun 37 KWh'si nükleer santrallardan sağlanır. Çelik üretimi, çoğu dışarıdan satın alınan demir cevherinden olmak üzere yılda 20 Mt kadardır. Gemi yapımı ve motorlu taşıt endüstrileri çok gelişmiştir (2 milyona yakın taşıt, bunun %80'i binek otosu). Uçak sanayi ile birlikte daha birçok sanayi dalını bunlara eklemek gerekir (takım tezgahları, tarım ve demiryolu makineleri, elektrikli makineler vb.)

    En eski endüstri kolu tekstildir. Ancak eski önemini yitirmiş durumdadır. Bununla birlikte dışarıdan alınan pamuk ve hem yerli hem ithal yünle yılda 90.000 ton pamuklu, 185.000 ton yünlü üretilmektedir. Sentetik tekstil üretimi ise 400.000 ton dolayındadır. Kimya endüstrisi tekstile göre daha yeni olmasına karşın büyük bir hızla gelişmiştir. Petrokimya sanayinin (plastik madde, sentetik iplik, kauçuk, vb.) önemi de diğer kimya dallarına (gübre, boya, sabun, vb. üretimi) göre daha fazladır.
    Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/ulkeleri-taniyalim/48043-ingiltere-genel-bilgi.html#post97841

    Endüstrinin yanında tarım ikinci plandadır. Çalışan nüfusun ancak %5'i tarım alanındadır. Gerçekte doğal koşullar da tarıma pek elverişli değildir. Yetiştirilen başlıca ürünler; buğday (5-10 Mt), patates, şeker pancarı, sebze ve meyvedir. Hayvancılık, tarıma göre daha geniş bir yer tutar: 15 milyon baş sığır, 30 milyon baş koyun. Yılda 1 Mt balık tutulmaktadır. Yoğun gübre kullanımına karşın tarım üretimi nüfusu beslemeye yetmemektedir.

    İngiltere'nin önemli gelir kaynağı eskiden bu yana ticaretti. Sömürgelerden ve geri kalmış ülkelerden alınan hammaddeler işlenerek yine bu ülkelere satıldığından ekonomik zenginlik büyük boyutlara ulaşmıştı. Sömürgeler bağımsızlıklarını kazandıktan sonra bu durum değişmiştir. Bununla birlikte çok uluslu İngiliz şirketleri (British Petroleum, Imperial Chemical Ins. ve Shell gibi) ve büyük bir ticaret filosu ticaret dengesini ülke lehine destekleyici etmenlerdir. Ancak gene de ülke ekonomisi zaman zaman bunalıma düşmekte, bu da toplumsal sorunlara yol açmaktadır. Dolayısıyla İngiltere giderek eski ekonomik gücünü yitirmektedir.

  6. #6
    soleil - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    10 Eylül 2006
    Yer
    konya
    Mesajlar
    4,856
    Tecrübe Puanı
    110

    --->: iNGiLTERE Genel Bilgi

    Londra'da bulunan dil okullari listesi (alfabetik siraya gore) :

    1. Academy SWJ (St. John's Wood School of English)
    http://www.sjw-school.co.uk

    2. Active Learning School of English
    http://www.active-learning.co.uk/

    3. Anglo European Study Tours Ltd
    http://www.aest.co.uk/

    4. Aspect College London
    http://www.aspectworld.com/welcome.asp

    5. Avalon School of English
    http://www.avalonschool.co.uk/

    6. Bell International
    http://www.bell-centres.com/

    7. Bloomsbury International (UK) Ltd
    http://www.bloomsbury-international.com/en/

    8. British Study Centres
    http://www.british-study.com/london/

    9. The Burlington School of English
    http://www.burlingtonschool.co.uk/

    10. Camden College of English
    http://www.camdencollege.com/

    11. Central School of English
    http://www.centralschool.co.uk/

    12. College of North West London
    http://www.cnwl.ac.uk/

    13. Communicaid
    http://www.communicaid.com/

    14. Discovery Summer
    http://www.discoverysummer.co.uk/

    15. EC London
    http://www.ecenglish.com/

    16. Eden House College
    http://www.edenhouse.co.uk/

    17. Edwards Language School
    http://www.edwards-language-school.co.uk/

    18. EF International Language School
    http://www.ef.com/

    19. Embassy CES
    http://www.studygroup.com/embassyces/english/index.asp

    20. English in London (SKOLA)
    http://www.skola.co.uk/

    21. English Language Institute
    http://www.londoncitycollege.com/doc.../8_contact.htm

    22. English Language Training
    http://www.elt-online.co.uk/

    23. Eurocentres, London Central
    http://www.eurocentres.com/en/

    24. Excel English Language School Ltd
    http://www.excelenglish.co.uk/

    25. Frances King School of English
    http://www.francesking.co.uk/

    26. GEOS English Academy London
    http://www.geos-london.co.uk/welcomepage.html

    27. Golders Green College
    http://www.goldersgreen-college.co.uk/main.asp

    28. Greenwich Community College
    http://www.gcc.ac.uk

    29. Hampstead Garden Suburb Institute
    http://www.hgsi.ac.uk

    30. Hampstead School of English
    http://www.hampstead-english.ac.uk/

    31. Harrow House International College
    http://www.harrowhouse.com/

    32. Institute of International Education in London
    http://www.iiel.org.uk/

    33. International House, London
    http://www.ihlondon.com/

    34. InterNexus Centre for Language Studies
    http://www.internexus.to/

    35. InTuition Languages
    http://www.intuitionlang.com/

    36. ISIS Education and Travel
    http://www.isisgroup.co.uk/

    37. Kaplan English Programs
    http://www.kaplanenglish.com/london

    38. King Street College
    http://www.kingstreet.co.uk/

    39. King's School of English
    http://www.kingslon.co.uk/

    40. Language Link Limited
    http://www.languagelink.co.uk/

    41. Language Studies International
    http://www.lsi.edu/

    42. Leicester Square School of English
    http://www.lsse.ac.uk/

    43. Linguarama
    http://www.linguarama.com/

    44. London Empire Academy
    http://www.londonac.co.uk/

    45. London Institute of Technology and English (LITE) Bayswater and Wimbeldon
    http://www.litecollege.co.uk/

    46. London Metropolitan University
    http://www.londonmet.ac.uk/

    47. London School of Economics Language Centre
    http://www.lse.ac.uk/Depts/language/

    48. The London School of English
    http://www.londonschool.com/

    49. Malvern House
    http://www.malvernhouse.com/

    50. Mayfair School of English
    http://www.mayfairschool.co.uk/

    51. Oxford College International
    http://www.oxfordcollegeinternational.com/

    52. Oxford House College
    http://www.oxfordhousecollege.co.uk/

    53. Queen Mary, University of London
    http://www.languageandlearning.qmul.ac.uk/elss/

    54. Regent London
    http://www.regent.org.uk/

    55. Rose of York Language School Ltd
    http://www.roseofyork.co.uk/

    56. Select English
    http://www.selectenglish.com/

    57. SELS College
    http://www.sels.co.uk/

    58. Shane Global Language Centres
    http://www.shaneglobal.com/index.cfm

    59. South Thames College
    http://www.south-thames.ac.uk/

    60. Southgate College
    http://www.southgate.ac.uk/new_contact.shtml

    61. Southwark College
    http://www.southwark.ac.uk/newwebsite/

    62. St. Giles International
    http://www.stgiles-international.com/

    63. Stanton School of English
    http://www.stanton-school.co.uk/

    64. TTI School of English
    http://www.ttischool.com/

    65. Twin English Centre London
    http://www.twinuk.com/

    66. United International College
    http://www.uiclondon.com/

    67. University College London
    http://www.ucl.ac.uk/language-centre/

    68. University of Westminster
    Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/ulkeleri-taniyalim/48043-ingiltere-genel-bilgi.html#post97842
    http://www.wmin.ac.uk/sshl/page-864

    69. Victoria School of English
    http://www.victoriaschool.co.uk/

  7. #7
    soleil - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    10 Eylül 2006
    Yer
    konya
    Mesajlar
    4,856
    Tecrübe Puanı
    110

    Ingiltere Genel Bilgi...

    İngiltere (İngilizce: England), Batı Avrupa’da bulunan Büyük Britanya adasındaki Birleşik Krallığa bağlı devlet.
    İngiltere’nin bağlı olduğu Birleşik Krallık, Büyük Britanya adası ülkeleri (İngiltere, Galler ve İskoçya) ile İrlanda Adası ‘nda yer alan Kuzey İrlanda ‘dan oluşur. Adı, 5. yüzyıl’da Saksonlar ‘la birlikte adayı istila eden Germen halkı Angıllar ‘dan kaynaklanır ve günümüzde zaman zaman, Birleşik Krallık adı yerine de kullanılır.

    Coğrafya
    Kuzey-güney doğrultusunda uzun bir ada olan Büyük Britanya’nın batı kesimi genellikle dağlıktır. Ancak yükseklikler fazla değildir. İskoçya’da Ben Nevis Tepesi 1.340 m, Galler’de Snowdown Tepesi 1.084 m’dir. Bütün ada hafif tepelerle düzlükler halinde uzayan çayır ve ağaçlıklarla kaplı yeşil bir ülkedir. İklim batıdan gelen okyanus etkisiyle yumuşak ve nemlidir. Batı kesimi daha çok yağış alır. Yıllık yağışlar 700-1.200 mm arasında değişir. Mevsimler arası sıcaklık farkı da çok azdır (Londra’da Ocak ayı ortalaması 5 °C, Temmuz ayı ortalaması 16,7 °C). Adanın en geniş yeri 130 km’yi geçmediği için ırmaklar kısadır. En önemli ırmaklar Thames, Trene, Severn’dir.
    Nüfus

    İngiltere kalabalık bir ülkedir (km² başına 377 kişi). Nüfus 18. ve 19. yüzyıllarda çok artmış, ülke bu nüfusu besleyemediği için halkın bir bölümü Amerika’ya göçmüştür. Günümüzde, doğumların azalması nedeniyle (binde 14′ten az) nüfus artışı durmuş gibidir. Ülkede %2′ye varan yoğunlukta yabancı (Zenci, İrlandalı, Hintli, Pakistanlı, Kıbrıslı vb.) bulunmaktadır. 2. Dünya Savaşı’ndan sonra sömürgelerin elden çıkması ve ekonomik bunalımın büyümesi sonucunda İngilizler ile azınlıklar arasında boyutları çatışmalara varan bazı sorunlar ortaya çıkmaktadır. Nüfus dağılışı oldukça dengesizdir. Dağlık kesimler hemen hemen ıssız gibidir. Tarım bölgeleri buralara oranla kalabalıktır. Nüfusun büyük çoğunluğu sanayi merkezi olan kentlerde toplanmış durumdadır (kentleşme oranı %90). Bu durumuyla İngiltere dünyada kentleşme oranı en yüksek ülkedir. Nüfusun %40′ı yüzölçümü ülkenin %4′ü kadar olan ve içlerinde altısının nüfusu milyonu aşan birbirine yakın kentler de bulunmaktadır.
    Ekonomi

    Çalışan nüfusun %40′ını endüstri kollarındakiler oluşturur. İngiltere endüstri devrimini Avrupa’da ilk gerçekleştiren ülkedir. Endüstri 18. yüzyıl’ın ikinci yarısında zengin taş kömürü yataklarının işletilmesiyle başlamıştır. Günümüzde taşkömürü üretimi azalmıştır (yılda 122 Mt) ve hepsi iç tüketimde kullanılmaktadır. Enerjinin ancak üçte biri kömürden sağlanmaktadır. Buna karşılık hidrokarbon üretimi artmıştır. Bunun önemli bir bölümü (53 Mt petrol, 40 milyar doğalgaz) Kuzey Denizi’nden çıkartılmaktadır. Yine de yılda 20 Mt petrol dışalımı yapılmaktadır. Elektrik üretimi 288 milyar KWh’yi bulur ve bunun 37 KWh’si nükleer santrallardan sağlanır. Çelik üretimi, çoğu dışarıdan satın alınan demir cevherinden olmak üzere yılda 20 Mt kadardır. Gemi yapımı ve motorlu taşıt endüstrileri çok gelişmiştir (2 milyona yakın taşıt, bunun %80′i binek otosu). Uçak sanayi ile birlikte daha birçok sanayi dalını bunlara eklemek gerekir (takım tezgahları, tarım ve demiryolu makineleri, elektrikli makineler vb.)
    En eski endüstri kolu tekstildir. Ancak eski önemini yitirmiş durumdadır. Bununla birlikte dışarıdan alınan pamuk ve hem yerli hem ithal yünle yılda 90.000 ton pamuklu, 185.000 ton yünlü üretilmektedir. Sentetik tekstil üretimi ise 400.000 ton dolayındadır. Kimya endüstrisi tekstile göre daha yeni olmasına karşın büyük bir hızla gelişmiştir. Petrokimya sanayinin (plastik madde, sentetik iplik, kauçuk, vb.) önemi de diğer kimya dallarına (gübre, boya, sabun, vb. üretimi) göre daha fazladır.
    Endüstrinin yanında tarım ikinci plandadır. Çalışan nüfusun ancak %5′i tarım alanındadır. Gerçekte doğal koşullar da tarıma pek elverişli değildir. Yetiştirilen başlıca ürünler; buğday (5-10 Mt), patates, şeker pancarı, sebze ve meyvedir. Hayvancılık, tarıma göre daha geniş bir yer tutar: 15 milyon baş sığır, 30 milyon baş koyun. Yılda 1 Mt balık tutulmaktadır. Yoğun gübre kullanımına karşın tarım üretimi nüfusu beslemeye yetmemektedir.
    İngiltere’nin önemli gelir kaynağı eskiden bu yana ticaretti. Sömürgelerden ve geri kalmış ülkelerden alınan hammaddeler işlenerek yine bu ülkelere satıldığından ekonomik zenginlik büyük boyutlara ulaşmıştı. Sömürgeler bağımsızlıklarını kazandıktan sonra bu durum değişmiştir. Bununla birlikte çok uluslu İngiliz şirketleri (British Petroleum, Imperial Chemical Ins. ve Shell gibi) ve büyük bir ticaret filosu ticaret dengesini ülke lehine destekleyici etmenlerdir. Ancak gene de ülke ekonomisi zaman zaman bunalıma düşmekte, buda toplumsal sorunlara yol açmaktadır. Dolayısıyla İngiltere giderek eski ekonomik gücünü yitirmektedir.
    Tarih





    Londra’daki Parlamento Binası ve Big Ben




    Tower Bridge, Londra
    İngiltere’nin bilinen ilk yerlileri Keltlerdir. Romalılar, Batı Avrupayı istila ederken İngiltere’yi de fethedip (1. yüzyıl) adaya “Britania” adını vermişlerdir. Roma egemenliğinin dört yüzyıl sürmesine karşın ülke bu durumdan fazla etkilenmemiştir. 5. - 8. yüzyıllarda sürekli Anglo Sakson akınları, Keltleri kuzey ve batıdaki dağlık yörelere sürerek adaya yeni halkların yerleşmelerine olanak sağlamıştır. Bunu, Danimarka ve 11. yüzyılda Norman istilaları izledi. Normandiyalı Fatih 1. William beş yıl içinde ülkeye egemen oldu. Norman kralların yönetiminde Anglosaksonlarla Normanlar birbirlerine karıştı, dil yapısı da ona göre biçimlendi. 1485′te başa geçen Tudor Hanedanı’ndan Kral 8. Henry kilisede reform yaptı ve İngiliz deniz gücünü kurdu. I. Elizabeth (1558-1603) Anglikanizmi İngiltere’nin resmi dini olarak kabul edip, Katolik direnişini kırdı, yenilmez İspanyol armadası’nı bozguna uğratarak, İrlanda’yı İngiltere topraklarına kattı.
    Saltanatı döneminde sanat ve edebiyat alanlarında büyük gelişmeler oldu. Kısa süren cumhuriyet döneminden sonra (1649-1658) yeniden krallığa dönüldü. Kraliçe Victoria (1837-1901) zamanında İngiltere dünyanın en büyük gücü durumuna geldi. 1877′de Hindistan sömürgeleştirildi. Mısır ele geçirildi (1882). İngiltere, 1. Dünya Savaşı’ndan zaferle çıktı. 1936′da Mısır bağımsız oldu. Sudan’da İngiliz-Mısır ortak yönetimi kuruldu. İngiltere, 2. Dünya Savaşı’ndan da zaferle çıktıysa da batı dünyasının liderliğini Amerika Birleşik Devletleri’ne bırakmak zorunda kaldı. Hindistan, Pakistan, İrlanda ve Afrika’da birçok sömürge bağımsızlıklarına kavuştu. Savaş sonrası seçimleri İşçi Partisi kazandı. 1951′de Muhafazakarlar yeniden iktidara geldilerse de bazı iç ve dış güçlüklerle karşılaştılar. 1952′de Kraliçe II. Elizabeth tahta çıktı. 1951-1964 arasında iktidarda bulunan, Muhafazakar Parti (Churchill, Eden, Mac, Millan, Douglas, Hume hükümetleri) sosyal ve ekonomik güçlükleri yenmede başarılı olamadı. İşçi Partisi iktidarı döneminde (1964-1970), sterlin devalüe edildiyse de ekonomik bunalım tam olarak giderilemedi, Kuzey Denizi’nde petrol bulunması ülke ekonomisini bir ölçüde rahatlatmıştır.
    Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/ulkeleri-taniyalim/48043-ingiltere-genel-bilgi.html#post97902
    1979′da iktidara gelen Muhafazakar Parti lideri bayan Margaret Thatcher yönetimindeki yeni hükümet sıkı para politikası ve ücretlerin dondurulması siyaseti ve enflasyonu yenmeye, ülkeye eski istikrarlı ekonomik gücünü kazandırmaya çalıştı. Ancak İrlanda’daki Katolik tedhiş hareketleri ve içerde yabancılara karşı başlayan düşmanılığı Thatcher Hükümeti’ni uğraştıran önemli sorunlardı. Thatcher’in 1990 yılının sonlarında istifa etmesi üzerine yerine John Major başbakan oldu.
    Spor

    İngiltere, Dünya çapında ün yapmış FA Premier Lig’e sahip olan ülkedir. Bu ligde futbolun Şampiyonlar Ligi ve UEFA Kupası kazanmış takımlardan Chelsea, Manchester United, Arsenal, Newcastle United,Liverpool, Middlesbrough bulunur. Ayrıca Dünya Kupası’nı da kazanmış bir ülkedir.
    İngiltere’de her yıl Haziran ayında tenis sporunun en eski turnuvası olan Wimbledon Tenis Turnuvası düzenlenmektedir.Ayrıca ülke bugün dünyada en çok sevilen sporlardan olan futbol,rugby ve kriket oyununun da beşiği olarak bilinmektedir.

Benzer Konular

  1. Tayland Genel Bilgi
    By *primadonna* in forum Ülkeleri Tanıyalım
    Cevaplar: 1
    Son Mesaj: 25.Ekim.2018, 11:10
  2. Fransızca Hakkında Genel Bilgi
    By Beyza in forum Lise İngilizce Ders Notları
    Cevaplar: 2
    Son Mesaj: 27.Temmuz.2008, 18:12
  3. Irlanda-genel Bilgi
    By soleil in forum Ülkeleri Tanıyalım
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 04.Nisan.2008, 13:06
  4. Danimarka-genel Bilgi
    By soleil in forum Ülkeleri Tanıyalım
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 04.Nisan.2008, 13:04
  5. Fransa Genel Bilgi
    By soleil in forum Ülkeleri Tanıyalım
    Cevaplar: 2
    Son Mesaj: 04.Nisan.2008, 09:38

Bu Konudaki Etiketler


Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.