Giriş


REFORMTÜRK 17. YIL


3 sonuçtan 1 ile 3 arası
  1. #1
    soleil - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    10 Eylül 2006
    Yer
    konya
    Mesajlar
    4,856
    Tecrübe Puanı
    110

    Fransa Genel Bilgi

    Fransa



    Para Birimi: Euro
    Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/ulkeleri-taniyalim/48039-fransa-genel-bilgi.html#post97825

    Konuşulan Diller: Resmi dil Fransızca'dır;
    İngilizce genelde anlaşılır.

    Uçuş Süresi: 3,5 saat

    Saat Farkı: 1 saat geri

    İklim-Sıcaklık: Ülkenin kuzeyine, kışlar soğuk yazlar yağmurlu
    geçen Kuzey Avrupa iklimi; güneyine ise kışlar ılık yazlar sıcak ve
    kurak geçen Akdeniz iklimi hakimdir.

    Sağlık ile İlgili Detaylar:
    Genel bir sağlık problemi yoktur; çeşme suları klorludur.

    Fransa'daki bazı resmi tatiller ve tarihleri

    1 Ocak - Yilbasi
    Mart sonu ya da Nisan basi - Paskalya ( Pazar ) Paskalya ( Pazartesi )
    1 Mayıs - Bahar Bayrami - Isçi Bayrami
    8 Mayıs - Zafer Bayrami
    Mayıs ( Paskalyadan sonraki 40. gün ) Miraç Günü
    Paskalyadan sonraki 7. Pazar - Beyaz Pazar
    Paskalyadan sonraki 8. Pazartesi - Beyaz Pazartesi
    14 Temmuz - Bastille Günü
    15 Ağustos - Dini Bayram
    1 Kasım - Kutsallar günü
    11 Kasım - Dini bayram
    25 Aralık - Noel

    Giyim: Gideceğiniz döneme göre mevsimlik giysiler tavsiye edilir. Bunun yanında sonbahar aylarında yağmurluğunuzu kış aylarında ise kalın kıyafetlerinizi almayı unutmamalısınız. Üç ve dört yıldızlı restoranlarda ceket ve kravat gerekmektedir.

    Önemli Telefonlar:
    Ülke Kodu: 33

    Türk Konsolosluğu: 16, Avenue de Lamballe 75016 Paris
    Tel: (1) 4524 5224
    Orli Havalimanı: 1 4975 1515
    Polis: 1 7
    Ambulans: 17-0115 veya 43 78 26 26
    American Express: 01 47 77 77 07

    Türkiye'ye Telefon Nasıl Açılır?
    00+90+alan kodu+telefon numarası
    Cep telefonları çalışmaktadır.

    Banka ve Dükkanların Açık Olduğu Saatler:
    Bankalar: Hafta içi her gün 09:00-14:30.
    Müzeler: 09:30-17:00 Hafta içi bir gün dışında (pazartesi veya salı).
    Dükkanlar: Büyük mağazalar 09:00-20:00,
    diğer dükkanlar 09:00-19:00.

    Voltaj Düzeyi: 220 Vo1t, ancak prizleri üçlü bu nedenle
    otellerde adaptör veriyorlar.

    KDV: % 13 oranında vergi uygulaması vardır. Vergi iadesi alma hakkından yararlanmak için alışveriş yapılan mağazadan damgalı bir fatura alınmalıdır. Bu faturayı havaalanında taxoffice' de işletmelisiniz. Vergi iadeleri ya kredi kartlarına işlenir ya da adresinize bir çek gönderilir.

    Bahşiş: Restoranlarda %12 kadar bir Bahşiş genellikle hesaba dahildir.. Kalan yerlerde Bahşiş miktarı size bağlıdır. Beğenilerinize göre
    % 5 -1 0 Bahşiş bırakabilirsiniz.

  2. #2
    soleil - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    10 Eylül 2006
    Yer
    konya
    Mesajlar
    4,856
    Tecrübe Puanı
    110

    --->: Fransa Genel Bilgi

    Görmeden Dönmeyin

    Musée du Louvre ( Louvre Müzesi ) : Bu devasa bina 1200'lerde
    inşa edildi. İlk restorasyonunu 16. yüzyılın ortalarında
    gördü ve Kraliyet Binası olarak hizmet vermeye hazır hale geldi.
    Daha sonra 1793 yılında müzeye dönüştürüldü.
    1980'lerde Mitterand'ın 'Büyük Projeler' kapsamındaki çalışmaları sırasında müzeye 21 m yüksekliğinde bir cam piramit eklenmiştir. Başlangıçta hata olarak görülen bu ekleme daha sonra birçok ödül almıştır. Her gün binlerce insan ziyaret etmektedir.
    Müzede tablolar, heykeller, antikalarla birlikte Mona Lisa,
    Venus de Milo ve Winged Victory gibi ünlü eserler de görülebilir.


    Centre Georges Pompidou : Centre Georges modern sanatın örneklerine ev sahipliği yapar. Burası Paris'in en fazla ilgi çeken ve de ziyaret edilen yerlerindedir. Bir kütüphane olarak da iş görmektedir. Burada 2000'in üzerinde periyodik yayına ulaşabilirsiniz. Buna İngilizce gazeteler ve dünyanın çeşitli yerlerinde çıkan magazinler de dahildir. Eğer binadan sıkılırsanız çevresindeki dükkanlar ilginizi çekebilir.
    Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/ulkeleri-taniyalim/48039-fransa-genel-bilgi.html#post97826


    Notre Dame : Victor Hugo'nun ünlü eseri Notre Dame'ın Kamburu'ndan hatırladığımız bu Katedral gotik mimari özellikleri taşımaktadır. 1163 yılında inşa edilmeye başlanmış ve 1345 yılında bitirilmiştir. Notre Dame Katedrali 6000'in üzerinde kişiyi barındırabilecek niteliktedir. Birbirinden farklı şekilde dizayn edilmiş üç kapıya sahiptir ve bu kapılardaki mimari güzellik de ziyaretçilerin dikkatini üzerine çekmektedir. Katedralin içinde çok büyük bir kilise orgu vardır. Katedral kasvetli havasıyla olsa da görülmeye değer.
    Kulelerinden Paris'i izlemek de ayrı bir zevktir.

    Sainte Chapelle : Sainte Chapelle adını kendini dizayn eden mimardan almıştır. 1242 yılında inşa edilmeye başlanmış ve de 1247 yılında bitirilmiştir. Buranın yapılmasını Kral 9. Louis istemiştir. Geçen zaman içinde restore edilmesine rağmen hala eski çekiciliğini korumaktadır. Güvenliği de dikkate şayandır. Tıpkı bir havalimanı gibi sıkı korunmaktadır. Giriş ücretlidir. Eminiz gezdikten sonra verdiğiniz ücrete değdiğini göreceksiniz.


    Musée d'Orsay : Müze 1900 yılında inşa edilmiş, şu andaki haline ise 1986 yılında kavuşmuştur. 1848 - 1914 yılları arasında yaşayan impressyonist ve postimpresyonist sanatçıların eserlerine ev sahipliği eder.
    Müzede tabloların yanısıra heykelleri de bulabilirsiniz ki bu müzede
    Auguste Rodin ve Camille Claudel gibi ünlü heykeltraşların eserleri de sergilenir. Ayrıca bahçesindeki heykeller de görülmeye değerdir.


    Eiffel Kulesi : Paris'e gelip de Eiffel Kulesi'ni görmeden gitmek tabii ki olmaz. Kule adını tasarımcısı Gustave Eiffel'den almıştır. Fransız İhtilali'nin bir sembolü olmuştur. Yüksekliği 320 m ( 1050 fit ) olan kule 1930'a kadar
    ( Chrysler binası inşa edilinceye dek ) dünyanın en yüksek binası niteliğindeydi.
    Kulenin en tepesine çıkıp manazarayı izleyebilir ya da bir cafeye oturup kahvenizi yudumlayabilirsiniz.

    Avenue des Champs - Elysées : Burası ( yüksek fiyatlarda olmasına rağmen ) iyi yemek yiyebileceğiniz yerlerden biridir. Burada fast-food restoranları , araba galerileri , ve sinemaları bulabilirsiniz. Burası daha çok insanların akşamüstü yürümak için geldiği yerlerdendir.


    Cimetiére du Pére Lachaise : Burası dünyanın en çok ziyaret edilen mezarlığıdır!! Moliére , Apollinaire , Oscar Wilde , Balzac , Marcel Proust ve Gertrude Stein gibi yazarların ; David , Delacroix , Pissarro , Seurat ve Modigliani gibi artistlerin ; Sarah Bernhardt , Simone Signoret ve Yves Montand gibi aktörlerin , şarkıcı Edith Piaf'ın ve dansçı Isadora Duncan'ın mezarları buradadır. Ancak en çok ziyaret edilen mezar 'The Doors' gurubunun 1971 yılında ölen solisti Jim Morrison'ın mezarıdır.

    Place des Vosges : Burası Kral 4.Henri'nin 1605 yılında yaptığı planın bir parçası olarak inşa edilmiştir. Kral bölgeyi Paris'in en güzel yerlerinden biri yapmak için işe girişmiş ve 36 tane birbirinin aynısı ve birbirine bitişik ev inşa ettirmiştir. Evlerdeki mimari ilgi çekicidir : geniş pencereleri , dik çatıları , ilginç kaplamalı duvarları...Bu evlerden altı numaralı olanında 1832 - 1848 yılları arasında Victor Hugo yaşamıştır. Burası şu anda müzeye dönüştürülmüştür. Şu anda bu çevrede pahalı galeriler , dükkanlar , kafeler ve kahvelerini yudumlayan insanlarla dolmuştur.

    Catacombes : 1785 yılında Paris'te artan mezarlıklar nedeniyle şehirde hijyen problemi doğmuştu. Bu problemi çözmek için ölülerin cesetlerinin özel inşa edilmiş yapılarda , tüneller içinde tutulması planlanmıştı. Böylece şehir tekrar eski temizliğine ve sağlığına kavuşacaktı. Bu amaçla inşa edilen yerlerden biri de Catacombes'tir. Catacombes yerin 20 m ( 65 fit ) altına inşa edilmiştir. Buradaki tünellerde yürürken duvarlarda kemiklere rastlayabilirsiniz. Ayrıca bu tüneller İkinci Dünya Savaşı sırasında da askeri amaçlı olarak kullanılmıştır.

    MACERA ARAYANLARA

    ILE de FRANCE : Burası 12. yüzyılda Fransız krallığının doğduğu yerdir. Bölgeye turistler tarafından adeta akın edilmektedir. Bölgede büyük bir eğlence merkezi olan Euro Disney bulunur. Bölgede ayrıca birçok tarihi mekan da bulunmaktadır. Buradaki 'Chateau de Versailles' Fransa'nın en ünlü ve en muhteşem yeridir. Buradaki eşsiz binaları ve muhteşem şatoyu görünce küçük dilinizi yutacağınızdan emin olabilirsiniz. Bu yapılar 1600'lerin ortalarında 14. Louis tarafından inşa edilmiştir. Ayrıca 'Hall of Mirrors'ı da görmeden geçmeyin. Buradaki muhteşem hazinelerin hepsi kraliyet ailesine aittir. Bu hazinelerden emin olun gözleriniz kamaşacak.

    Canal Saint Martin : Bu kanal Right Bank'ın kuzeydoğu bölgeleri arasında akar.
    Yaklaşık 5 km ( 3 mil ) uzunluğundadır. Romantik geziler için çok idealdir ve
    kanalın iki yakasını birbirine bağlayan köprüler kesinlikle görülmeye değer.


    Egouts de Paris : Burayı ziyaret etmek isterseniz yerin altına inmeniz gerekecek. Çünkü burası yerin tamı tamına 480 m altına inşa edilmiş bir müzedir. Eğer ben yerin altına iner
    ve bu farklı kanalizasyon müzeyi gezerim diyorsanız, işte fırsat.

    Ne Zaman Gitmeli ?

    Paris'e gelmek için en iyi zaman Mart - Mayıs arasıdır. Kış aylarında Paris bir kültürel cennet niteliğindedir. Bu zamanlarda kültürel bir etkinliğin olmadığı bir gün bulmak imkansız gibidir. Bununla birlikte okulların tatil olmasıyla birlikte sokaklar daha da kalabalıklaşır. Yaz aylarında Paris'te sıcaklık gözle görülür derecede artar. Yine yaz aylarında genellikle buradaki insanlar yıllık izinlerini kullanırlar. Bu yüzden bu zamanlarda trafik bayağı hafifler.

  3. #3
    soleil - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    10 Eylül 2006
    Yer
    konya
    Mesajlar
    4,856
    Tecrübe Puanı
    110

    --->: Fransa Genel Bilgi

    Fransa


    Fransa Batı Avrupa’daki en büyük ülkedir. Çok değişik bir coğrafyaya ve yaşama biçimine sahiptir. Avrupa’nın iklim koşullarının birçok biçimi Fransa’da görülebilir. Brittany, ılık Kuzey Atlantik akıntısı sayesinde nemli ve ılıman bir iklime sahiptir. Buna karşın Alsace gibi düzlüklerde çok çeşitli sıcaklıklara rastlanabilir. Akdeniz kıyısındaki güney bölgeleri yazları sıcak ve kuraktır. Bu bölgede yetişen uzun köklü ve iğneli bitkiler, kuraklığa karşı kendilerini koruyabilir.

    Coğrafî şekiller


    Fransa’nın en uzun nehri olan Loire, merkezdeki yüksek platolardan geçer. Bu bölgelerde konik şekilli Auvergne tepelerini oluşturan sönmüş volkanlar vardır. Tarn Nehri’nin, Causses olarak bilinen kireç taşından oluşmuş yükseltileri aşındırmasıyla meydana gelmiş derin boğazlar vardır. Doğudaki ormanlık Vosges, kuzeybatıdaki Brittany bozkırları gibi bölgeler, ülkedeki daha alçak yükseltileri oluşturur. Bunlar dışında Paris düzlüğü ve Bordeaux şehri yakınlarındaki Aquitaine düzlükleri ülkenin geniş ovalarını oluşturur. İspanya ve İtalya’yla olan ülke sınırı yüksek dağların üstünden geçmektedir.

    Yiyecek ve çiftçilik

    Fransa’nın geniş toprağı ve fiziksel koşullarının çeşitliliği ülkeyi dünyanın ikinci büyük tarım ürünü ithalatçısı yapmaktadır. Özellikle kuzeydeki düzlüklerde Fransa’nın günlük kıtır ekmeklerinde kullanılan buğday yetiştirilir. Darı (mısır) daha çok hayvanları beslemek için ekilir. Yazları tarım alanlarının çoğunu hem hayvan yemi hem de yemeklerde yağ olarak kullanılan sarı ayçiçekleri kaplar.

    Fransa’da bazı ünlü büyükbaş hayvan türleri vardır. Charolais ve koyu kahve Limousin neredeyse tüm ülkelere ihracatı yapılan özel inek cinsleridir. Genellikle verimli çayırlarda beslenen mandıra inekleri, şehir ve kasabalardaki tüketim için Fransa’nın ünlü Brie ve Camembert peynirlerinin üretiminde kullanılır. Rokfor, inek sütünden elde edilen bir peynir türüdür.



    Rhona vadisindeki kırmızı şarap bağları. Şarap endüstrisi Fransa ekonomisinde önemli bir yer tutar ve her yıl milyonlarca şişe şarap tüm dünyaya ihraç edilir.

    Fransa’nın birçok yerinde şarap üretimi yapılır. En geniş şarap alanları güneydedir ve en ünlü şarapların yapıldığı bağlar, güneşli Burgonya yamaçları (Marne Nehri’nin kuzeyinde) ile Champagne’de yer alır. Tüm dünyaya satışı yapılan bu şarapların harmanlanması ve dinlendirilmesi özel bir yetenek ister. Güneyde ayrıca birçok meyve ve sebzenin üretimi yapılır. Ancak kurak yaz dönemi boyunca sulama suyu konusunda sıkıntı yaşanır.

    Sanayi

    Fransa’da sadece kısıtlı miktarda kömür ve diğer yakıt madenleri bulunur. Nükleer güç istasyonlarında, Rhone Nehri gibi nehirlerde kurulmuş barajlarda ve dağlardaki hidroelektrik santrallerinde elektrik üretimi (Fransa ihtiyacının yüzde 70’i) yapılır.



    Fransa nüfusunun beşte biri şehirlerde ve başkentin yakınındaki kırsal bölgelerde yaşar. Şehrin en ünlü müzesi Louvre’un önünde bulunan cam piramit sevildiği kadar müzeye yakışmadığını düşünenler tarafından nefret edilen bir objedir.

    Kuzeydoğudaki eski sanayi dalları çelik ve tekstil iş kollarındaki iş kaybı, işsizlikle ilgili sorunları da beraberinde getirmiştir. Toulose, Grenoble ve Güneydeki diğer şehirlerde yeni teknolojik sanayi kolları gelişmiştir. Concorde, Airbus, Ariane Uzay Mekiği ve hızlı trenler (TGV) Fransa’nın teknik yetenekleriyle ortaya çıkardığı ürünlerdir. Ayrıca Á turizm de Fransa ekonomisinde önemli yer tutar.

    Fransa tarihi

    Romalılardan önce bugün Fransa olarak bildiğimiz topraklarda birçok krallık ve kabile vardı. Bölgeyi, Gaul olarak bilen Romalılar MÖ 1. yy.da ele geçirdi ve 500 yıl boyunca buradaki egemenliklerini korudular.

    Fransa sözcüğü, Gaul’u MS 5. yy.da işgal eden Franklardan gelmektedir. Frank Kralı Clovis (465-511) Gaul’un son Romalı hükümdarını yenerek Hıristiyanlığı kabul etmiş ve Paris’i başkent yapmıştır.

    Eski Fransa krallarından en güçlüsü Charlemagne’dır (Büyük Charles, 747– 814). Döneminde krallık sınırları günümüzdeki tüm Fransa’ya (Brittany hariç), Orta Avrupa’nın büyük bölümüne ve Kuzey İtalya’ya kadar genişlemiştir. Charlemagne 800’de Papa tarafından Roma İmparatoru seçilmiştir. Ölümünden sonra krallık parçalandığı hâlde Fransa, Avrupa’nın önemli bir krallığı olmayı sürdürmüştür.

    Savaş ve barış

    Daha sonraki yüzyıllarda Fransız kralları zamanlarının çoğunu düşmanları Normandiya ve Burgonya dükleri ve İngiltere krallarıyla savaşarak geçirmişlerdir. İngiltere ve Fransa arasında çıkan Yüz Yıl Savaşları 1337’den 1453’e kadar sürmüştür. Joan d’Arc’ın müthiş emekleriyle savaşı Fransa kazanmıştır.

    1483’te Burgonyalılar Fransa topraklarına saldırmışlar ve Fransa günümüzdeki toprak sınırlarına ulaşmıştır. Bu büyük ülke, Avrupa’nın en zengin ülkelerinden biri olmuştur. Chartes Reims, Paris’teki Notre Dame gibi büyük katedralleri, ilgi çekici şehirleri ve zengin tüccarları vardır. Ancak yine de köylülerin çoğu yoksulluk içinde yaşamıştır.

    Avrupa’nın Egemeni

    16. yy. boyunca Fransa, Protestanlar ve Katolikler arasında yapılan savaşlarla yıpranmıştır. Kavgalara IV. Henry tarafından son verilmiş, 17. yy. boyunca Fransa hızla büyümüştür. 1680’lerin ortalarında Güneş Kralı olarak adlandırılan XIV. Louis, Avrupa’nın egemeni oldu. Louis’nin Versay’daki sarayı kıtanın politik ve kültürel merkezi hâline gelmişti.

    Fransa’nın gücü tüm komşularını endişelendirmeye başlamıştı. Özellikle de İngiltere’yi. 1702-1783 yıllarındaki dört büyük savaş sonrasında Fransa, yorgun ve iflas etmiş hâldeydi. Deniz aşırı egemenlik alanlarından birçoğunu kaybetmişti. Fransa halkının rüşvete dayalı ve adaletten uzak yönetim tarzından kaynaklanan memnuniyetsizliği günden güne artıyordu.

    Devrim ve savaş

    1789’da Fransa’da devrim baş gösterdi. "Özgürlük, eşitlik ve kardeşlik" duygularıyla halk eski hükûmeti devirerek yeni bir parlamento kurdu (Ulusal Meclis). 1793’te XVI. Louis ve eşi Marie Antoinette idam edildi. Kanlı geçen bir iç karışıklıktan sonra 17.000 soylu ve halk düşmanı idam edildi.



    14 Temmuz 1789’da Paris’teki büyük Bastille Hapishanesi’ndeki baskını anlatan bir resim. Baskın bir zamanlar güçlü olan monarşiyi yıkmayı sembolize ediyordu. Fransa’nın Ulusal Kurtuluş Günü her yıl 14 Temmuz’da kutlanır.

    Diğer Avrupa ülkeleri, devrim hareketinin yayılmasını durdurmak için Fransa’ya saldırdı. Fransa tüm güçlere karşı direniş gösterdi ve Kral I. Napolyon (Napolyon Bonaparte) Batı Avrupa’nın büyük kısmını fethetti. Fransız halkının başarısı, eşit yönetim ve insan hakları düşüncelerinin tüm kıtaya yayılmasına neden oldu.

    Sanayi ve imparatorluk

    19. yy.da Fransa, özellikle de Paris, politik kargaşalarla karşı karşıya kaldı. Ancak bölgelerde sanayi şehirleri büyüdü, tren yolu hatları kuruldu, iş adamlarının refah düzeyi oldukça yükseldi.

    Fransız maceracılar büyük deniz aşırı fetihler yaptılar. 1900’lerle birlikte Fransa bayrağı Hindistan ve Çin, Kuzey ve Batı Afrika ve birçok Pasifik adasında dalgalanmaya başlamıştı. Ancak Fransa’nın ana yurdundaki varlığı, kurulan dev Alman İmparatorluğu tarafından tehdit ediliyordu. 1870-1871 yıllarında Fransa, Alman orduları tarafından saldırılara uğradı. Yine 1914’te iki ülke savaşa girdi.

    20. yüzyıl

    20. yy.ın başları Fransa için bir kâbustu. I. Dünya Savaşı ülkenin büyük kısmını felakete uğratmıştı. Halk yorgun ve umutsuzdu. Büyük Bunalım Fransa’yı derinden etkiledi. Yoksulluk ve işsizlik arttı, hükûmetler kontrolü sağlamak için tartışmaktaydılar. II. Dünya Savaşı boyunca süren dört yıllık Alman işgalinin ardından 1945’te Fransa neredeyse baştan sona yıkılmıştı.

    Ancak ABD’nin ekonomik yardımlarıyla Fransa’nın yeni liderleri ekonomik bir mucize yarattılar. İşçi maaşları yirmi yılda iki katına yükseldi. Ülke tekrar güçlendi ve zenginleşti. Sömürgelerine bağımsızlıklarını verdi. Almanya’yla yakın ilişki içine girdi ve Avrupa Birliği kuruluşuna destek veren ülkeler arasına katılarak geçmişi geride bıraktı.



    1968’de hükûmete karşı direnişte bulunan öğrencilerin protesto görüntüleri. İnsanların çoğu Başkan de Gaulle’ün gençlerle ve yoksullarla olan bağlarını yitirdiğine inanıyordu.
    Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/ulkeleri-taniyalim/48039-fransa-genel-bilgi.html#post97862

    Ancak komşu ülkeler Fransa’nın tutucu toplumu ve hükûmetinden memnun değildi. 1968’de öğrenci hareketleri başladı ve muhalefetteki komünist parti büyük destek kazandı. 1968’den sonra Fransa daha liberal bir ülke hâline geldi. 1990’larda yine zengin, güçlü ve saygı gören bir ulustu

Benzer Konular

  1. Tayland Genel Bilgi
    By *primadonna* in forum Ülkeleri Tanıyalım
    Cevaplar: 1
    Son Mesaj: 25.Ekim.2018, 11:10
  2. İtalyanca Hakkında Genel Bilgi
    By Beyza in forum Lise İngilizce Ders Notları
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 23.Temmuz.2008, 17:27
  3. Irlanda-genel Bilgi
    By soleil in forum Ülkeleri Tanıyalım
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 04.Nisan.2008, 13:06
  4. iNGiLTERE Genel Bilgi
    By soleil in forum Ülkeleri Tanıyalım
    Cevaplar: 6
    Son Mesaj: 04.Nisan.2008, 13:05
  5. Danimarka-genel Bilgi
    By soleil in forum Ülkeleri Tanıyalım
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 04.Nisan.2008, 13:04

Bu Konudaki Etiketler


Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.