Sözleri ve bestesi Eskişehir’in Seyitgazi ilçesinden olan Mustafa Tuna ‘ya ait olan bu türküyü Mustafa Tuna, yaşadığı bir aşkın sonucunda bu yazıyor.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/turkulerimiz-ve-hikayeleri/65947-karadir-kaslarin-ferman-yazdirir-turkusunun-kisa-hikayesi.html#post130089
Türkünün hikayesi özetle şöyle: " Mustafa Tuna, Rum asıllı bir ailenin kızını sever. Fakat aileler bu aşka karşı çıkar. Kız başkasıyla nişanlanır. Düğün hazırlığına başlarlar. Mustafa Tuna da kızı kaçırma hazırlığı yapar. Kızın kına gecesi olacağı gün haber gönderir ve çeşmeye gelmesini söyler. Kızı, arkadaşı ile birlikte arkadaşının at arabasıyla kaçırır. Arabayı arkadaşı kullanır ve yanlış yola sapar. Heyecandan arkadaşının sara hastalığı nöbeti tutar. Atlar huysuzlanır. Ormana doğru koşmaya başlar. Bu arada kızın ailesi peşlerine düşmüştür. jandarma önlerine çıkar, kızın nişanlısının akrabaları da arkadan gelirler ve yakalarlar.1 yıllık hapis cezasına mahkum edilir. Bu türküyü da hapiste yazar ve söyler. Hapisten çıktıktan sonra da kızla evlenemez ve gurbete gider. Başka bir kızla evlenir."
Türkü’nün sözleri şöyledir:
Karadır Kaşların Ferman Yazdırır
Bu aşk beni diyar diyar gezdirir
Lokma Hekim gelse yaram azdırır
Yaramı sarmaya yar kendi gelsin

Ormanlardan aşağı aşar gezerim
Nazlı yari kaybettim ağlar gezerim
Ormanların gümbürtüsü başıma vurur
Nazlı yarin hayali karşımda durur

Karadır kaşların benzer kömüre
Yardan ayrılması zarar ömüre
Kollarımdan bağlasalar demire
Kırarım demiri koşarım yare

Uzaklara gittim gelirim diye
Tabancamı doldurdum vururum diye
Hiç aklıma gelmez ölürüm diye
Ölüm ver Allahım ayrılık verme

alıntıdır