Çanakkale Türküsünün Kısa Hikayesi

Çanakkale içinde aynalı çarşı diye başlayan türküyü hepimiz biliriz. Peki bu türkünün hikayesini hiç merak ettiniz mi? İşte Çanakkale türküsünün yaşanmış hikayesi:
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/turkulerimiz-ve-hikayeleri/65544-canakkale-turkusunun-kisa-hikayesi.html#post129688
Türkü Çanakkale savaşı sırasında ortaya çıkmıştır. BUnu savaşta asker olan Emrullah Nutkunun annesine yazdığı mektuptan anlıyoruz. Mektupta Nutku annesine şöyle diyor:
"Birkaç günden beri Çanakkale sokaklarından askerler geçiyor. “Çanakkale içinde Aynalıçarşı, Anne ben gidiyorum düşmana karşı” şarkısını söylüyorlar. At üstünde zabitler, top arabaları, mekkare ve deve kervanları sokağımızı doldurdu. Harp olacakmış. İngiliz ve Fransız harp filoları boğazın dışında dolaşıyormuş. Buraları bombardıman edeceklermiş. Bu bombardımanı görmek isterdim, ama yakında Çanakkaleden ayrılacağız. Ama size kavuşacağım ben."
Bu cümlelerden anladığımız kadarıyla türkü cephede savaş sırasında yazılmış ve dilden dile ulaşmış. Türkü savaşta şehit olan askerlerin anısına yazılmış. Zaten Çanakkale savaşı sırasında pek çok şiir yazılmış ve bestelenmiştir. Bu şiirler edebiyatımızda harp edebiyatı adı altında sınıflandırılmıştır.