Giriş


REFORMTÜRK 17. YIL


2 sonuçtan 1 ile 2 arası
  1. #1
    ReformTürk Yöneticisi Mustafa Uyar - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    10 Eylül 2006
    Yer
    Ilgın, Konya
    Mesajlar
    13,663
    Tecrübe Puanı
    100

    Standart dilbilgisi

    Nazım Nedir

    Vezin, kafiye gibi kayıtlara bağlı olan; ölçülü ve düzenli bir anlatma yolu. Nazım ahenge göre ayarlanır. Manzum eserlerde de, ahenk ön plânda alındığı için, cümle kuruluşları, sözdizimi kurallarına göre değil, ahenge göre ayarlanır. Manzum eserlerde (nazımda) 4 unsur bulunur: Vezin, kafiye, şekil, konu. Vezin, nazımda hecelerin düzenli şekilde sıralanması esasına dayanan bit söz ölçüsü dür. Kafiye ise, kelime ve eklerin son heceleri arasında ki ses benzerliğidir. Şekil, bir eserin dış yapısıdır.

    Türk edebiyatında kullanılan nazım şekilleri, başlıca üç gruba ayrılır: 1 - Halk edebiyatı nazım şekilleri, 2 - Divan edebiyatı nazım şekilleri, 3 - Yeni nazım şekilleri.
    Halk edebiyatı, Türk halkının milli edebiyatıdır. İslâmlıktan önceki çağlardan bugüne kadar, halkın içinden yetişen saz şairleri tarafından sazla söylenerek sürüp gelen bu edebiyatın nazım birimi dörtlüdür.
    Halk edebiyatında genel olarak yarım kâfiye ve hece vezni kullanılır.
    Halk edebiyatında belli nazım şekilleri vardır. Bunlar, dörtlüklerle kurulan şekiller ve bağlamlı şekiller diye başlıca iki gruba ayrılırlar. Dörtlüklerle kurulan şekillerin başlıcaları mani, koşma, destan, semai, varsağı şekilleridir Bunlar, mısra kümelenişleri ve kâfiye düzeni bakımından bir olmakla beraber, dörtlüklerin sayısı vezinleri ve musikileri bakımından birbirlerinden ayrılırlar. Bağlamalı şekiller, bentlerle bağlama adı verilen değişmez mısraların birleşmeşinden meydana gelen nazım şekilleridir.
    Türk halk edebiyatında, konulara göre adlar alan çeşitli nazım türleri vardır. Başlıcaları: Güzelleşme, taşlama, koçaklama, ağıt, ilâhî, nefestir.
    Türkler İslâmlığı kabul ettikten sonra medreseden yetişen aydın kimselerin edebiyatı olan Divan edebiyatı zamanla Halk edebiyatını da etkilemiş; halk şiirinin dili, özellikle XVI. yüzyıldan sonra eski saflığını kaybederek yabancı kelime ve kurallarla karışık bir durum almıştır. Divan Edebiyatında kullanılan nazım şekilleri, İslâm medeniyeti çerçevesine giren bütün milletlerin ortaklaşa kullandıkları birtakım değişmez şekillerdir.
    Divan nazımının ana birimi Beyit tir. Beyit, başlı başına bir bütün sayılır. Beyitler arasında bir konu birliği olması şart değildir.
    Bunun dışında, dört, beş, altı mısralık bentlerden meydana gelen nazım şekilleri de yer almıştır.
    Divan edebiyatı nazım şekillerinin büyük bir bölümü Arapların malı olmakla beraber, İslâm medeniyeti çerçevesine giren Farslar ve Türkler de bunlara birkaç şekil katmışlardır. Başlıkları şunlardır: Kaside, Gazel, Kıta, Musammat, Mesnevi, Rubai, Şarkı, Tuyug.
    Yeni nazımda kullanılan şekiller, Tanzimattan sonra başlayan Batı medeniyeti etkisi altındaki Türk edebiyatında kullanılan ve hepsi Batı edebiyatından alınan şekillerdir.
    Tanzimat edebiyatının ilk devirlerinde şairler yeni düşünceleri eski şekiller içinde ifade etmişlerdir.
    Tanzimat edebiyatının ikinci devrinde yetişen Abdülhak Hâmit Tarhan şekil meselesini ele almış, eski şekilleri atarak yeni şekiller kullanmaya baslamış, bu yüzden eski geleneklere bağlı olanlarla yeniler arasında çetin tartışmalar olmuştur. Edebiyatı Cedide (1896 - 1901) devrinde Hâmitin başladığı iş daha da genişletilmiş, eski şekiller büsbütün bırakılmıştır. O devirden bu yana, Batı edebiyatının şekil anlayışı benimsenerek sanatçılar eserlerinin şekillerini kendileri icat etmektedirler.
    Yeni nazımda konu birliğine önem verilir. Yani, her manzume baştan sona kadar bir bütündür ve her birinin konusuna göre bir adı vardır.
    Bendler bir plâna göre sıralanır, bunlar konu bakımından birbirlerine bağlı oldukları için, yerlerini değiştirmek mümkün değildir.Yeni edebiyatta nazım birimi mısradır; fakat mısra, şiirin bütünlüğünü tamamlayan bir parçadır.Mısra kümelenişleri ve kafiye düzeninde ise hiçbir kural yoktur.
    Yorum ekle 13 Şubat 2007
    Nesir Nedir

    Dil kurallarından başka hiç bir ölçüye bağlı olmayan düz ve tabu anlatma yolu. Eski nesir, sade nesir ve süslü nesir olmak üzere başlıca iki koldan yürümüştür. Sade nesir, konuşma dilinde yazılan, açık, tabiî nesirdir. Bu nesirle halkla ilgili eserler ve bazı tarihler yazılmıştır. Süslü nesir ise, yabancı kelime ve dil kurallarıyla yüklü, çeşitli söz sanatlarıyla ve kelime oyunlarıyla süslü nesirdir. Bu nesirle, aydın kimselere hitap eden eserler yazılmıştır. Yeni nesirde, yazı dili konuşma dili ile birleştirilmeğe çalışılmıştır. Yazı dilinin konuşma dili haline getirilmesi hareketi, 1911 de Selanikte çıkarılmaya başlanan Genç Kalemler dergisinde, Ömer Seyfettin, Ziya Gökalp gibi sanatçılar ve fikir adamları tarafından ileriye sürülmüş ve bu hareket, bugünkü yazı dilinin ayırıcı vasfı olmuştur. Yeni nesrin başlıca özellikleri şu noktalar üzerinde toplanabilir.Konuşma dilinde karşılığı bulunan yabancı kelimeler dilden atılmıştır.

    Bütün yabancı dil kuralları bırakılmış, Türk diline Türk grameri hâkim kılınmıştır.
    Eski nesir, çok kere, iç içe girmiş cümleciklerle uzatılan bileşik cümlelerle yazılırdı; yeni nesir ise, çok kere, kısa cümlelerle yazılmaktadır. Eski nesirde söz hüneri göstermeye çalışılır, cümle sonlarında seciler kullanılır, bunu sağlamak için de doldurma sözlere yer verilirdi; yeni nesirde ise seçici kullanılmaz, sadece düşünceleri anlatmaya yetecek kadar kelime kullanılır doldurma sözlere yer verilmez.
    Yorum ekle 13 Şubat 2007

    Zamir (Adıl) Nedir

    Zamir (Adıl) : Cümlede ismin yerini tutan, isim olmadığı halde isim gibi kullanılabilen kelimelere denir. Zamirler, cümle içinde isimlerin yerlerini tuttukları için onların bulunduğu görevlerde bulunabilirler; özne, yüklem, nesne, zarf tümleci, dolaylı tümleç olabilirler. Zamirler, isimlerin yerlerini tutma şekillerine ve yerlerini tuttukları isimlere göre gruplara ayrılır.



    Zamir Çeşitleri
    A. Kelime Halindeki Zamirler
    B. Ek Halindeki Zamirler
    Kelime Halindeki Zamirler
    1. Kişi Zamirleri
    2. İşaret Zamirleri
    3. Belgisiz Zamirler
    4. Soru Zamirleri

    Kişi Zamirleri
    Kişi isimlerinin yerine kullanılan zamirlerdir.

    TEKİL ÇOĞUL

    1. kişi ben 1. biz
    2. kişi sen 2. siz
    3. kişi o 3. onlar

    Not: “Kendi” kelimesi de kişi zamirlerinden sayılmaktadır.
    Kişi zamirlerinin özellikleri :
    a. Kişi zamirleri, isimlere getirilen hal eklerini alabilirler.
    ben, beni, bana, bende, benden
    sen, seni, sana, sende, senden
    o, onu, ona, onda, ondan
    Birinci ve ikinci tekil kişi zamirleri, -e hal eki aldığında kök değişikliğe uğrar;İ bana, sana şekline girer.
    ben - e > bana, sen - e > sana
    b. Kişi zamirleriyle tamlama kurulabilir. Tamlayan görevinde kullanılırlar :
    Benim yurdum
    Onun evi
    Senin kitabın
    Onların sorunları

    İşaret zamirleri
    Varlıkların yerini belirtme için kullanılan zamirlere işaret zamiri denir.
    Tekil olanlar : bu, şu, o
    Çoğul olanlar : bunlar, şunlar, onlar
    Diğer işaret zamirleri : öteki, beriki
    Bu çok sağlam bir evdir.
    Bunları kim götürecek ?
    Onu kim kırdı?

    İşaret zamirlerinin özellikleri :
    a. Bu, şu, o kelimeleri, ismi belirttiğinde sıfat, ismin yerine kullanıldığında ise zamirdir.
    b. İşaret zamirleri de isimler gibi hal eklerini alarak çekime girerler.

    Hal ekleri Tekil Çoğul-i hali bunu, şunu, onu bunları, şunları, onları-e hali buna, şuna, ona bunlara, şunlara, onlara-de hali bunda, şunda, onda bunlarda, şunlarda, onlarda-den hali bundan, şundan, ondan bunlardan, şunlardan, onlardanc. İşaret zamirleri iyelik ekleri almaz.
    d. İşaret zamirleri, isim tamlamalarında tamlayan olabilirler.
    Bunun kapısı açık.
    Şunun temelleri daha sağlam.

    Belgisiz Zamirler
    Hangi isimlerin yerini tuttuğu açıkça bilinmeyen zamirlere denir.
    Hepsini tekrar çözsünler.
    Türkçe’de kullanılan başlıca belgisiz zamirler : “biri, birkaçı, çoğu, bazısı, pek azı, tümü, bütünü, bir kısmı, her biri, herkes, başkası, hiçbiri”
    Belgisiz zamirlerin çoğu aslında belgisiz sıfattır. Belgisiz sıfatın sonundaki tamlanan durumundaki isim düşürülür ve kelimeye üçüncü tekil ya da üçüncü çoğul eki getirilir. Böylelikle belgisiz zamirler oluşturulur.
    Birkaç öğrenci geldi ; birkaçı dışarıda kaldı.
    Bazı sorular kolay ; bazıları zordu.
    Belgisiz zamirler bazı iyelik eklerini alabilirler.
    Birkaç-ı, birkaç-ı-mız, birkaç-ı-nız
    Pek çoğ-u, pek çoğ-u-muz, pek çoğ-u-nuz

    Soru Zamirleri
    Soru yoluyla ismin yerini tutan zamirlere soru zamiri denir.
    Bunlar kim getirdi ?
    Yanında ne var ?
    Hangisi sizinle gelecek ?
    Buraya neden geldiniz ?
    Dilimizdeki asıl soru zamirleri, “ne” ve “kim” dir. Diğer soru zamirleri çekim ekleleri alarak türemişlerdir: “neyi, kimi, nereye, kime, nerede, kimde…”
    Soru zamirleri, aslında sıfat olan “hangi” ve “kaç” kelimelerinden de türeyebilir.
    Hangi ev güzel ? (sıfat)
    Hangisi güzel ? (zamir)
    Ek halindeki Zamirler
    İyelik Zamirleri
    İsimlerin sonuna eklenerek, onların ait oldukları kişileri bildiren eklerdir.
    Tekil Çoğul
    Ders-i-m ders-i-miz
    Ders-i-n ders-i-niz
    Ders-i ders-leri
    İlgi Zamiri
    Bir cümlede aynı ismi tekrarlamamak için ilgi zamiri kullanırız. İlgi zamiri “-ki” kelimeyle bitişik yazılır ve ismin yerini tutar.
    Onunkinden yaz.
    Benimki durmuş senin saatin kaç ?
    1 yorum 12 Kasım 2006

    SesBilgisi Nedir

    Her dilde olduğu gibi, dilimizde de sesler ünlü ve ünsüz olmak üzere iki grupta incelenir. Bir sözcükte ünlüler arasında olduğu gibi ünsüzler arasında da bazı özellikler, hatta ünlülerle ünsüzler arasında bazı özellikler vardır. Bunları belli başlıklar altında inceleyelim.



    BÜYÜK ÜNLÜ UYUMU
    Türkçe’de sekiz ünlü vardır. Bunlardan a, ı, o, u kalın, e, i, ö, ü incedir. Bir sözcükte kalın ünlülerden sonra kalın, ince ünlülerden sonra ince ünlülerin gelmesi kuralına büyük ünlü uyumu denir.

    Örneğin;
    “öğretmen” sözcüğü, bütün ünlüleri ince olduğu için kurala uyar, “asker” sözcüğü “a” kalın “e” ince ünlü olduğundan kurala uymaz.
    Üniversite sınavlarında bununla ilgili bir soru bugüne dek sorulmamıştır.

    KÜÇÜK ÜNLÜ UYUMU
    Bir sözcükte düz ünlüden sonra düz, yuvarlak ünlüden sonra düz - geniş veya dar - yuvarlak ünlülerin gelmesi kuralıdır. Özetle bu kurala göre;

    a, ı

    e, i



    a, ı
    e, i
    a, ı, e, i ünlüleri birbirinden sonra gelebilir.
    o, ö, u, ü ünlülerinden sonra ise u, ü, a, e gelebilir.
    Bundan da soru çıkmadığından üzerinde fazla durmuyoruz.

    ÜNSÜZ BENZEŞMESİ
    Dilimizde ünsüzler sert ve yumuşak olmak üzere iki gruba ayrılır.
    Sert ünlüler “ç, f, t, h, s, k, p, ş” ünsüzleridir. Bunun dışında kalanlar ise yumuşak ünsüzlerdir.
    Bir sözcük sert bir ünsüzle bitiyor ve o sözcüğe ünsüzle başlayan bir ek geliyorsa, ekin başındaki ünsüz sertleşir. Buna ünsüz benzeşmesi denir. Elbette bu benzeşme sert ve yumuşak şekli olan seslerde söz konusudur. Bu özelliği dört seste görüyoruz;

    p,


    b

    ç,

    c

    t,

    d

    k

    ğ(g)




    Sert ünsüzler

    Yumuşak ünsüzler


    Şimdi bu kuralı örneklendirelim:
    “Kitap” sözcüğünün sonundaki “p” sesi serttir. Bu sözcüğe biz “-de” hal ekini getirirsek “kitapda” sözü oluşur. Bu durumda ekin başındaki “d” sesi yumuşak olduğundan sözcükte ünsüz benzeşmesine aykırı bir durum görülür. Kurala uyulması için, “d” sesi sertleşmelidir. Bunun serti ise, yukarıda göstermiştik, “t” dir. Dolayısıyla sözcük, “kitapta” olacaktır.

    okul-dan

    av-cı
    bil-gin
    al-dı





    okuldan
    avcı
    bilgin
    aldı
    ağaç-dan
    ocak-cı
    seç-gin
    kaç-dı




    ağaçtan
    ocakçı
    seçkin
    kaçtı
    Yukarıdaki sözcüklerde eklerin sözcüğe nasıl uyduğu görülüyor. Birinci gruptaki sözcüklerde ek, yumuşak ünsüzle biten sözcüklere geldiğinde değişmemiş, ancak ikinci gruptaki sert ünsüzlere geldiği zaman sertleşmiştir.
    Bu durum sadece çekim eklerinde değil yapım eklerinde de geçerlidir.
    Ekler sayılara geldiğinde de aynı durum geçerlidir. Sayının sesleri nasılsa ek de öyle olmalıdır.

    11′de

    8′den

    5′te
    3′ten
    Özel isimlerde de aynı kural geçerlidir.

    Samsun’dan

    Emin’de

    Sinop’tan
    Yunus’ta

    ÜNSÜZ YUMUŞAMASI
    İki ünlü arasında kalan sert ünsüzler yumuşar. Buna “ünsüz değişimi” denir. Elbette bu özellik, ancak yukarıda da söylediğimiz sert ve yumuşak şekli bulunan seslerde geçerlidir. Bunlar p, ç, t, k sert sessizleridir. Örneğin; “ağaç” sözcüğüne -i hal ekini getirsek, sözcüğün sonundaki “ç” sert sessizi yumuşayarak “c” olur; yani “ağacı” şeklinde yazılır.

    dolap

    çekiç
    kanat
    yemek





    a
    e
    ı
    e




    dolaba
    çekice
    kanadı
    yemeğe
    (dolaba baktı)
    (çekice uzandı)
    (kanadı kırıldı)
    (yemeğe gitti)
    Yukarıdaki örneklerde sert sessizlerin yumuşadığı görülüyor.
    Ancak bu kural her sözcükte geçerli değil.

    Örneğin;
    “Davranışları, doğruluğunun kanıtıdır.”
    cümlesinde altı çizili sözdeki “t” sert ünsüzü iki ünlü arasında kaldığı halde yumuşamamıştır.
    Hangi sözcükte bu yumuşamanın olacağı hangisinde olmayacağı, belli bir kurala bağlanamaz. Hatta tek heceli sözcüklerin çoğunda olmazken, bazılarında olabilir. Bunu sözcüğün günlük kullanımlarını dikkate alarak anlayabilirsiniz.

    tek

    çok



    i
    u


    teki
    çoğu
    (onların teki bile gelmedi)
    (çocukların çoğu buradaydı)
    görüldüğü gibi birincide değişim olmadığı halde ikincide olmuştur.
    Dilimize Arapçadan geçen ve son hecesindeki ünlünün uzun okunduğu kelimelerde ünsüz değişimi yapılmaz.
    “Sınavda hukuku seçecekmiş.”
    cümlesindeki altı çizili söz buna örnektir.
    Bazı sözcüklerde ise ses iki ünlü arasında kalmamasına rağmen yumuşar.

    kalp

    art
    renk
    harç





    i
    ı
    i
    ı




    kalbi
    ardı
    rengi
    harcı
    (kalbi ağrıyor)
    (ardına bakma)
    (rengi solmuş)
    (harcı getirin)
    Görüldüğü gibi iki ünlü arasında kalmadığı halde “p, ç, t, k” sert ünsüzleri yumuşamıştır. Bazı sözcüklerde ise bu seslerin yumuşamadığı görülür.

    Örneğin;
    “Sonunda işler sarpa sardı.”
    cümlesinde altı çizili sözcükte yumuşama olmamıştır.

    Örneğin;
    “Zonguldak’a yerleştiklerini duydum.”
    cümlesinde altı çizili sözdeki “k” sert sessizi yumuşamamış ancak biz onu okurken “Zonguldağa” diye okumalıyız.

    SES DÜŞMESİ
    Sözcüğün aslında bulunduğu halde, ek geldiğinde bazı sesler düşebilir. Bu düşme hem ünlülerde hem ünsüzlerde görülür.

    Ünlü Düşmesi
    Sözcüğün aslında bulunan bir ünlünün düşmesidir.

    Örneğin;
    “Yapraklar daha şimdiden sarardı.”
    cümlesinde sözcüğün aslı “sarı”dır; “-ar-” eki geldiğinde sözcüğün sonundaki “ı” düşmüştür.
    * * *
    Ünlü düşmesinin en yaygın kullanımı ise “Hece düşmesi” adıyla anılan kuraldır. Buna göre, sözcüğün son hecesinde bulunan dar ünlüler, ünlüyle başlayan bir ek sözcüğe eklendiğinde düşer. Bu özellik bazı organ isimlerinde, Arapçadan dilimize geçen bazı sözcüklerde, bazı Türkçe fiillerde görülür.

    sabır

    akıl
    burun
    gönül
    savurmak
    devirmek
    kahır









    ı
    ı
    u
    üm
    savrulmak
    devrilmek
    olmak







    sabrı (sabrım tükendi)
    aklı (aklımı seveyim)
    burnu (burnu kanıyor)
    gönlüm (gönlümü çaldı)
    savrulmak (savruldu çiçekler)
    devrilmek (devrildi ağaçlar)
    kahrolmak (kahrolsun)

    Örneğin;
    “Kahvaltıya hazırlanın.”
    cümlesinde altı çizili söz “kahve altı” sözlerinin birleşmesinden oluşmuş, bu sırada “kahve” sözündeki “e” düşmüştür.

    Ünsüz Düşmesi
    Sözcüğün aslında bulunan ünsüzün, ek geldiğinde düşmesidir.

    küçük


    büyük





    cük

    cek



    küçücük

    büyücek
    örneklerinde sözcüklerin sonlarında bulunan “k” ünsüzlerinin düştüğü görülüyor.

    SES TÜREMESİ
    Sözcüğün aslında olmadığı halde, ek geldiğinde ortaya çıkan seslerdir.

    genç


    bir

    az







    cik

    cik

    cık





    gencecik

    biricik

    azıcık
    örneklerinde ünlü türemesi görülmektedir. Buna benzer bazı sözcükler de vardır. Bunlar “öpücük, gülücük” gibi fiilden türeyen sözcüklerdir. Ancak “-cik”” eki isim soylu sözcüklerden yeni sözcükler türetebilir. Fiilden türeyen bu sözcüklerin “öpüşcük, gülüş - cük” gibi sözcüklerden “ş” sesinin düşmesiyle oluştuğunu söylemek daha mantıklı olacaktır. Dolayısıyla bir ünlü türemesinin olduğunu söylemek bu sözcükler için pek doğru olmaz.
    Bazen sözcüklerde ünsüz de türeyebilir. Arapçadan dilimize geçen his, af, zan gibi sözcükler ek ya da yardımcı fiil aldıklarında, sonlarındaki sessizler çiftleşir.

    his

    af
    zan




    etmek
    etmek
    etmek



    hissetmek
    affetmek
    zannetmek
    örneklerinde bu görülüyor. Burada aslında bir ses türemesinden çok sözcüğün Arapçadaki aslında bulunan şeklinin ortaya çıktığını söyleyebiliriz. Ancak sözcükler Türkçe kurallara göre incelendiğinden, bu, türeme olarak alınagelmiştir.

    ÜNLÜ DARALMASI
    Sözcüklerin sonlarında bulunan geniş ünlüler (a, e) özellikle “-yor” ekinin darlaştırıcı özelliğinden dolayı daralarak, ı, i, u, ü dar ünlülerine dönüşür. Buna ünlü daralması denir.

    bekl = e-

    kalm = a-
    özl = e-
    soll = a-





    yor
    yor
    yor
    yor




    bekli=yor
    kal=mıyor
    özlü=yor
    sollu=yor
    örneklerinde bu daralma görülmektedir. “-yor” ekin den başka bir ekin ya da sesin darlaştırma özelliği yoktur. Ancak tek heceli olan “de- , ye-” fiilleri, kendinden sonra gelen “y” sesinden dolayı darlaşabilir.

    de

    de
    de




    yor
    erek
    en
    diyor
    diyerek
    diyen
    ye
    ye
    ye



    yiyor
    yiyerek
    yiyen
    Ancak bazen darlaşma olmayabilir.

    de

    ince
    deyince

    KAYNAŞTIRMA HARFLERİ (KORUYUCU ÜNSÜZLER)
    Türkçe kurallara göre bir sözcükte iki ünlü yan yana gelmez. Araya kaynaştırma harfi girer. Türkçe’de dört tane kaynaştırma harfi vardır: ş, s, n, y.
    Bunların her birinin özel kullanım yerleri vardır.

    ş kaynaştırma harfi:
    Üleştirme sayı sıfatlarında kullanılır.
    İki-ş-er, altı-ş-ar, yedi-ş-er

    s kaynaştırma harfi
    Üçüncü tekil şahıs iyelik ekinden önce kullanılır.
    Daha çok isim tamlamalarında tamlanan görevindeki sözcükte görülür.
    Çocuğun oda-s-ı
    Balığın koku-s-u
    Ancak “su” ve “ne” kelimeleri bu kurala uymaz:
    Yemeğin su-y-u yok.
    Çocuğun ne-y-i kaybolmuş.
    örneklerinde olduğu gibi

    n kaynaştırma harfi:
    Zamirlerden sonra ek geldiğinde kullanılır.
    O-n-a haber verin
    Bu-n-u biliyoruz.
    İyelik eklerinden sonra hal eki gelirse kullanılır.
    Çocuğun kitabı-n-ı almışlar.
    Fakirin evi-n-i yıkmışlar.
    İlgi eklerinden önce kullanılır.
    Soba-n-ın kapağı düşmüş.
    Sene-n-in sonu geldi.
    Kasaba-n-ın sıcağı çok bunaltıcı.

    y kaynaştırma harfi:
    Yukarıdaki kuralların dışında olan her yerde “y” kaynaştırma harfi kullanılır.
    Oda-y-a girdim.
    Üşü-y-erek uyandım.
    Ağla-y-anı tanıyorum.
    Kaynaştırma harfleri aslında iki ünlü arasında kullanılır. Ancak bazen iki ünlü arasına gelmediği halde de kullanıldığı olur.
    Özellikle “ile, idi, imiş, ise” gibi sözcükler ünlüyle biten bir sözcüğe eklendiğinde baştaki “i” ünlüsü düşer ve yerine “y” kaynaştırma harfi gelir.

    silgi

    soba
    hasta
    kısa
    bitti






    ile
    ile
    idi
    imiş
    ise
    silgiyle
    sobayla
    hastaydı
    kısaymış
    bittiyse
    Örneklerinde görüldüğü gibi “y” kaynaştırma harfi iki ünlü arasında değildir.
    Bu durum “n” kaynaştırma harfinde de görülebilir. Zamirlerden sonra hal eki geldiğinde gerekmese de bu harf bulunur.

    Örneğin;
    “Ondan bunu hiç beklemezdim.”
    cümlesinde altı çizili sözcükte “n” kaynaştırma harfi iki ünlü arasında değildir.

    ULAMA
    Sessizle biten sözcükten sonra sesliyle başlayan bir sözcük gelirse, iki sözcük birbirine bağlanarak okunur. Buna ulama denir.
    Bakkaldan ekmek aldım.
    cümlesinde iki yerde ulama yapılmıştır. Sözcükler arasında herhangi bir noktalama işareti varsa ulama yapılmaz.
    Yorum ekle 12 Kasım 2006

    Bağlaçlar Nelerdir

    Tek basina anlami olmayan, anlamca birbiriyle ilgili cümleleri veya cümlede görevdes sözcük ve söz öbeklerini baglamaya yarayan kelimelere baglaç denir..




    açikçasi ama
    ancak bile
    çünkü dahi
    dE dE…..dE
    demek ki fakat
    gene gerek….gerek(se)
    ha……..ha hâlbuki
    hatta hele
    hem hem de
    hem…..hem (de) ile
    ise ister…..ister(se)
    kâh……….kâh kisacasi
    ki lâkin
    madem(ki) nasil ki
    ne var ki ne yazik ki
    ne……ne (de) nitekim
    oysa oysaki
    öyle ki öyleyse
    üstelik ve
    veya veyahut
    ya da ya….ya (da)
    yahut yalniz
    yeter ki yine
    yoksa zira
    Özellikleri ]Edatlardan farki, zaten var olan anlam ilgilerine dayanarak bag kurmasidir. Edatlar ise yeni anlam ilgileri kurarlar.
    ]Baglaçlarin yerine noktalama isaretleri kullanilabilir. ]Baglaçlar cümleden çikarilinca anlam bozulmaz, ama daralabilir. Baglaçlar (ile hariç) önceki ve sonraki kelimeden ayri yazilir. Bitisik yazilanlar baglaç degil, ektir.
    Eve gittim, fakat onu bulamadim. (baglaç) Konusmak üzere ayaga kalkti. (edat)
    Sözlüden yine zayif almis. (zarf) Ben de seninle gelecegim. (baglaç)
    Evde rahat çalisamadi. (çekim eki) Sözde Ermeni soy kirimi (yapim eki)
    Sen ki hep çalismami isterdin… (baglaç) Seninki de lâf iste… (çekim eki)
    Evdeki hesap (yapim eki) BAGLAÇ ÇESITLERI
    a. Siralama Baglaçlari “ve”Cümleleri, anlam ve görev bakimindan benzer veya ayni olan kelimeleri, sözleri ve ögeleri birbirine baglar.
    Duygu ve düsünce bir olmalidir. özneleri Köyünü, yasli dedesini ve ninesini özlemisti. nesneleri
    Siir ve roman okuma aliskanligi edinin. nesneleri Bana bakti ve güldü. cümleleri
    Anlatilanlari dinliyor ve çocuga hak veriyordu. cümleleri Aylarca ve yillarca sustu. benzer kelimeleri
    Binlerce yerli ve yabanci turist geldi. sifatlari ] “ve” baglaci yerine virgül veya “-Ip”, “-ErEk” zarf-fiil ekleri de kullanilabilir:
    Masaya yaklasti ve kitabi aldi. Masaya yaklasti, kitabi aldi.
    Masaya yaklasip kitabi aldi. Masaya yaklasarak kitabi aldi.
    Not: “ve” baglacindan önce noktalama isareti kullanilmaz, bu baglaçla cümle baslamaz. Çagdas siirde söze etki ve çekicilik katmak için kullanilmaktadir, ama dogru degildir. “ve” baglaci yerine & isaretini kullanmak son derece yozlastiricidir.
    “ile, -lE” “ve” ile görevleri ayni olmasina ragmen her zaman birbirinin yerine kullanilamazlar. “ile”nin kullanim alani daha dardir.
    “ile” cümleleri birbirine baglamaz; sadece ayni görevdeki kelimeleri baglar. Duygu ile düsünce bir olmalidir.
    Yasli dedesi ile ninesini özlemisti. Edebiyatimizda en çok eser verilen türler siir ile romandir
    Not: Edat olarak kullanilan ve zarf yapan “ile”den farklidir. Mehmet ile Ali sinemaya gittiler. (baglaç)
    Mehmet, Ali’yle sinemaya gitti. (edat) Mehmet heyecanla yerinden kalkti. (edat)
    b. Esdegerlik Baglaçlari “ya da, veya, yahut, veyahut”
    Ayni degerde olup da birinin tercih edilmesi gereken iki seçenek arasinda kullanilirlar. Biriniz gideceksiniz: Sen ya da kardesin.
    Bisiklet veya motosiklet alacagim. Sen, ben veya baskasi…
    Sen olmasan yahut (veyahut) seni görmesem dayanamam. c. Karsilastirma Baglaçlari
    “ya….ya” Iki seçenek sunuldugunda kullanilir.
    Bunlar birbirinin zitti olabilir Biri yapilmadiginda digerinin yapilmasi gerekebilir.
    Ya beni de götür ya sen de gitme. Ya gel ya gelme.
    Ya bu deveyi güdeceksin, ya bu diyardan gideceksin“hem…..hem (de)” Her ikisi de geçerli olan iki durumu anlatir. Bunlar zit da olabilir, esdeger da.
    Hem çalismiyor hem (de) yakiniyorsun. Hem kitap okuyor hem de müzik dinliyor. Ayni anda
    “ne……ne (de)” ]Ayni görevdeki kelimeleri, kelime gruplarini ve ögeleri birbirine baglar.
    Ne sis yansin ne kebap. özneleri Gönül ne kahve ister ne kahvehane. nesneleri
    Ne Izmir’e gitmis ve Bursa’ya. dolayli tümleçleri ]Cümleleri de birbirine baglar:
    Üç yildir ne bir telefon açti, ne de bir mektup yazdi. Onu ne gördüm ne de tanidim.
    Ne aradi ne (de) sordu. Ne kizi verir, ne de dünürü küstürür.
    Ne dogan güne hükmüm geçer, Ne halden anlayan bulunur.
    ]Cümleleri -yapi bakimindan olumlu olduklari hâlde- olumsuz yapar. Yüklem olumlu durumdadir. Ne kendi rahatsiz oldu ne de halki huzursuz etti. (kendisi rahatsiz olmadi, halki da huzursuz etmedi)
    Yüklem olumsuz çekimlenirse anlatim bozuklugu meydana gelir. Ne çay ne kahve içmedi.? “Ne çay içti ne kahve” olmaliydi.
    ] Zit anlamli iki sifatla birlikte kullanilarak onlarin arasinda bir durum ifade eder. Disaridaki hava ne soguk ne sicak.
    Yaptigi ise ne kolay ne de zor denebilir. Not: “Ne zor, ne aci günler yasadik” örneginde “ne zor” ve “ne aci” sözleri ayri ayri da (biri olmadan) kullanilabilecegi için buradaki “ne”ler baglaç olusturmaz.
    “dE….dE, gerek……gerek, olsun…..olsun, kâh……kâh, ha……ha” Ögeleri ya da cümleleri birbirine baglarlar.
    Ögretmeni de arkadaslari da onu çok merak ettiler. özneleri baglamis. Annesini de babasina da özlemisti. nesneleri baglamis.
    Tatil boyunca dinlenmis de gezmis de. yüklemleri baglamis. Izmir’e de Aydin’a da ugrayacagiz. dolayli tümleçleri
    Fizikten de anlamam kimyadan da. Gerek sen gerek(se) o, güzel çalistiniz.
    Gerek baba gerek anne tarafindan bir akrabaliklari yok. Ali olsun, Ahmet olsun, ikisi de çaliskan ve zekîdirler.
    Kâh yikiliyor, kâh kalkiyor, ama yilmiyor. Ha Ali ha Veli, ne fark eder?
    d. Karsitlik Baglaçlari “ama, fakat, lâkin, yalniz, ancak, ne var ki, ne yazik ki”
    Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/turkce-dersi/17722-dilbilgisi.html#post34196
    “ama, fakat, lâkin” ayni anlamli baglaçlardir. “yalniz, ancak, ne var ki, ne yazik ki” de bunlara yakin baglaçlardir. ]“ama, fakat, lâkin, yalniz, ancak, ne var ki, ne yazik ki” baglaçlari, aralarinda zitlik bulunan iki ayri ifadeyi, cümleyi birbirine baglar.
    Çok tembeldi, ama basarili oldu. Yemek az, ama doyurucu.
    Yerinde ve zamaninda konusmaya dikkat ediyorum, ama bazen yanlis anlasiliyorum. Hizli yürüdü, ancak yetisemedi.
    Bu ise basliyorum, ancak bugün bitiremem. Hava nemliydi, fakat yagmur yagmiyordu.
    Altmis yasinda, kir saçli; fakat dinç bir adam bagirdi. Bunlari götür, yalniz digerlerini getirmeyi unutma.
    Not: Bir cümle bu baglaçlardan biriyle baslayabilir. Bu durumda bu baglaçlar iki bagimsiz cümleyi birbirine baglamis olur.. … Ne var ki sanatçiyi bu yüzden elestirmek dogru olmaz.
    ] “ne yazik ki” baglaci çok kötü ve aci sonlari bildirir. Insanlara hep vefa gösterdi; ne yazik ki kendisi onlardan vefa görmedi.
    ] “ne var ki” baglaci çaresizlik ifade eder. En yüce duygularin tohumlari ekildi; ne var ki dünya, insanlari kendisine benzetmisti.
    ]“ama, fakat, lâkin, yalniz, ancak”, neden, sart, uyarma bildirir Arkadasinin kalbini kirdi, ama çok pisman oldu.
    Bizimle gelmene izin veririz, ama yolda fazla soru sormayacaksin. ] Sadece “ama” baglaci pekistirme anlami katar.
    Güzel, ama çok güzel eserler birakmis atalarimiz. ]Yine sadece “ama”, cümle sonunda, dikkat çekmek için kullanilir.
    Bak kizarim ama! Böyle söylersen darilirim ama!
    “hiç olmazsa” ve “hiç degilse” Çarsidan elimiz bos döndük. Hiç olmazsa iki kaset alsaydik.
    “oysa, oysaki, hâlbuki” Aralarinda zitlik, aykirilik bulunan iki cümleyi “tersine olarak, -dIgI hâlde” anlamlariyla birbirine baglar.
    Onu özledim, oysa gideli çok olmadi. Gelemeyecegini söyledi, hâlbuki vakti vardi.
    Not: Bu baglaçlar anlam bakimindan zit olmayan cümleler arasinda kullanilirsa anlatim bozukluguna yol açar. Her zaman birinciydi, oysa çok çalisirdi. (anlatim bozuk)
    e. Gerekçe Baglaçlari “çünkü”
    “Sundan dolayi, su sebeple” anlamlarina gelir. Neden bildirir.
    Eve gittim, çünkü babam çagirmisti. Otobüse yetisemedik; çünkü evden geç çikmistik.
    “madem(ki)” Madem gelecektin, haber verseydin.
    “zira” “çünkü” anlaminda kullanilir.
    Allah’a sigin sahs-i halîmin gazabindan Zira yumusak huylu atin çiftesi pektir
    “yoksa” Ver diyorum, yoksa yersin dayagi.
    “nasil ki” Acele etmez, agirdan alir; nasil ki bu aksam agirdan aliyor.
    “degil mi ki” f. Özetleme Baglaçlari
    “kisacasi, demek ki, açikçasi, öyleyse, yani, özetle, o hâlde, anlasiliyor ki” … Kisacasi kendimizi toparlamaliyiz.
    … Demek ki ülkemiz bunlardan dolayi gelismiyor. … Açikçasi bu isi istemiyorum.
    … Öyleyse gidelim arkadaslar. g. Pekistirme Baglaçlari
    “bile, dE, hem de, dahi, üstelik, hatta, ayrica, bundan baska” Bu baglaçlardan bazilari bazi durumlarda birbirlerinin yerine kullanilabilirler.
    ]“bile” kullanilan bir cümle daha önce kullanilmis bir cümlenin ya devamidir ya da devami gibi görünür. Bunu sen bile basarabilirsin.
    Bagirsan bile duymaz. Tembel adam, olur, demis. Demis ama yerinden bile kalkmamis.
    Hatta parasini bile ödemisti. / Hatta parasini ödemisti bile. Çölde suyun bir damlasi bile degerlidir.
    ] “bile” yerine “de” veya “dahi” de kullanilabilir. Bunu sen de basarabilirsin.
    Bagirsan da duymaz. Tembel adam, olur, demis. Demis ama yerinden dahi kalkmamis.
    Hatta parasini dahi ödemisti. / Hatta parasini ödemisti dahi. Çölde suyun bir damlasi dahi degerlidir.
    ] “hatta, hem de, ayrica, üstelik” Belle, kazmayla, hatta elleriyle kazidilar.
    Gördüm, hatta konustum da. Konusmuyor; üstelik gülmüyor da.
    Çalisiyor, hem de sabahtan aksama kadar. h. “de, ki, ise” baglaçlari
    “dE” ] Her zaman kendinden önceki kelimeden ayri ve de, da seklinde yazilir; bitistirilmez, te, ta seklinde yazilmaz. “ya” ile birlikte kullanildiginda da ayri yazilir: “ya da”
    Kelimenin son hecesine kalinlik-incelik bakimindan uyar. ] Genellikle “dahi, bile, üstelik, hatta” baglaçlariyla özdestir.
    Bu soruyu Ali de bildi dahi, bile Artik gönlümü alsa da önemi yok. dahi, bile
    ] Cümleleri, ayni görevdeki kelimeleri ve sözleri birbirine baglar ve degisik anlamlar katar: Sorsan da söylemem asla
    Erzakini hazirla da piknige gidelim. Cümleleri baglamis, burada piknige gitmek için erzak hazirlama sarti var.
    Biraz müsaade etsen de isime baksam rica, istek, yalvarma Büyüyecek de bana bakacak. Küçümseme, alay
    Çalisip da kazanacaksin. sart Dün bizi bekletti de gelmedi. yakinma
    Çalisayim da gör neler yapacagimi. övünme Düzenli çalisti da basarili oldu. için, neden-sonuç
    Kossan da yetisemezsin. degismezlik Bütün yil okumamis da simdi kitap kurdu oluverdi.
    Zit anlamli cümleler arasina girmis. ] Tekrarlanan kelimelerin arasina girerek anlami güçlendirir:
    Ev de ev olsa bari küçümseme Çalis da çalis… abartma
    ] “ama” baglacinin yerine kullanilabilir; cümleleri ve ögeleri birbirine baglayabilir: Hizli hizli kostu da yetisemedi. cümleleri baglamis
    ] Edattan ve zarftan sonra gelerek anlami pekistirebilir: O kadar da soguk degil.
    Böyle davranmaniz hiç de iyi olmadi. “ki”
    Sadece “ki” biçimi vardir. Kendinden önceki ve sonraki kelimelerden ayri yazilir.
    Türkçe degil, Farsça bir baglaçtir ve Türkçe cümle yapisina aykiri olarak kullanilir. ]Anlam bakimindan birbiriyle ilgili cümleleri birbirine baglar.
    Bir sey biliyor ki konusuyor. (sebep-sonuç) Baktim ki gitmis. (saskinlik)
    Ancak ne yazik ki böyle olmadi. ]Birisinden alinti yapilacagi zaman kullanilir.
    Atatürk diyor ki: … (açiklama) ]Özneyle veya tümleçlerle ilgili açiklama yapilacagi zaman kullanilir. Bazen “ki” ile baslayan bu açiklama iki kisa çizgi arasinda verilir.
    Ben ki hep sizin için çalistim. (pekistirme) Siz ki beni tanirsiniz, neden böyle düsünüyorsunuz?
    O yerden -ki herkes kaçar- sen de kaç. ]”ki” kullanilan bazi cümlelerin “ki”den sonraki kismi söylenmez.
    Sinavi kazanabilir miyim ki… (kusku) Bu adama güvenilmez ki! (yakinma)
    Acaba çocuga kizarlar mi ki? (endise) ]Tekrar edilen kelimeler arasinda kullanilir.
    Adam belâ ki ne belâ… ]Abartma anlami katar.
    Bugün öyle yorgunum ki… ]Bu baglaç birkaç örnekte kaliplasarak bitisik yazilmaktadir.
    Belki, çünkü (burada ünlü uyumuna girmis), hâlbuki, mademki, megerki, oysaki, sanki. “ise”
    Karsilastirma ilgisi kurar, karsitligi güçlendirir. Yagmur yagiyor, evim ise çok uzakta. (baglaç)
    Adam konusuyor, çocuksa hep susuyordu. (baglaç) Ek-fiilin sart çekimiyle karistirilabilir.
    Çocuk basariliysa sinifini geçer. (ek-fiilin sarti) YAPI BAKIMINDAN BAGLAÇLAR
    1. Basit Baglaçlar Ek almamis (kök hâlindeki) zarflardir. ve, ile, de, fakat, eger…
    2. Türemis Baglaçlar Yapim eki almis zarflardir. kisaca, yalniz, üstelik…
    3. Birlesik Baglaçlar Birden fazla kelimeden olusurlar ve bitisik yazilirlar. yoksa, hâlbuki…
    4. Öbeklesmis Baglaçlar

    Birden fazla kelimeden olusur ve ayri yazilirlar. ya da, ne var ki, hem de.
    Yorum ekle 12 Kasım 2006

    Yazım Kuralları Nelerdir

    BÜYÜK HARFLERİN YAZIMI: Özel adlar büyük harfle yazılır: (yeryüzü, kişi, ülkeler, diller…) Minik kedisine hep Pamuk diye seslenirdi. Kurum ve kuruluş adlarını oluşturan kelimelerin ilk harfler:Devlet demir Yollarında … Milli Eğitim Bakanlığına yazılan … Dergi, kanun, eser, gazete, isimlerinin her kelimesi: Tarihi Galata Köprüsünün … Birden çok kelimeden oluşan kişi, yer adlarının ilk harfleri:Gazi Osman Paşa Mahalle sakinleri … Mahalle meydan, bulvar, cadde ve sokak adları:Bu gün Akdeniz Caddesi’nde ..



    Cümlelerin ilk kelimesi büyük yazılır. Nokta, soru, ünlem işaretlerinden sonra gelen her cümlenin ilk harfi:
    Dışarı çıktı. Acaba paradan kıymetli olan neydi? Düşündü ama bulamadı.
    Şiirde mısraların ilk kelimesi:
    Söz ola kese savaşı,
    Söz ola kestire başı,
    Söz ola ağulu aşı,
    Mektup başlıklarının ilk kelimesi:
    Sevgili yeğenim.
    Levha ve açıklama Yazılarının ilk harfi:
    Giriş, Vezne, Müdür …
    İki noktadan sonra bir kimseden alınıp tırnak işareti içinde verdiğimiz sözlerin ilk kelimesinin ilk harfi:
    O yıl soğuk ülkelerden gelen biri: “Ne olur beni geri götür.” demiş.
    Gazete ve dergi adlarının her kelimesi büyük harfle başlar:
    Genç Kalemler, Resmi Gazete …
    Kitap adları ve yazı başlıklarının her kelimesi büyük harfle başlar. Başlıklarda geçen “ve, ile, ya, veya, ki” bağlaçlarıyla “mi” soru ekleri küçük harfle yazılır.
    Bin Bir Gece Masalları, Ali Baba ve Kırk Haramiler …
    İsimlerle birlikte kullanılan unvanların da baş harfleri: Sayın Profösör
    SAYILARIN YAZIMI
    Sayılar gerekli görülen yerlerde yazıyla yazılabilir. Bu durumda sayı adları yazıya ayrı ayrı geçirilmelidir:
    Pazardan beş kilo patates, üç kilo elma aldım.
    Banka işlemlerinde ve parasal işlemlerde araya başka sayı katılmasını önlemek amacıyla sayılar bitişik yazılır:
    Birmilyondokuzyüzbin gibi…
    TARİHLERİN YAZIMI
    Bilinen bir tarihi anlatan ay ve gün adları her yerde büyük harfle yazılır:
    31 Mart ayaklanması …
    Ay ve gün adları yanlarında sayı olmadan kullanıldıklarında küçük harfle başlayarak yazılır.
    Bu yıl şubat ve mart ayları çok soğuk geçti.
    Gün bildiren tarihler aşağıdaki gibi yazılır:
    19 Mayıs 1919 - 19.05.1999 - 19 / 05 / 2000
    Tarih bildiren sayılardan sonra gelen ekler kesme işaretiyle ayrılır.
    23 Nisan 1920′de TBMM açıldı.
    DÜZELTME İŞARETİNİN KULLANILIŞI
    Yazılışları birbirine benzeyen, anlamları ayrı birtakım yabancı kelimeleri ayırt etmen için uzun ünlülerin (sesli) üzerinde düzeltme işareti konur:
    adet=sayı - âdet=alışkanlık - aşık=küçük kemik - âşık=tutkun …
    Arapça ve Farsça kelimelerde “g” ve “k” ünsüzlerinin (sessiz) ince okunduğunu göstermek için bu ünsüzlerden sonra gelen “a” ve “u” ünlülerinin üzerinde:
    dükkân, gâvur, hikâye, kâğıt, kâr, tez âh, mekân …
    Ayrıca Arapça ve Farsça’dan gelen kelimelerde ” l ” ünsüzünün ince olunduğunu göstermek için de bu işaret kullanılır:
    ahlâk, evlât, felâket, hilâl, ilâç, ilân, istiklâl, lâle, selâm, sülâle, lâmba, lâhana, plâk, plâj, plân





    İKİLEMELRİN YAZILIŞI
    İkilemeler ayrı yazılır:
    Baka baka, konuşa konuşa, kem küm, ev bark, soy sop …
    “m” ile yapılan ikilemeler de ayrı yazılır:
    Dolap molap, kitap mitap, çocuk mocuk …
    İsmin hâl ekleriyle yapılan ikilemeler de ayrı yazılır:
    Baş başa, göz göze, diz dize, yan yana …
    İyelik eki almış ikilemeler de ayrı yazılır:
    Boşu boşuna, ucu ucuna, günü gününe …
    isim ve sıfatları tekrarlayarak yapılan ikilemeler de ayrı yazılır:
    Akın akın, ağır ağır, kara kara, çeşit çeşit, uslu uslu …
    İkilemeler arasına virgül konmaz:
    Ağır ağır konuşursak daha iyi anlaşılır.
    BİRLEŞİK KELİMELERİN YAZILIŞI
    Dilimizde önemli bir yer tutan pekiştirme sıfatları bitişik yazılır:
    Apaçık, kapkara, kupkuru, sipsivri, sapasağlam, dümdüz …
    Birleşik kelime durumuna girmiş kelimeler bitişik yazılır:
    Babayiğit, dedikodu, delikanlı, gecekondu, kabadayı, yelkovan …
    Ev, ocak ve yurt kelimeleriyle kurulan birleşik kelimeler ayrı yazılır:
    Bakım evi, aş evi, radyo evi, sağlık ocağı, öğrenci yurdu, sağlık yurdu …
    Hane kelimesiyle kurulan birleşik kelimeler bitişik yazılır:
    Pastahane, hastahane, yatakhane, yemekhane …
    Birleştirmede yer alan kelimeler eski anlamlarını koruyorlarsa bu tür birleşik kelimeler ayrı yazılır:
    Kara yolu, gül suyu, kuru üzüm, ay tutulması, balık yumurtası, yıl sonu…
    Yardımcı fiillerle yapılan birtakım birleşik fiiller ayrı yazılır:
    Yardım etmek, yol olmak, göç etmek, hayret etmek, gelin olmak…
    Dilimizdeki “af, his, ret, zan” gibi birtakım kelimeler “etmek, olmak, eylemek” yardımcı fiilleriyle birleşirken söylenişlerine uyularak yeni ses alırlar. Bu kelimeler bitişik yazılır:
    af + etmek __ affetmek, His + etmek __ hissetmek …
    “Emir, hüküm, keşif, nakil, kayıp” gibi birtakım kelimeler “etmek, eylemek, olmak” yardımcı fiilleriyle birleşirken ikinci hecelerdeki ünlüleri düşürürler. Bu kelimelerle yapılan birleşik fiiller bitişik yazılır:
    emir + etmek __ emretmek, kayıp + olmak __ kaybolmak …
    “-a, -e, -ı, -i, -u, -ü” ekleriyle yapılan birleşik fiiller bitişik yazılır:
    Bakmak + kalmak __ bakakalmak
    yapmak + bilmek __ yapabilmek …
    İki ya da daha çok kelimeden oluşan yerleşim merkezi adları bitişik yazılır:
    Karaköy, Dörtyol, Gürgentepe, Tepeköy …
    Sıfat ya da isim tamlaması biçiminde oluşmuş ve bu şekilde kalıplaşmış yer adları ve dağ, deniz, ova adları bitişik yazılır:
    Kızılırmak, Çukurova, Uludağ, Akdeniz, Ulukışla…
    KURULUŞUN ADLARININ YAZILIŞI
    Kurum, kuruluş, işletme, okul, birlik ve derneklerin resmi adlarının her kelimesi büyük harfle başlar:
    Devlet Demir Yolları, Türkiye Radyo Televizyon Kurumu, Fatih İlköğretim okulu …
    Kurum ve kuruluş adlarında geçen kelimeler cins isim olarak geçtiğinde küçük harfle yazılır:
    Hava kuvvetlerinin güçlendirilmesi için …
    Demir çelik işletmelerinin …
    DE EKİNİN YAZILIŞI
    Hal eki olan “de” kelimeye bitişik yazılır. Özel isimlerin sonuna geldiğinde kesme işaretiyle ayrılır. Kendisinden önce gelen kelimenin son ünlüsüne göre büyük ünlü uyumuna uyar.
    Ayakta durmaktan canım çıktı.
    Otomobil bozulunca yolda kalmışlar.
    Yurtta sulh cihanda sulh!
    Dolabın anahtarı Ali’de olmalı.
    Bağlaç olan “de” ayrı yazılır. Kendisinden önce gelen kelimenin son ünlüsüne göre büyük ünlü uyumuna uyar.
    Onları da gördünüz mü?
    Kerem de çalışmasını tamamlamış



    Kİ EKİNİN YAZILIŞI
    Ek olan “-ki” ünlü uyumuna uymaksızın kendinde önce gelen kelimeye bitişik yazılır:
    Bu sayfadaki yazıyı okudunuz mu?
    Bağlaç olan “ki” ayrı yazılır:
    Olmaz ki!
    Böyle de yatılmaz ki!
    Atatürk diyor ki: …
    “Ki” bağlacı bazı kelimelerle zamanla kalıplaştıkları için bitişik yazılır:
    Halbuki, oysaki, sanki, mademki …
    Mİ EKİNİN YAZILIŞI

    Soru eki olan “mi” kendinden önce gelen kelimeden ayrı yazılır.Kendinden önceki kelimenin son ünlüsüne göre ünlü uyumuna uyar.Kendisinden sonra gelen ekler bu eke bitişik yazılır:
    Oğlunu işe almadılar mı?
    Bitirdiğinde bana verecek misin?
    Tahtadaki şekli görüyor musun?
    YOR EKİNİN YAZILIŞI
    “-yor” eki ünlü uyumuna uymaz. Eklendiğini fiilin ünlüsünü ince de olsa, bu ekin ünlüsü kalın kalır:
    Atatürk Mudanya yolu ile Bursa’ya gidi-yor-du.
    gel-i-yor,sür-ü-yor,sev-i-yor,sor-u-yor,görüş-ü-yor…
    Fiil kökü ünlü ile bittiğinde, bağlantı ünlüsü almıyor.Ancak sondaki, “-a” sesi “-ı” veya “-u” ya,”-e” sesi “-i” veya “-ü” ye dönüşüyor.
    başla + yor __ başlıyor: -a ünlüsü -ı’ ya dönüştü
    İLE EKİNİN YAZILIŞI
    “ile” sözü, ünlüyle biten kelimelere ek olarak geldiğinde başındaki “-i” ünlüsü “y”‘ye dönüşür ve büyük ünlü uyumuna uyar:
    balta + ile __baltayla - çifte + ile__çifteyle
    III.şahıs iyelik ekinden sonra ek olarak geldiğinde başındaki “-i” ünlüsü “y”‘ye dönüşür, büyük ünlü uyumuna uyar:
    annesi + ile __ annesiyle -arkadaşı + ile__arkadaşıyla
    Ünsüz ile biten kelimelere ek olarak geldiğinde başındaki “-i” ünlüsü düşer ve büyük ünlü uyumuna uyar.
    kardeş + ile __kardeşle - ayak + ile __ayakla
    KEN EKİNİN YAZILIŞI

    “-ken” (iken) büyük ünlü uyumuna uymaz.; getirildiği kelimenin ünlüleri kalın da olsa, bu ekin ünlüsü ince kalır:
    okur + iken __ okurken
    bakar + iken __ bakarken
    çalışır + iken __ çalışırken
    durmuş + iken __ durmuşken
    İMEK EKİNİN YAZILIŞI
    İmek ek fiili ayrı yazıldığında ünlü uyumuna uymaz:
    Aldığı elbise oldukça kaba idi.
    Meğer bana kırgın imiş.
    Her yıl yaz tatilinde Antalya’ya gider idim.
    İmek ek fiili bu gün daha çok bitişik olarak kullanılmakta ve ses uyumuna uymaktadır. Ünlü ile biten kelimeye eklendiğinde “-i” ünlüsü düşer ve araya “y” girer:
    tatlıcı idi __ tatlıcıydı - ne ise __neyse
    yabancı imiş __yabancıymış - sinirli imiş __ sinirliymiş
    Ünlüyle biten kelimelere eklendiğinde “-i” ünlüsü düşer:
    gider imiş __gidermiş - kerpiç imiş __kerpiçmiş
    bakar ise __bakarsa - görecek ise __ görecekse
    DEYİMLERİN YAZILIŞI

    Deyimler birden çok kelimeden oluşan, gerçek anlamlarından ayrı bir anlamı bulunan kelime gruplarıdır.

    Deyim ya da deyim niteliği taşıyan kelimeler ayrı yazılır:
    Can kulağıyla dinlemek.
    Canını dişine takmak .
    Yorum ekle 12 Kasım 2006

    Sıfatlar (Önadlar) Nedir

    Varlıkları (isimleri) türlü yönlerden niteleyen, belirten kelimelere sıfat denir. İsim soylu kelime olduklarından, ismin alabileceği tüm ekleri alabilirler. Bir isim başka bir ismi nitelerse sıfat olur yalnız başına sıfat yoktur. İsme sorulan “nasıl?” sorusu sıfatı verir.(sıfat + isim)



    Niteleme Sıfatları: Kendinden sonra gelen ismin, nesnenin rengini, kokusunu, biçimini,……vb gibi niteliğini belirtir.
    büyük adam, kötü iş, iyi insan…gibi
    ……………adam olunca, doktor diyecekler. (nasıl adam olunca?)
    2-Belirtme Sıfatları : Varlıkları türlü yönlerden belirten kelimelerdir.
    İşaret Sıfatları: Nesneleri göstererek belirten sıfattır. bu, şu, o Türkçe’deki işaret sıfatlarıdır.
    Bu kitap çok güzel. ( Yakında bulunan nesne için bu)
    O köy bizim köyümüzdür. ( Uzakta bulunan nesne için o)
    Şu öğrenciyi çağırın. ( Şu, biraz uzakta bulunan nesneler içindir.)
    Soru Sıfatları : Nesneleri soru yönünden belirten sıfatlardır.
    Hangi apartmanın önünde bekleyeceksin?
    Kaç ay oldu görüşmeyelim?
    Nice yıllar dileğimle…
    Neredeki ev?
    Belirsizlik Sıfatları : Bir ismi, ona kesinlik kazandırmadan belirtir.
    Bütün dünyaları verseler de…
    Bir köylü vardı odada.
    Başka insanlar ne düşünürler?
    Bazı günler gelmeyeceksin.
    Her anne çocuğunu sever.
    Kimi insan az çalışır.
    Sayı Sıfatı : Bir ismin, nesnenin sayısını, sırasını, oranını belirtir.
    Üç gün sonra gel! (Asıl sayı sıfatı)
    İkinci sınıftan bir öğrenci gelsin. (sıra sayı sıfatı)
    Her öğrenci 25’er (yirmibeşer bin lira) getirecek . (üleştirme sıfatı)
    Sınıfın dörtte üçü anladı. ( kesir sayı sıfatı)
    Aşağıdaki Boşlukları Dolduralım.
    ………………insan herkesçe sevilir. Niteleme sıfatı
    ……………etin suyu yavan olur. ″
    ……………hesapları karıştırmayın. ″
    Böyle …………bir duruma düşmek istemem. ″
    Size ……………kitaplar aldım. ″
    ……………araba senin mi? İşaret sıfatı
    ……………daireyi kiraladım. ″
    ……………insanlar çok perişan. ″
    ……………daire sizin? Soru sıfatı
    …………ay oldu gelmeyeli? ″
    Bu …………Dünya böyle? ″
    …………yiğitler gitti Kurtuluş savaşında. ″
    …………zaman görüşürüz. Belgisiz sıfat
    …………insanlar çalışır ama başaramaz. ″
    …………gün geç geliyorum. ″
    …………laf, …… iş istiyoruz. ″
    ……gün sonra yanıma ……kişi gelsin. Asıl sayı sıfatı
    Kasımın …………haftası sınav var. Sıra sayı sıfatı
    Sınav kağıtlarının çekimi için…………getirin. Üleştirme sıfatı
    Başarıda …………………artış var. Kesir sayı sıfatı
    Yorum ekle 12 Kasım 2006

    Paragraf Nedir

    Paragraf, bir düşünceyi tam olarak anlatabilmek için bir araya getirilen cümleler topluluğudur. Yani paragrafın bütün cümleleri aynı konuyu işler ve aynı düşünceyi açıklar ya da destekler. Tek bir düşünce etrafında oluştuğundan kendi içinde bir bütünlük gösterir; kendinden önceki ya da sonraki paragraflara bir bağlılık göstermez.Bu konudaki sorular paragrafın değişik özellikleriyle ilgilidir. Genellikle paragrafın ana düşüncesi, yardımcı düşünceleri, konusu, başlığı sorulur ya da paragrafın oluşturulmasıyla ilgili özellikler üzerinde durulur. Bir veya iki tane soruda da paragrafın anlatımıyla ilgili bilgiler sorulabilir.



    Paragraf sorularının çözümünde bazı noktalara dikkat etmeliyiz. Bunlardan en önemlisi paragrafa yorum karıştırmamaktır. Paragrafı okurken önyargılarımızı, kabullerimizi bir kenara bırakıp paragrafta sözü edilenler üzerinde durmalıyız. Bazen bize göre çok yanlış bir düşüncenin doğruluğu savunulabilir. Paragrafta ne savunulursa onun doğru olduğu kabullenilerek soruya yaklaşmak gerekir.

    PARAGRAFIN KONUSU
    Paragrafta hakkında söz söylenen düşünce, olay ya da durumlar konuyu verir. Konuyu bulmak için “Parçada neden söz ediliyor?” diye sorabiliriz. Yani üzerinde durulan neyse konu da odur. Bununla ilgili sorular değişik soru kökleriyle karşımıza çıkar.
    “Bu parçada aşağıdakilerden hangisinden söz edilmektedir?”
    “Bu parçanın konusu aşağıdakilerden hangisidir?”
    “Bu parçada aşağıdakilerden hangisinden yakınılmaktadır?”
    gibi sorular konuyu sorar.
    Parçada konuyu soran bir diğer soru şekli de paragrafın bir soruya cevap olarak verilmesidir. Elbette bunlarda yazara sorulan sorunun konusu neyse cevap da o konuda olacaktır.
    Konumuzun paragraf olması, konu, başlık, anadüşünce vs. gibi soruların sadece paragraftan olacağı anlamına gelmez. Bazen bir şiir parçası verilerek de bu tür özellikler sorulabilir.

    PARAGRAFIN BAŞLIĞI
    Paragrafın bir düşünce etrafında döndüğünü ve daima bir konudan söz ettiğini söylemiştik. Bir bakıma paragraf, bir makalenin, bir denemenin, bir fıkranın küçültülmüş şekli gibidir. Öyleyse nasıl bu tür yazıların bir başlığı varsa, paragrafın da bir başlığı olur. Ancak yazı başlıklarının dikkati çekme, ilgi uyandırma ya da şaşırtma gibi özellikleri vardır. Oysa paragrafın başlığı bu amaçla seçilmez. Konuyu en iyi şekilde yansıtan bir veya birkaç söz başlık olarak belirlenir.

    PARAGRAFIN ANADÜŞÜNCESİ
    Anadüşünce, parçada yazarın okuyucuya vermek istediği mesajdır. Buna yazarın paragrafı yazma amacı da diyebiliriz. Her paragrafın belli bir anadüşüncesi vardır. Bu düşünce bazen paragrafın herhangi bir yerinde bir cümle halinde verilir. Diğer cümleler bu düşünceyi açıklar ya da destekler. Bazen ise belli bir cümleyle verilmez, paragrafın bütününe sindirilir.
    Paragrafın anadüşüncesini bulabilmek için kendimize “Yazar bu parçayı hangi amaçla yazdı?”, “Bize ne demek istedi?” gibi soruları sorabiliriz.
    Anadüşünce, değişik soru biçimleriyle karşımıza çıkar.
    “Bu paragrafın anadüşüncesi aşağıdakilerden hangisidir?”
    “Bu paragrafta anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir?”
    “Bu parçada aşağıdakilerden hangisi vurgulanmıştır?”
    gibi sorular anadüşüncenin sorulduğu soru tiplerinden bazılarıdır.
    Anadüşünceyi veren cümleler kesin bir yargı bildirir, açık ve anlaşılır bir anlam taşır.
    Anadüşünce, parçada sözü edilenleri en kapsamlı bir biçimde bildirir. Parçada olmayan konular anadüşünce içinde yer almayacağı gibi, parçanın bir kısmını bildiren cümleler de anadüşünceyi vermez. Parçanın tümünü kapsayacak biçimde olması gerekir onun.
    “Bir dilin söz dağarcığıyla o dili konuşan toplumun yaşama biçimi arasında çok sıkı bir ilişki vardır. Sözgelimi sözcük sayısı Türkçeye oranla çok fazla olan İngilizcede yeşil için birkaç sözcük bulunurken, Türkçede, doğayla içli dışlı olmanın bir sonucu olarak yosun yeşili, çağla yeşili, tirşe, ördekbaşı gibi birçok sözcük vardır. Bunun gibi, söz dağarcığını oluşturan öğelerin somutluğu, soyutluğu da yine toplumun yaşama biçimine bağlıdır.”
    Yukarıdaki parçaya baktığımızda toplumun yaşayış biçimiyle söz dağarcığı arasında ilgi kurulduğunu görürüz. Yazar bize vermek istediği mesajı ilk cümlede vermiş. Daha sonra “sözgelimi” diyerek ileri sürdüğü bu düşünceyi örneklendirmiş. İlk cümlenin genel ve kesin bir yargı bildirmesi de anadüşünceyi vermesinin diğer bu yanıdır. Bu parçadan “Türkler doğayla iç içe yaşadığı için doğayla ilgili birçok sözcüğe sahiptir.” yargısını çıkarabiliriz. Ancak bu yargı anadüşünce olmaz; çünkü parçanın sadece bir kısmını karşılar. “Söz dağarcığının genişliği toplulukların gelişmişlik düzeyini gösterir.” gibi bir yargı ise gerçekte doğru olsa bile parçada sözü edilmediğinden parçanın anadüşüncesi olamaz.

    PARAGRAFIN YARDIMCI DÜŞÜNCELERİ
    Her paragrafın tek bir konu üzerinde durduğunu ve bir anadüşünce etrafında döndüğünü söylemiştik. Paragrafta bunun dışında, anadüşüncenin daha iyi açıklanmasını sağlayan, onu daha belirgin hale getiren, işlediği konunun sınırlarını çizen düşünceler de vardır. Bu düşüncelere de paragrafın yardımcı düşünceleri denir. Bir paragrafta anadüşünce bir tane iken yardımcı düşünce sayısı birden fazla olabilir.
    Yardımcı düşünceyle ilgili sorular çoğu zaman olumsuz biçimdedir.
    “Bu paragraftan aşağıdakilerden hangisi çıkarılamaz?”
    “Bu paragrafta aşağıdakilerden hangisine değinilmemiştir?”
    “Bu parçadan aşağıdakilerden hangisine ulaşılamaz?”
    gibi sorular hep yardımcı düşünceleri sormaktadır. Bir parça üzerinde yardımcı düşünceleri inceleyelim.
    Gündelik dil bilincimiz ile algımız, ister istemez birtakım toplumsal kalıplarla koşullanmıştır. Oysa şiirin, öykünün, romanın sunduğu kurmaca dünya, bizim yeni bir algı durumuna girmemizi gerektirir. Gerçekte, okuma sırasında bir beklentiden ötekine, bir varsayımdan ötekine geçerek sürdürdüğümüz bilinç etkinliği, bu yeni algı konumunun aranışından başka bir şey değildir. Haşim’in şiirindeki karanfil, bizim gündelik deneylerimizden tanıdığımız karanfil olmaktan çok uzaktır.”

    Şimdi bu parçadan hangi düşüncelerin çıkabileceğine bakalım.
    Toplumsal kalıplar algımızı ve bilincimizi koşullandırır.
    Şiir, öykü, roman gibi türler bize kurmaca bir dünyanın kapılarını açar.
    Şiirin kurduğu dünya ile romanınki birbirinden oldukça farklıdır.
    Okuma sırasında bilinç etkinliğimiz sürekli değişir.
    Şiirin etkileme gücü, düzyazıdan daha çoktur.
    Gündelik hayatta karşılaştığımız nesneler, şiirde karşımıza farklı nesneler olarak çıkabilir.
    Haşim şiirinde karanfili en güzel biçimde betimlemiştir.
    Parçayı incelediğimizde, şiirle romanın karşılaştırmasının yapılmadığını görürüz. Öyleyse c’deki cümle parçadan çıkmaz. Eserlerin etkileme gücünden söz edilmediğinden e, Haşim’in karanfili nasıl betimlediğinden söz edilmediğinden g parçadan çıkarılamaz. Diğerlerine ise parçada yer verilmiştir.

    PARAGRAFIN YAPISI
    Paragrafın; bir makalenin, denemenin ya da başka bir yazının küçültülmüş biçimi olduğunu önceki sayımızda söylemiştik. Nasıl bu tür yazıların giriş, gelişme ve sonuç bölümleri varsa, bir paragrafın da bu tür bölümleri vardır. İşte paragrafın yapısıyla ilgili sorular böyle bir bölümlemeyi ortaya çıkarmak için sorulur.

    Paragrafın yapısı değişik soru biçimleriyle karşımıza çıkar.
    Bazı sorular paragraf oluşturmayla ilgilidir. Yani bir paragraf oluşturabilecek cümleler dağınık olarak verilir ve öğrencinin bunlardan bir paragraf oluşturması istenebilir. Bu tip sorularda cümlelerin anlamca ve yapıca birbirine bağlanabilmesi aranmalıdır.
    Bir paragraf kendi içinde bir bütünlük oluşturur. Bu yüzden kendinden önceki veya sonraki paragraflara yapıca bir bağlılık göstermez. Öyleyse paragrafın ilk cümlesi onu kendinden önceki cümlelere bağlayan herhangi bir anlam veya bağlayıcı öğe taşımamalıdır. Bir başlangıç ifade etmelidir. Aynı zamanda kendinden sonraki cümlelere de anlamca bağlılık göstermelidir.
    Paragraf tamamlamanın sorulduğu bir diğer soru tipinde de son cümle sorulur. Parçanın son cümlesi bir bitiş bildirir. Ya anlatılanlardan bir sonuç çıkarılır ya da bir olayın bitişini gösterir. Bu soruların çözümünde cümlelerin anlamca bağlılığı yanında yapısal olarak bağlanmalarına da dikkat edilmelidir.
    Son yıllarda sorulan paragraf oluşturmayla ilgili diğer bir soru tipi, paragrafın içine cümle yerleştirme şeklindedir. Bu tip sorularda cümlelerin hem anlam hem yapı bakımından uygun olduğu yer aranmalıdır.
    Gittikçe soru sayısı artan diğer bir paragraf tipi, düşüncenin akışının bozulmasıyla ilgili olanlardır. Bir paragrafın tek bir düşünceyi aktardığını, cümlelerin hep bu düşünce etrafında döndüğünü önceki bölümlerde anlatmıştık. İşte bir paragraf içinde, paragrafın düşünce bütünlüğüne uymayan cümle varsa, bu cümle anlatımın akışını bozmaktadır.
    Düşüncenin akışıyla ilgili bir diğer soru tipi de, parçanın iki paragrafa bölünebilmesiyle ilgilidir. Bu tip parçalarda, parçanın bir bölümünde bir düşünce, ikinci bölümünde başka bir düşünce işlenir.
    Bazı tip sorularda ise düşüncenin akışı cümlelerin yanlış yerde bulunmasından dolayı bozulmuştur. Bu tür sorularda numaralanmış cümlelerin uygun bir biçimde düzenlenmesi istenir.

    PARAGRAFLARDA SORULAN KAVRAMLAR VE DUYGULAR
    Bazı paragraf sorularında kişilerin nitelikleri üzerinde ya da yazının özellikleri üzerinde durulur. Bu tip sorularda seçeneklerde geçen kavramların duyu ve duyguların bilinmesi gerekir. Bunlardan bazıları şunlardır:
    Özgünlük: Başkasına benzememe, kendine has olma demektir. Parçalarda genelde taklitçilikten kaçınma ve yenilikçi olmayla açıklanır.
    Doğallık: Yapmacıksız, süs ve özentiden uzak, günlük hayatta olduğu gibi olma demektir.
    Duruluk: Açık ve anlaşılır olma, kapalı ifadelerden kaçınma, söylenmek isteneni imgeler arkasına gizlemeden anlatma demektir.
    Akıcılık: Okuyucuyu sıkmayan, sürükleyici bir anlatıma sahip olma demektir.
    Özlülük: Az sözle çok şey ifade edebilme, sözü uzatmaktan kaçınma demektir.
    Yoğunluk: Birçok anlamı bir arada verme, anlam içinde anlam bulunması demektir.
    Kimi zaman da parçada ağır basan duyu ve duygular sorulabilir. Duyu ve duyguyu birbirine karıştırmamak gerekir. Duyu dışarıdaki nesneleri algılama yolumuzdur. Nesneler beş duyu organıyla algılanır. Duygu ise içimizden geçen hislerdir. Sevinç, keder, hoşgörülü olma, alçak gönüllülük…

    ANLATIM BİÇİMLERİ
    Paragrafta yazarın herhangi bir düşünceyi ya da durumu ortaya koyma biçimine anlatım denir. Yazar aktaracağı duruma uygun bir anlatım biçimi seçemezse, yazısının etki gücü azalır. Bir bilgiyi aktarmakla bir olayı hikaye etmek ya da bir manzarayı betimlemek farklı bir anlatım gerektirecektir.

    Bu biçimleri şu şekilde açıklayabiliriz.
    1. Açıklama
    Öğretici özellik gösteren bir anlatım biçimidir. Yazarın amacı bilgiyi en kısa yoldan okuyucuya anlatmak olduğundan, yazar sanatlı söyleyişlere, imalı sözlere pek yer vermez. Açık, anlaşılır bir dil kullanır. Soyutluktan, kişisellikten kaçınır. Tanımlarla, örneklerle konunun en iyi biçimde anlaşılmasını sağlar. Ansiklopedilerde daha çok bu tür bir anlatım görülür.

    2. Tartışma
    Yazarın, bir düşüncenin, bir önerinin doğru olmadığını ortaya koymak amacıyla hazırladığı yazılarda başvurduğu bir yöntemdir. Yazar okuyucuyla sohbet ediyormuş gibi bir üslupla yazısını oluşturur. Devrik cümlelerle, soru ve cevaplarla yazısına akıcılık kazandırır. Sonuçta burada da bilgi ortaya konmuş olabilir; ancak bir görüşün başka bir görüşe karşı savunuculuğunun yapılması onu açıklamadan ayırır. Yazar, görüşlerini inandırıcı kılmak için kanıtlama yoluna başvurur. Kanı niteliği taşıyan yargılardan kaçınır, nesnel olmaya çalışır.

    3. Betimleme
    Yazarın, gördüklerini okuyucunun gözünde canlanacak biçimde anlatmasıyla oluşan bir anlatım biçimidir. Betimlemede asıl olan görselliktir. Bu nedenle gözle algılanan renk ve biçim ayrıntılarına büyük yer verilir.

    Betimlemeler iki grupta incelenir.
    a. Ruhsal betimleme : İnsanların iç dünyasıyla tanıtıldığı, tavır ve davranışlarının ele alındığı betimleme türüdür. Görsellikten çok, izlenim ve sezginin ağır bastığı bu betimlemeler sadece insanlara özgüdür.
    “İçli, çok duygulu bir adamdı; konuşurken hem ağlar hem ağlatırdı…” sözleri bu tür betimlemedir.
    b. Fiziksel betimleme : Gözle görülenin anlatıldığı betimlemelerdir. Kişinin dış görünüşüyle betimlenmesi ya da dış dünyanın anlatılması bu türdendir.
    Betimlemelerde yazar nesnel olabileceği gibi gözlemlerine duygularını da katabilir.

    4. Öyküleme
    Belli bir zaman diliminde gelişen olayların anlatıldığı durumlarda başvurulan anlatım biçimidir. Olayın olmadığı yerde öyküleme olmaz. Anlatım yönüyle betimlemeye benzer; ancak betimlemelerde yazarın izlenimleri söz konusu olduğu halde, öykülemede olayın aktarımı, durumların değişmesi, zaman süreci söz konusudur.

    DÜŞÜNCEYİ GELİŞTİRME YOLLARI
    Her paragrafın belli bir düşünceyi aktarmak için yazıldığını söylemiştik. Yazar bu düşünceyi okuyucuya değişik şekillerde ortaya koyarak anlatır. Burada anlatım biçimiyle düşünceyi geliştirme yollarının farklı şeyler olduğunu da söylemeliyiz. Ancak anlatım biçimi dört tane olduğundan bir soru haline getirilemez. Bu nedenle geliştirme yollarıyla birlikte sorulur.

    Şimdi sorularda karşımıza çıkan “düşünceyi geliştirme yolları”nı açıklayalım.

    1. Tanımlama
    Kavramların tanımlar halinde verilmesi şeklinde ortaya çıkar. Tanımın ne olduğunu cümle anlamında görmüştük. Parça içinde bir tanım cümlesi varsa, tanımlama var sayılır; bütün paragrafın tanım olması gerekmez.

    2. Karşılaştırma
    İki farklı düşünce, kavram ya da durumun mukayese edilmesiyle ortaya çıkan bir yöntemdir. Karşılaştırmada, karşılaştırılan olgular arasında bir derecelendirme söz konusudur. Bir kavram diğerinden üstün, aşağı ya da diğeriyle aynı seviyede olması yönünden başka bir kavramla karşılaştırılır. Üslup olarak “Bu böyledir; şu ise şöyledir. “ ifadesi hakimdir.

    3. Örneklendirme
    Anlatılan konuyla ilgili örneklerin verilmesiyle ortaya çıkar. Konuyu daha anlaşılır ve zihinde daha iyi kalıcı bir niteliğe kavuşturur. Verilen örneğin okur tarafından bilinen, çağrışım yaptırıcı bir nitelik taşıması gerekir.
    Bazen bir fıkra, bir öykücük bile örnek olarak verilebilir.

    4. Tanık Gösterme
    Yazarın, düşüncesini inandırıcı kılmak için, o konuda sözüne güvenilir birinin sözünü parçasına alıntı yaparak almasıyla oluşur. Genellikle bu söz tırnak içinde verilir. Sözün olmadığı yerde tanık gösterme de olmaz.
    5. Benzetme
    Bir olguyu anlatırken başka olgularla benzerlik kurma şeklinde oluşur. İki olgu arasında sağlam bir benzerlik olmalıdır.

    6. İlişki Kurma

    İki kavram arasındaki ilgiden üçüncü bir hüküm çıkarma durumudur. Genellikle kavramlar arasında ilişki kurulduğu için bu adla verilir.


  2. #2

    Üyelik tarihi
    10 Nisan 2007
    Yer
    Konya/Ilgın
    Yaş
    31
    Mesajlar
    89
    Tecrübe Puanı
    18

    Standart --->: dilbilgisi

    güzel paylaşım teşekkürler

Benzer Konular

  1. Arapça dilbilgisi
    By Beyza in forum Ortaokul Arapça
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 16.Mart.2012, 20:02
  2. harflerle dilbilgisi etkinliği
    By Mustafa Uyar in forum 3. Sınıf Etkinlikler
    Cevaplar: 1
    Son Mesaj: 03.Ocak.2011, 14:10
  3. dilbilgisi sunumları burada
    By soleil in forum Türkçe Dersi
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 01.Nisan.2008, 23:06
  4. Oks Türkçe ve Dilbilgisi Sunuları
    By Mustafa Uyar in forum 2. Sınıf Etkinlikler
    Cevaplar: 1
    Son Mesaj: 23.Aralık.2007, 20:09
  5. 10 Adet Dilbilgisi Sunusu
    By Mustafa Uyar in forum Türkçe Dersi
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 04.Mayıs.2007, 12:32

Bu Konudaki Etiketler


Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.