Atatürk'ün özel hekimi ve iç hastalıkları profesörü Neşet Ömer İrdelp 1881 İstanbul'da doğdu. İlk ve Orta öğrenimini Numunei Terakki özel okulunda yaptı. 17 yaşında tıp öğrenimine başladı. Sivil tıbbiyeyi bitirerek 1902 yılında hekim oldu. Ankara ilinde bir süre çalıştıktan sonra ihtisas için Fransa'ya gitti. Paris'te profesör H. Vaquez'in yanında iç hastalıkları ihtisası yaptı. Yurda dönünce 1910 yılında açılan sınavı kazanarak, İstanbul Darülfununu Tıp Fakültesi İç hastalıkları Kliniği şefliğine atandı.
1914'te Muallim Muavini (doçent) oldu. Birinci Dünya Savaşında Suriye Cephesinde önce Kızılay Yardım Kurulu başkanı, sonra 4. Ordu Sağlık İşleri Başkanı olarak çalıştı. Sina ve Hicaz cephelerinde hizmet gördü. 1921'de üniversiteye döndü. Tıp Fakültesi İç Hastalıkları profesörlüğüne atandı. 1925'te Tıp Fakültesi dekanı, 1927'de Darülfünun Rektörü oldu. 1933 üniversite reformu sırasında kürsüsünde bırakılarak Ordinaryus profesörlüğe yükseltildi ve rektörlüğe seçildi.
Sağlık kanunlarının hazırlanmasında da çalışan N.Ömer İrdelp değerli bir hekim ve bilim adamıdır. Şark çıbanı, deve tripanozomyazı, üçgen humması, bilharziyoz, tifüs, böbrek yetmezliklerinde üremi, miyokard enfarktüsünde elektrokardiyoğram değişiklikleri, Buerger hastalığının klinik ve patolojik özellikleri, böbrek yetmezliklerinde ksantoproteik tepkimenin teşhis bakımından değeri üstüne araştırmalar yaparak, sonuçlarını yayımladı. 1923'te yazdığı kalp ve eviye emrazı, zamanında çok ilgi çekmişti.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/turk-buyukleri/27449-ord-prof-neset-omer-irdelp-1881-a.html#post52599