Türkiye’de yeni bir sistem olarak tanıtılan yüksek çözünürlükte (HD) TV yayınları yerini ultra HD’ye bırakma hazırlığında. Bu son teknoloji, HD yayınlardaki görüntü kalitesini 16’ya katlıyor.

Japonya’da 1980’li yıllarla birlikte kullanılmaya başlanan, 2000’lerin başında ABD ve Avrupa ülkelerinde hizmet olarak sunulan, Türkiye’de ise son dönemde birkaç kanalda denemeleri yapılan yüksek çözünürlükte (HD - High Definition) yayınlar konusunda Japonya’da önemli bir adım atıldı. HD yayınları farklı bir boyuta taşıyacak olan yeni bir yayın formatı geliştirildi. “Super Hi-Vision” ya da “ultra HD” olarak adlandırılan bu sistem, HD yayın kalitesinden 16 kat daha fazla çözünürlüğü destekliyor. HD yayınlar 1920x1080 çözünürlük seviyesinde, yeni yayın formatı ise 7680x4320 piksel çözünürlükte bulunuyor.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/tekno-yenilik/58149-japonlar-ultra-hd-yayina-gecti.html#post118894

Dev ekran istiyor
Japon devlet televizyonu NHK’nin Ar-Ge labaratuvarlarında tasarlanan yeni nesil yayın formatının 2015 yılında standart olarak ülkede kullanılmaya başlaması planlanıyor. HD yayınlar konusunda öncülük yapan Japonya’da şu anda onlarca televizyon kanalı bu format üzerinden yüksek kalitede TV yayınını abonelerine ulaştırıyor.

7680x4320 gibi oldukça yüksek seviyedeki çözünürlüğün sunulması için oldukça büyük ekranlara ihtiyaç duyuluyor. En azından 60 inç (150 ekran) boyutunda verimli olarak çalıştığı görülen bu yayın formatı daha geniş ekranlarda hatta konser, stadyum gibi açık alanlarda da kullanılabilecek.

Bu yeni sistem, labaratuvarda 500 inç’lik ekranda test ediliyor. Devlet tarafından fonla desteklenen bu projenin deneme yayınları Japonya’daki bir tiyartoda kurulan televizyonda da halka açık olarak yapılıyor.

Kapasite canavarı!
Bu yayın standardı 22.2 çok kanallı surround ses sistemiyle uyumlu. Oldukça büyük dosya kapasitelerini de beraberinde getiren ultra HD yayınlarda, 18 dakikalık bir görüntünün aktarılıp depolanması için 3.5 terabit boyutunda bir alan gerekiyor.