BİZ BU TOPLUMUN BİR ÜYESİYİZ
Grup: Görüşleri amaçları, çıkarları bir olan kişiler bütününe denir.
Kurum: Belirli düşüncelerin, bireyler arasındaki ilişkilerin ve karşılıklı görevlerin oluşturduğu; genellikle devletle ilişkisi olan toplumsal örgütlenmelere denir.


Toplumları oluşturan insanların her birine birey denir. Hepimiz birey olarak bir toplum içerisinde yaşarız. Yaşamımızı sürdürmek, temel gereksinimlerimizi karşılamak için iş bölümü ve işbirliği yaparız. Davranışlarımızı da içinde yaşadığımız grubun kurallarına göre düzenleriz. Bireyler, gruplar ve kurumlar, toplumu oluşturan en önemli unsurlardandır. Bizler bu unsurlardan birçoğunun içinde yer alırız.
GRUPLAR
» Aile üyeleri
» Sınıf arkadaşları
» Çalışma arkadaşları
» Spor takımı
» İzci kulübü
» Proje hazırlama
Grupların Özellikleri:
Ortak amaçları vardır. Birbirlerini tanırlar. Planlı olarak bir araya gelirler.
Kurumların Özellikleri Yasaya uygun çalışırlar. Gönüllü veya maaş karşılığı çalışırlar. Belirli bir hizmeti verirler. Denetlenirler.
Kurum: Kurumlar, belirli bir amacı gerçekleştirmek için kurulmuş uzun süreli gruplardır.
KURUMLARA ÖRNEKLER
Sadık Eliyeşil Ortaokulu Nevşehir Devlet Hastanesi
Manavgat Belediyesi Kayseri Valiliği
HAKLARIMIZ VE SORUMLULUKLARIMIZ VAR
Sorumluluk: Kişinin kendi davranışlarını veya kendi yetki alanına giren herhangi bir olayın sonuçlarını üstlenmesidir.
İçinde bulunduğumuz grup ve kurumlarda haklarımızı bilmeli ve sorumluluklarımızı yerine getirmeliyiz. Örneğin evimizde yapılacak işler aile üyeleri arasında paylaşılır. Bu paylaşım yapılırken herkese aile içindeki rolüne göre görevler verilir. Bizim de aile içinde yerine getirmemiz gereken görevlerimiz yani sorumluluklarımız vardır. Mesela, okulda verilen ödevleri yapmak, sonraki günün derslerine hazırlanmak gibi.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/sosyal-bilgiler-dersi/67855-1-unite-haklarimi-ogreniyorum-ozet.html#post132232
Bulunduğumuz kurum ve grup içerisinde haklarımızı bilmek de çok önemlidir. Kendi haklarımızı bilmeli ve başkalarının haklarına da saygılı olmalıyız.
ÇOCUK HAKLARINA YOLCULUK
ÇOCUK HAKLARI SÖZLEŞMESİ: 20 Kasım 1989 tarihinde Birleşmiş Milletler tarafından kabul edilmiştir. Devletler bu tarihten beri kendi yasalarını bu sözleşmeye uygun hale getirmeye çalışmaktadır. Bu sözleşme sayesinde çocukların hakları yasalarca tanınıyor. Ülkemiz Çocuk Hakları Sözleşmesi’ni 1990 yılında onaylamıştır. Bu sözleşmenin ülkemizde uygulanmasını ve takibini Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı gerçekleştirmektedir. Sözleşmenin kabul edildiği gün olan 20 Kasım aynı zamanda Çocuk Hakları Günü olarak kutlanmaktadır. Çocuk Hakları Sözleşmesine göre her insan 18 yaşına kadar çocuktur. Çocuklar, bu sözleşmeye belirlenmiş ve devletler tarafından güvence altına alınmış pek çok hatta sahiptir. Bu haklardan bazıları şöyledir:
*Yaşama Hakkı: Çocuk Hakları Sözleşmesi’nde ilk olarak bu hak yer alır. Herkes için en önemli hak yaşama hakkıdır. Yaşamak, gelişmek, büyümek herkesin hakkıdır.
*Düşünce Özgürlüğü: Düşüncemizi özgürce açıklama hakkına sahibiz. Bu hakkımız
konuşarak kullanabiliriz. Düşüncelerimizi bir kâğıda yazabilir, şarkı biçiminde ifade edebilir, hatta resmini bile yapabiliriz. Ama düşünce hakkımızı kullanırken başkalarının hakkına saygısızlık etmemeliyiz.
*İsim Hakkı: Doğduğumuz zaman bize verilen isim de bir hakkımızdır. Bir ismimiz olmasaydı hayat çok zor olurdu. Hepimizin bir nüfus cüzdanı var ve adımız, soyadımız orada yazıyor, bu da haklarımızdan birisidir.
*Eğitim Hakkı: Eğitim görmek en temel haklarımızdan birisidir. İlköğretime devam etmek sorumluluğumuzdur. İlköğretim ücretsizdir.
Diğer çocuk haklarından bazıları şunlardır:
§ Her çocuğun barınmaya, beslenmeye ve bakıma ihtiyacı vardır.
§ Engelli çocuklara korunmalı ve özel bakım uygulanmalıdır.
§ Çocuklar sağlıklı bireyler olarak yetiştirmelidir
§ Her çocuğun mutlu olma hakkı vardır.
§ Çocuklar savaştan korunur. 15 yaşından küçük hiçbir çocuk askere alınamaz.
§ Çocuklar insanlık dışı eylemlerle cezalandırılamaz.
§ Çocuklar zor işlerde çalıştırılamaz.
§ Bütün çocuklar hastalandıklarında sağlıkları, tedavileri devlet güvencesi altındadır.
Aynı zamanda 1959 yılında 10 maddeden oluşan ÇOCUK HAKLARI BİLDİRGESİ kabul edilmiştir.

alıntıdır