Giriş


REFORMTÜRK 17. YIL


2 sonuçtan 1 ile 2 arası
  1. #1
    haberal - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    25 Kasım 2006
    Yer
    Konya
    Mesajlar
    491
    Tecrübe Puanı
    32

    Standart Kafkasya Cephesi

    Kafkasya Cephesi


    Bu maddedeki veya maddenin bir bölümündeki bazı bilgilerin kaynağı belirtilmemiştir.
    Ayrıntılar için maddenin tartışma sayfasına lütfen bakınız.
    Maddeye uygun bir biçimde kaynak ekleyerek Vikipedi'ye katkıda bulunabilirsiniz.



    Kafkasya Cephesi


    Osmanlı Cephesi Parçası


    Bölge



    Sonuç

    Brest Litovsk Antlaşması


    Taraflar

    Osmanlı İmparatorluğu
    Çarlık Rusyası, Demokratik Ermeni Cumhuriyeti

    Kumandanlar

    Mustafa Kemal, Kazım karabekir, Vehip Paşa


    Güçler

    Üçüncü Ordu
    ->Mart1917: Kafkas Ordular Gurubu
    -> Haziran1918: Doğu Ordular Gurubu

    ?

    Kayıplar


    ?




    Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/sosyal-bilgiler-dersi/50272-kafkasya-cephesi.html#post102199


    Kafkasya Cephesi, Birinci Dünya Savaşı'nda Osmanlı ve Rus ordularının Kafkasya'da karşı karşıya geldikleri cepheyi belirten tarih terimi.
    1914 sonunda Osmanlı Devleti, Almanya ve Avusturya-Macaristan imparatorlukları yanında, Rusya, İngiltere, Fransa ve müttefiklerine karşı harbe katılmıştı. 93 Harbinden beri Kars ve Artvin, Rusya’nın elinde idi. Türklerle meskun bu illeri geri almak Almanların Doğu Avrupa’daki Rus cephesindeki hareketlerini hafifletmek, bir muharebe kazanmak, Kafkasya ve diğer Türk illerine yaklaşmak gibi gayelerle, Harbiye Nazırı ve Başkumandan Vekili Enver Paşa, bu cephede taarruza karar verdi.
    -Bu kararın verilmesinde Azerbaycan-Bakü petrollerininde katkısı vardır.Savaşın ilerleyen bölümlerinde Osmanlıyı savaşa sokma nedenlerinden biri olan madenler baş gösterecektir.Böylece Bakü ele geçirilince Bakü petrollerinden dilediği kadar yararlanabilecekti.
    Sarıkamış burkay 1 Kasım1914 sabahı Rus güçleri Türk sınırına girdiler. Yavuz ve Midilli’nin Rus limanlarını bombalamasından sonra gelişen olaylar Rus saldırısı ile yeni bir döneme giriyordu.
    Savaş başladığı anda Rus'ların Kafkasya mıntıkasında toplam 160.000. kişilik birlikleri vardı. Batum, Alexanrpol, Erivan ile sınır arasında 1. Kafkas Kolordusu , 66. Yedek Tümeni, 1.2.3. Plaston Tugayları, 1.2. Kazak Tümenleri ve bir Sibirya Süvari Tugayı bulunuyordu. Bu güçlerin gerisinde de Tiflis'te 2. Tükistan Kolordusu vardı. Bu güçler saldırı için getirilmişti.
    İstanbul'dan gelen telkinlere uyarak Ordu sınırından savaşa sebebiyet vermemek için dikkatli idi. Ama ne var ki Karadeniz'deki Rus donanmasının bombalanması ardından sınırımızda Rus silahları patladı. Artık kara harbi başlamıştı. Yalnız şu halde anlaşılıyor ki savaştan önce Kafkasya'da bir taarruz harbi planlanmış değildi. Ortada bir düzenli orduda yoktu. Fakat belirtmeliyiz ki bu arada Enver Paşa orduyu 22 Temmuz 1333'te (4 Ağustos1914) Ordulara bir fermanı yayınlayarak mutlak bir itaat ve vazifeyi ifaya gece gündüz gayret istemiştir. Fakat öyle görülüyor ki daha Avrupa'da Harp başlar başlamaz, Enver Paşa'nın çevresinde Alman'lardan gelen bir baskı başlamıştır.
    Rus çarı Nikola’nın yıllarca yenemediği ve kaçarak canını zor kurtardığı cephe de bir dram bayrağı dalgalanıyordu. İngilizleri arayıp Türkleri yenmenin yolunu soran Nikola'ya cevap Çanakkale Cephesini açmaktı. Böylece ordular Çanakkaleye sevk edilecek ve Doğu cephesi güçsüzleşecekti. Enver Paşa bu durumda bir plan yaparak ütopik düşlerini de yanına almayı unutmadan, Oltu’dan, Allahuekber Dağlarını aşarak Sarıkamış'ı kurtaracak ve ötesine geçecekti. Enver Paşa’nın amacı Kafkasya’dan sonra Hindistan ve Afganistan'a yürümekti.
    Karadeniz olayından sonra Rus ordusu 1 Kasım1914 sabahından itibaren Sarıkamış'tan Pasin'e hareketle Türk hudutunu geçti. 1. Rus Kolordusu Sarıkamış’tan ilerleyerek Köprüköyü istikametinde Horosan Yüzvereni tutacaktı. IV. Kolordusu Erivan'dan hareketle Karaköse güneyinde Murat suyu geçitlerini işgal edecekti. Birinci kolordunun karargahı Türk sınırına yakın Karaurgan köyünde bulunacak Oltu-Karaboğaz, Oltu-Narman üzerinden Erzurum’a doğru 10 piyade taburu; 6 süvari 24 topluk oltu müfrezesini sürecekti. Nitekim ilk Rus saldırısı üzerine 3. Kolordu Kumandanı Hasan İzzettin Paşa Erzurum bölgesinde müdafaaya karar verdi. Merkezi Samsun’da bulunan X. Kolordu da 3. Ordu emrine verildi. 1 Kasım1914'ten 2 Ocak1915'e kadar olan haraketler Sarıkamış Harekâtında anlatılmaktadır.
    Ana madde: Sarıkamış Harekâtı
    Gerek Hafız Hakkı beyde gerek Enver Paşada tecrübe temeli yoktu.İç alemlerinde ki ihtirasların yarattığı genç ve dumanlı hayaller ruhlarına hakim olduğundan, Hafız İsmail Hakkı Bey İstanbul’daki Genel Kurmay ikinci Başkanlığını bırakıp en şiddetli kış ayında Enver Paşa’nın arzusuyla Kafkasya’ya fetih için 3. Orduya koşmuştu. Başına geçtiği X. Kolorduyu son nefesine kadar kar ve ateş içinde eritmiştir. Bu sonuçtan az zaman sonrada ilaçsız hastanesiz bir orduyu kırıp geçiren Tifüs, yüklendiği ordu komutanlığından onu da bulmuş ölçüsüz ve dengesiz bir atılışın bedelini hayatı ile ödemiştir. Enver Paşaya gelince o bu dramın başındadır.
    1915

    Taslak olan bu alt başlığı geliştirerek Vikipedi'ye katkıda bulunabilirsiniz.
    Ana madde: Sarıkamış Harekâtı
    Ana madde: Malazgirt Savaşı (1915)
    Ana madde: Kara Killisse Savaşı
    Ana madde: Van Savaşı
    Ana madde: Köprüköy
    1916

    Taslak olan bu alt başlığı geliştirerek Vikipedi'ye katkıda bulunabilirsiniz.
    Ana madde: Erzurum Savaşı (1916)
    Ana madde: Erzincan Savaşı

  2. #2
    haberal - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    25 Kasım 2006
    Yer
    Konya
    Mesajlar
    491
    Tecrübe Puanı
    32

    Standart Yanıt: Kafkasya Cephesi

    1917

    Taslak olan bu alt başlığı geliştirerek Vikipedi'ye katkıda bulunabilirsiniz.
    1917'de Rusya'da çıkan ihtilal sonucunda Rus birlikleri Erzurum-Kars ve havalinden çıkarılırken silahlarını Ermeni ve Gürcüler'e dağıtarak Türkler ile mücadeleyi onlara bırakmışladır. 1917 sonlarında Gürcüler Posof-Kobliyan tarafında, Ermeniler de Erzurum-Kars-Ardahan tarafında faaliyetlere başlamış, bunun üzerine Kars-Ardahan ve Posof'lu aydınlar da Ermeni-Gürcü hareketini engellemek için 17-18 Ocak1919'da Kars'ta yapılan kurultayda geçici bir hükümet kurmuslardir. Fakat bu hükümetin faaliyetleri Ingilizler tarafindan hemen engellenmiş ve üyeleride Malta'ya sürülmüştür. Bu hükümetin dağılmasından sonra Gürcüler Azgur, Ahıska ve Duğur'da ileri gelen sahıslarla isbirliği yaparak Ahıska, Ahırkelek ve Posof'u isgal etmişlerdir. Bu dönemde 3. tümenimize bağlı taburlarla, milis kuvvetleri; Gürcülere karşı ayrı ayrı savaşmışlardır.
    Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/sosyal-bilgiler-dersi/50272-kafkasya-cephesi.html#post102200

    1918

    Taslak olan bu alt başlığı geliştirerek Vikipedi'ye katkıda bulunabilirsiniz.
    Ana madde: Kara Killisse Savaşı (1918)
    Ana madde: Sardarabat Savaşı
    Ana madde: Bash Abaran Savaşı
    Rus Ordusu'nun durumu

    Güçleri şöyleydi; 86 Piyade tabur, 96 süvari bölüğü, 258 top olarak toplam 90.000. asker idi. Ayrıca Piyade tümenlerinde ikişer piyade ve birer topçu Tugayı bulunuyordu. Topçu Taburları 18 Toplu 3 Bataryadan müteşekkildi. Böylece Tümenlerde 16 Piyade Taburu ve 48 Top bulunuyor demekti. Kolordudaki Obüscü ve İstikam Taburları, Alay’lı ikişer Tugaylı süvari tümenleri vardı. bunlara 16 Tonluk 3’er bataryada verilmişti. Topların menzilleri 5-6 bin metre idi ki bizim topçu birliklerimizin mesafesini aşıyordu. Rus Kafkas ordusu ayrıca Türkistan birliklerinden takviye edilmek imkanına sahipti. Nitekim Sarıkamış harbinde bu takviyeler yetiştirilmiştir.

Benzer Konular

  1. Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 11.Temmuz.2008, 13:45
  2. Bati Cephesi T.b.m.m. Ordulari'nin Teşkilatlandirilişi
    By Mustafa Uyar in forum Lise Tarih Dersi
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 16.Mayıs.2007, 11:37

Bu Konudaki Etiketler


Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.