İçerik Düzeyi
Sınıf Düzeyi
Ünitenin Adı
Beklenen Performans
Süre
Puanlama Yöntemi
Sosyal Bilgiler
İlköğretim 6. Sınıfı
Ülkemizin Kaynakları
Araştırma, Grafik Oluşturma ve Yorumlama Becerisi
2 Hafta
Dereceli Puanlama Anahtarı

Sevgili öğrenciler;
Sizden aşağıda ünite ile ilgili olarak verilen konuları dikkatlice okumanızı, bunlardan yapmak istediğiniz bir tanesini seçmenizi ve seçtiğiniz konu ile ilgili araştırma yaparak çalışmanızı, bir rapor halinde ve sınıf ortamı içinde poster biçiminde sunmanızı bekliyorum.

a) Türkiye’nin herhangi bir bölgesini ele alarak; bu bölgenin tarım ürünlerinin, tarım üretimindeki dağılımını gösteren bir grafik çizme. Ayrıca oluşturulan grafiğe göre; bölgedeki bu ürünlerin dağılımını etkileyen etmenleri açıklama. (Oluşturulan posteri grafiğin yanı sıra, fotoğraf, karikatür, çizim vb. görsel araçlarla zenginleştirmeli ve dağılımı etkileyen etmenlerle ilgili olarak özet bilgiler ile desteklemelisiniz.)
b) Türkiye’de yetiştirilen beş değişik tarım ürünü belirleyip, bu ürünlerin bölgelerimizdeki dağılımını gösteren bir grafik çizme. Ayrıca oluşturulan grafiğe göre; bu ürünlerin bölgelerdeki dağılımını etkileyen etmenleri açıklama. (Oluşturulan posteri grafiğin yanı sıra, fotoğraf, karikatür, çizim vb. görsel araçlarla zenginleştirmeli ve dağılımı etkileyen etmenlerle ilgili olarak özet bilgiler ile desteklemelisiniz.)
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/sosyal-bilgiler-dersi/49501-sosyal-bilgiler-6-sinif-performans-odevleri.html#post100326
c) Türkiye’nin herhangi bir bölgesini ele alarak; bu bölgede bulunan ve çıkarılan madenlerin dağılımını gösteren bir grafik çizme. Bölgede buluna ve çıkarılan bu madenlerin ülke ekonomisindeki yerini açıklama. (Oluşturulan posteri grafiğin yanı sıra, fotoğraf, karikatür, çizim vb. görsel araçlarla zenginleştirmeli ve konuyla ilgili olarak özet bilgiler ile desteklemelisiniz.)

NOT: Yukarıda belirtilen konuların dışında ünite ile ilgili istediğiniz bir konuyu benimle paylaşarak belirleyebilirsiniz.



Bu çalışmayı başarıyla tamamlayabilmeniz için aşağıdaki adımları izlemelisiniz.
1. Çalışmanız için yukarıda verilen konuları dikkatlice okumalı ve düşünmelisiniz.
2. Yapabileceğinizi düşündüğünüz bir konuyu seçmelisiniz.
3. Seçtiğiniz konu ile ilgili araştırma yapmalısınız.
4. Çalışmanız için aile bireyleri, kitaplar, gazete haberleri, internet vb. kaynaklardan yararlanabilirsiniz.
5. Araştırmalarınıza dayanarak konu ile ilgili sunacağınız raporda hangi bilgilere yer vereceğinize karar vermelisiniz (planlamalısınız).
6. Çalışmalarınız doğrultusunda teslim edeceğiniz raporu hazırlamalısınız.
7. Çalışmalarınız doğrultusunda sınıfta sergileyeceğiniz materyalleri (poster ve bu posterde yer almasını düşündüğünüz görsel materyaller) hazırlamalısınız.
8. Çalışmanızı rapor olarak .... / .... / 2005 tarihinde teslim etmeli ve sınıfta görsel materyallerinizi sunmalısınız