Merhabalar, 4 yaşında bir kız çocuğum var. O kadar çok süslü giyinmeyi seviyor ki, her şeyi allı pullu, rengarek. Sorum şu kızım çok babet giyiyor ve ayakları hep su topluyor. Ama babet giymekten de vazgeçmiyor. bildiğiniz rahat kaliteli babet markası var mı? Missy Babet görmüştüm bir sitede ondan alan varsa yorum yapabilir mi? Çocuk ayak sağlığı ile ilgili bir yazı bırakıyorum okuyabilirsiniz. yorumlarınızı bekliyorum :)
Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Opr. Dr. Murat Bölükbaşı, “Bebeklik döneminde ayaklarda oluşan sorunlar, ileride çocuğun ayak, bacak ve sırt gibi vücudunun bazı kısımlarında önemli bozukluklara neden olabilir. Bu nedenle ayak sağlığına ve ayakkabı seçimine ilk yıllardan itibaren dikkat etmek gerekir” dedi.
Medical Park Samsun Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği’nden Opr. Dr. Murat Bölükbaşı “çocuklarda ayak sağlığı” hakkında bilgi verdi. Dr. Bölükbaşı “Çocukların ayaklarında gelişecek bozuklukların erken tanısı son derece önemlidir. Çocuklarda ayak sorunlarını iki farklı bölüme ayırabiliriz; birincisi çocukların yüzde 60-80’inde görülen hafif düz tabanlık ve içe basmadır. Bu durum ayağın iç yanındaki yağ dokusunun o dönemde fazla olmasından kaynaklanır ve yanıltıcı bir görünümdür. Çocuk büyüdükçe bu yağ dokusu kaybolur, ayak normale döner. Yapılan çalışmalar bu gruptaki çocuklara tedavi amaçlı tabanlık, ortopedik ayakkabı veya bot vermenin gereksiz olduğunu göstermiştir. İkinci grupta ise; bebekler doğduklarında ayakları içe dönük (PEV) olarak doğarlar. Çocuk doğar doğmaz, tedavi edilmesi gerekir. Dokular esnekken alçı, gerekirse ameliyatla tedavi edilir” dedi.
Çocuklarda görülen düztabanlık esnek ve sert olmak üzere ikiye ayrıldığını söyleyen Opr. Dr. Murat Bölükbaşı “Esnek düz tabanlık yüzde 20’ye yakın sıklıkta görülür, genelliklede sorunsuzdur, ağrı yapmaz. Sert (rijit) düz tabanlık çok nadirdir, kemik problemlerinden kaynaklanır, ağrılıdır, tedavi edilmesi gerekir. Bebeklik döneminde ayaklarda oluşan sorunlar, ileride çocuğun ayak, bacak ve sırt gibi vücudunun bazı kısımlarında önemli bozukluklara neden olabilir. Bu nedenle ayak sağlığına ve ayakkabı seçimine ilk yıllardan itibaren dikkat etmek gerekir” diye konuştu.
Bebeklerin ayak yapısının yetişkinlerden çok farklı olduğunu vurgulayan Dr. Bölükbaşı “Parmaklara doğru olan kısmı daha geniştir, topuk kısmı daha dardır ve kemer bölgesi (tabanın içi kısmı) tabanlara düz görünüm veren ancak hareketle birlikte kemer genişledikçe kaybolan yağ dokusu ile doludur. Doğumdan itibaren kıvrılan parmakların açılmasını engelleyen dar patikler, çoraplar ve düztabanlı sandaletler bebeğin ayak şeklinin bozulmasına neden olabilir. Bu nedenle patiklerinin tabanının ve uçlarının bebeğin parmaklarına baskı yapıp yapmadığı kontrol edilmelidir. Ortalama 12 ay civarında yürümeye başlayan çocuklarda ilk ayakkabı seçimi çok önemlidir” şeklinde konuştu.
“2 YAŞINA KADAR ÇIPLAK AYAK YA DA ÇORAPLA YÜRÜMELERİNE İZİN VERİLMELİ”
Opr. Dr. Murat Bölükbaşı şöyle devam etti: “Maalesef tüketim ekonomisinin ön planda olduğu günümüz toplumunda ‘ortopedik ayakkabı’ kavramı suistimal edilmektedir. Ortopedik ayakkabı ayakta mevcut olan şekil bozukluğuna göre özel olarak yapılan ayakkabıdır. Her çocuk için gerekli değildir eğer tercih edilecekse çocuğun ayak ölçümlerinin alınması ve planlamanın yapılması gereklidir. Çocukların özellikle iki yaşına kadar çıplak ayak ya da çorapla yürümelerine izin verilmelidir. Bu durum; ayakların normal büyümesine ve sağlıklı kas gelişimine yardımcı olur. Sadece dışarı çıkarken ise yumuşak ve yuvarlak hatları olan ayakkabılar tercih edilmelidir. Bebeğimize ayakkabı seçimi yaparken özellikle ayakkabı bebeğimizin ayağına tam olmalı, ön kısmı yumuşak ve esnek olmalıdır. Topuk kısmı daha sert, topuğu tutacak şekilde, tabanı ayağa ve ayağın hareketliliğine destek verecek şekilde tercih edilmelidir.”
“3 YAŞINA KADAR BİLEĞE KADAR UZANAN TİPTE AYAKKABILAR ALINMALI”
Opr. Dr. Murat Bölükbaşı açıklamasını şöyle tamamladı: “Bebeklere 3 yaşına kadar bileğe kadar uzanan tipte ayakkabılar alınmalıdır. Alınacak çocuk ayakkabı içi el ile kontrol edilmeli; ayağı rahatsız edecek dikiş ya da çıkıntı olmamalıdır, hava alarak ayağın serin, rahat, koku yapmayan, kuru ortamda kalmasına izin vermelidir. Şeklin yanı sıra yapıldığı madde de çok önemlidir. Sentetik ve plastik ayakkabılardan uzak durulmalıdır. Tabanın iç kısmında ayak tabanını destekleyecek hafif bir yükselti olmalıdır. Her çocuk ortalama iki yaşına kadar içe basar ve bu ayakkabı ile düzeltilemez. Ayakkabı sadece ayağı dış ortamdan koruyucu olarak görev yapmalıdır. Yürüme döneminden okul yaşına kadar çocuklarda rahatlık ön planda olmalıdır. Çocuğun aktivitelerinde uygun ayakkabılar giyilmesi sağlanmalıdır. Okul çağı çocuklarda ayakkabıların sağlığı kadar biçimi de önemli olmaya başlar. Sandaletler, spor ayakkabılar gibi seçimler yapılabilir. Ancak tercih yaparken bu ayakkabıların esnek, iyi havalanan amaca uygun kullanılan ayakkabılar olmasına dikkat edilmelidir.”