1925'te İstanbul'da doğdu. Devlet ve siyaset adamlığının yanı sıra gazeteci ve yazar kimliği ile de tanındı. 1944 yılında Robert Kolej'den mezun oldu. Ankara Dil Tarih Coğrafya Fakültesi İngiliz Filolojisi Bölümü'ne girdi. 1946'da okulu yarıda bırakarak Basın Yayın Genel Müdürlüğü'nde görev aldı.

İki yıl sonra da Londra Basın Ataşeliği'ne getirildi. İktidarın el değiştirmesiyle yurda döndü ve Ulus Gazetesi'nde çalışmaya başladı. Gazete kapatılınca Halkçı ve Yeni Ulus gazetelerinde yazılarını sürdürdü. ABD'de yayınlanan Winston Salem Journal'da konuk yazar olarak çalıştı.

Siyasete ilk adım

Siyasal yaşamı 1957 seçimlerinde CHP'den Ankara milletvekili seçilmesiyle başladı. TBMM Dışişleri Komisyonu'nda çalıştı, Kurucu Meclis Üyesi oldu. Daha sonra da Zonguldak milletvekili olarak parlamentoya girdi.

İsmet İnönü'nün başkanlığındaki Karma Hükümet'te Çalışma Bakanlığı yaptı. 1965'e kadar süren bakanlığı sırasında grev ve lokavt kanunlarının çıkarılmasında etkili oldu, işçi hakları konusuna yenilikler getirdi. Bir dönem Milliyet Gazetesi'nde fıkra yazarlığı yaptı.

1974'de ilk kez başbakan

1966'da "Orta'nın Solu" akımının öncüsü olarak Kemal Satır'ın yerine genel sekreter seçildi. 1971'de 12 Mart Muhtırası ile AP Hükümeti çekilmek zorunda kaldı ve Nihat Erim hükümeti kurmakla görevlendirildi.

İnönü, Erim hükümetine bakan verme kararı alınca, Ecevit 12 Mart'a karşı çıkarak genel sekreterlikten çekildi. Ecevitçilerle, Kemal Satır-İnönü ekibi arasında beliren uyuşmazlık 5. Olağan Genel Kurul'da Ecevit grubunun güvenoyu alışıyla sonuçlandı.

İnönü, CHP Genel Başkanlığı'ndan istifa etti. Bülent Ecevit genel başkan oldu. 73 seçimlerinde Milli Selamet Partisi ile karma hükümet kurarak 1974'de başbakanlık koltuğuna oturdu. 12 Eylül ve siyaset yasağı 8 ay süren başbakanlığı döneminde Kıbrıs Barış Harekatı'nı gerçekleştirdi. 1977 genel seçimlerinden sonra azınlık hükümeti kurdu, güvenoyu alamadı. AP, MSP, MHP partilerinden oluşan Cephe Hükümeti'nin gensoru ile düşürülmesinden sonra CHP, Bağımsızlar, DP ve CGP ortaklık hükümetini kurdu. Üçüncü başbakanlığı 79'a kadar sürdü. Senato 3'te 1 yenileme ve milletvekili ara seçimlerinde partisi Millet Meclisi'nde azınlıkta kalınca istifa etti. 12 Eylül 1980'deki askeri darbe ile siyasi yaşamdan uzaklaştırıldı.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/siyaset-adamlari/55290-bulent-ecevit.html#post112946

O artık "yazar" Ecevit

29 gün süren Hamzakoy'daki "zorunlu ikametini tamamlayan Ecevit, Or-An Sitesi'ndeki evine döndü ve Arayış Dergisi'nde yeniden yazarlık yapmaya başladı. "İşkence" adlı yazısı nedeniyle dergi toplatıldı.

Ecevit, Sıkıyönetim Komutanlığı'na çağrıldı. Yazı yazmasının yasak olduğu belirtilirken, Ecevit'in cevabı net oldu: "Yazılarımda siyasi görüşlerimi açıklamıyorum. Eski bir gazeteci-yazar olarak sadece mesleğimi yapıyorum."

Ecevit'in yasaklı olduğu dönemde eşi Rahşan Hanım, Demokratik Sol Parti'yi kurarak aktif siyaset yapmaya başladı. 1987'de Ecevit'in siyaset yasağının kalkmasından sonra da parti genel başkanlığını ona devretti ve genel başkan yardımcılığını üstlendi.

Ancak yasağın hemen ardından yapılan baskın seçim ile DSP büyük bir hezimete uğradı. Bülent ve Rahşan Ecevit 29 Kasım 1987'de partiden istifa etti. Ecevit, artık "Fiili politikadan çekildiğini" açıkladı.

11 yıl sonra yeniden Meclis'te

alıntıdır