1946 yılında İstanbul'da doğdu. Robert Kolej mezunu olan Tansu Çiller, Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü'nü bitirdi. Doktorasını Connecticut Üniversitesi'nde verdi. 1978 yılında doçent, 1983 yılında profesör oldu.

Çiller, 1990 yılı kasım ayında Doğru Yol Partisi'nden politikaya atıldı. 1991 yılı seçimlerinde İstanbul'dan milletvekili seçildi. Sosyal Demokrat Halkçı Parti ile kurulan ve Süleyman Demirel'in başbakanlığındaki koalisyon hükümetinde ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı olarak görev aldı.

Demirel'in Cumhurbaşkanı seçilerek başbakanlık görevini bırakmasından sonra DYP genel başkanlığına aday oldu. 13 Haziran 1993 tarihli DYP olağanüstü genel kurulunda İsmet Sezgin ile Köksal Toptan'ı geride bırakarak Genel Başkan seçildi ve Türkiye'nin ilk bayan Başbakanı oldu. 5 Nisan kararlarıyla Türk ekonomisinde bir döneme imza attı.

1995 seçimlerinden sonra kurulan REFAHYOL hükümetinde Başbakan Erbakan'ın Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı olarak çalıştı. İki erkek çocuk annesi olan Çiller, İngilizce ve Almanca biliyor.

İddialı bir yaşam

Siyaset yaşamı büyük çekişmelere ve birçok iddiaya sahne olan Çiller başta basın kuruluşları olmak üzere merkez sağın diğer lideri Mesut Yılmaz'la sert tartışmalar yaşadı..

Zaman zaman partiyi eşi Özer Çiller'in yönettiği ve bir çok yolsuzlukta da izi olduğu öne sürüldü. Bu tür söylentiler Çiller'in basın danışmanı Faruk Erbil'in yaptığı açıklamalarla değişik bir boyut kazandı.

Erbil, "Özer Bey, Tansu Çiller'in arkasında gerçek genel başkandır. Partinin bütün mali durumlarına o karışırdı" derken, DYP Genel Başkanı, "Bu tür dedikodular benim kadın genel başkan olmamdan kaynaklanıyor olmalı" ifadesini kullandı.

Çiller'in mal varlığı başını çok uzun süre ağrıttı. ANAP'lı 93 milletvekilinin 28 Haziran 1997'de Meclis Başkanlığı'na verdiği Başbakan Tansu Çiller'in malvarlığının araştırılmasına ilişkin önerge 14 Temmuz 1997'de TBMM'de görüşüldü. SHP'nin de desteğiyle 187'ye karşı 203 oyla reddedilen önergeye DYP'li iki milletvekili kabul oyu verdi.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/siyaset-adamlari/55300-tansu-ciller.html#post112956

Aynı gün, 1983'ten itibaren Meclis'te grubu bulunan siyasi parti liderlerinin ve yakınlarının mal varlığının araştırılmasını öngören SHP - DYP ortak önergesi kabul edildi. Böylece başta Cumhurbaşkanı olmak üzere, Çiller'in rakipleri olan ANAP lideri Mesut Yılmaz ve RP lideri Necmettin Erbakan gibi politikacıların mal varlıklarının da araştırılması yolu açıldı.

Çiller'in mal beyanı
(8 Haziran 1993)

*Yeniköy'de müstakil ev
*Uskumruköy, Kilyos arsa kat karşılığı 30 villa, sosyal tesisleri, 16 daireli Apart otel (Ağustos 1991, son genel seçimden önce)
*Bodrum Yeşilyurtlular Kooperatifi hissesi (1 adet)
*Bizim Vadi Kooperatifi hissesi (1 adet)
*18.dönem milletvekilleri yapı kooperatifi hissesi (1 adet)
*Amerika'da müstakil ev (200 m2) *Amerika'da apartman dairesi (110 m2) *Bilkent konutları, dubleks daire *Marsan Marmara Holding A.Ş. ortaklığı payı (1.1 milyar) *Marso Gıda A.Ş. ortaklık payı (0.7 milyar) *Markim Kimya A.Ş. ortaklık payı (0.1 milyar)
*Yeşilyurt Turizm A.Ş. ortaklık payı (0.08 milyar)
*Uskumruköy, Sarıyer arsa (78 dönüm)
*Kısırkaya, Sarıyer arsa (90 dönüm)
*Kilyos ve Sarıyer arsa (29 dönüm)
*Milas, Muğla Bahçe, 1/4 hisse (13 dönüm)

ABD'deki otel

17 Haziran 1994'te gazeteci Turan Yavuz, Özer ve Tansu Çiller'in ABD'de otel, alışveriş merkezi ve villadan oluşan, milyonlarca dolarlık gayrimenkulu olduğunu duyurdu. Bu malların Çiller'in ekonomiden sorumlu devlet bakanlığı döneminde edinildiğinin basında yer alması büyük bir tartışma başlattı.

Bunların Çiller'in başbakanlığa aday olduğu 8 Haziran 1993'teki mal beyanında yer almadığı da ortaya çıktı. Bunun üzerine DYP lideri, söz konusu gayrimenkuller Marsan Holding tarafından satın alındığından kişisel mal bildiriminde bulunmadığını açıkladı.

Tansu Çiller, ANAP'ın önergesinin TBMM'de görüşülmesinden bir gün önce açıkladığı mal varlığı listesinde 1973'te babasından miras kalan 437 bin liranın (o günkü kurla 29 bin dolar) en verimli alanlarda işletilerek 677 milyar liraya (22 milyon dolar) çıkarıldığını öne sürdü ve eşiyle sahip oldukları şirketlerin vergileriyle ilgili iddialara ise bir açıklama getirmedi.

Çiller, 1995 seçimlerinden önce ABD'deki malvarlığını getirip Şehit Anaları Vakfı'na bağışlayacağını açıkladı. DYP lideri bu işlem için ''Bir, iki ay sürer'' dedi, ancak yıllar geçmesine rağmen sözünü yerine getirmedi. Çiller'in bu süre zarfında ABD'deki otelini yenilediği, yanına bir de restoran açtırdığı öne sürüldü.

alıntıdır