Domates, yeşil biber, kekik, reyhan, nane, maydanoz, belki biraz da dereotu hatta taze soğan...
Tüm bunları ve daha fazlasını evdeki şirin saksılarınızda yetiştirebileceğinizi biliyor musunuz? Saksınız yoksa bile sebze meyve sandıklarını güzelce boyayıp, altına kalınca bir naylonu çivi veya raptiye ile tutturup, su tahliyesi için naylonun altına bir kaç deilk açarak da kocaman ve şirin bir saksı edinebilirsiniz = )




İster balkonda, isterseniz evde cam kenarında veya salonunuzda, çalışma odanızda ya da oturma odanızın küçük bir köşesinde sizin de organik bir bahçeniz olabilir...



Domates fidelerini, semtlerimizde kurulan pazarlarda artık rahatlıkla bulabiliyorsunuz. Yaklaşık 6-7 fide bir arada satılıyor.. Yeşil biberleri de bir demet halinde (10 fide) almanız mümkün.. Reyhan da mis gibi kokusunu duymak ve kızardıklarında salatalarınızda yemeklerinizde kullanmak için mutlaka almanız gerekenler arasında.. Fideler bahsettiğim şekilde 1 ya da 1,5 liraya satılıyorlar..




Her hafta değişik bir sebze alarak bahçenizi büyütebilirisniz..




Ayrıca tüm bu saydıklarım ve sayamadığım daha pek çok farklı sebze bitki çeşidini tohumdan yetiştirmeniz de mümkün.. Tohumları büyük marketlerde satıyorlar paketler halinde.




Biz dışarıdan almayalım evdekilerle yapalım derseniz eğer; mesela nane yetiştirmek istiyorsanız, birkaç nane dalının alttaki genç yapraklarını temizledikten sonra ( hiç yapraksız da olur) diplerinden bir miktar keserek suya koyun ve köklenmesini bekleyin.. Köklendikten sonra istediğiniz saksıda nanenizi yetiştirebilirisiniz..




Ben de taze soğan ve maydanozu, bir de ilk defa aldığım taze kekik demetinden ayırdığım dalları bu şekilde köklendirmeyi deniyorum = ) Bakalım sonuç ne olacak sizi haberdar ederim inşaallah... Taze soğanlar köklüydüler biraz ama biraz suda kalsalar daha iyi olacak gibi göründüler..




Bunların yanısıra çimlenmiş patates ve soğanlarınızı da hemen toprağa gömüverin = ) Bir süre sonra üzerlerinde yeşillikler belirecektir. Hemen almayın bu durumda, yeşillikler biraz gelişip büyüdükten sonra, ilk yetiştirdiğiniz lezzetli patateslerinizi toplayabilirsiniz = )




Bitki, sebze, meyve, çiçek.. Hangisini seçerseniz seçin, onlar ile ilgilenmek, büyümelerini izlemek, dalından toplamak, şehirlerde bulamadığımız bir huzur, stresinizi alan, sizi mutlu eden tatlı bir heyecan... Rahmân'ın eşsiz güzelliklerinin büyümelerine şahitlik etmek, onlar ile vakit geçirmek, ruhunuzda tatlı bir dokunuş hissetmek isterseniz; bir saksı dahi olsa minik bir bahçeniz olsun
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/sifali-bitkiler/49190-evde-bitki-terapisi-yapmaya-hazir-misiniz.html#post99829