Giriş


REFORMTÜRK 17. YIL


4 sonuçtan 1 ile 4 arası
  1. #1
    soleil - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    10 Eylül 2006
    Yer
    konya
    Mesajlar
    4,856
    Tecrübe Puanı
    110

    Bitkilerden Gelen Sağlık

    Şİfalı Bitkilerin Sağlık İçin Kullanımı:
    Bitki örtüsü açısından çok zengin olan ülkemizde hastalıklara karşı, atalarımıza dayanan bir şifalı otların kullanımı geleneği vardır. Bahar aylarında yol kenarlarında radika, kuzu kulağı toplayan kadınlar görmek beni çok mutlu ediyor. Yaşadığımız basit rahatsızlıklar için bitkilerden hazırlayacağımız reçeteleri kullanmamız ilaç tüketimimizi azaltarak vücudumuza daha az kimyasal madde girmesini sağlayacaktır diye düşünüyorum. Bitkilerin kullanım çeşitleri saymakla bitmez. Çiğ olarak yenebilenlerinden alkolde bekletilerek tentür dediğimiz hale getirilmiş olanlarına Herbal Medicine yani bitkisel ilaçlar çeşitli kullanım şekillerinde bize faydalı olabilirler. Bunların içinde bitkilerin ağız yoluyla kullanılmasının en doğru yöntem olduğunu görürüz; çünkü iyileşme içten başlar. İyileştirici ilaçların içten( oral) kullanımında çeşitli yöntemler uygulanabilir. Şifaya kavuşmak için, bitkilerin kullanım şekillerini ve kullanılan yöntemleri çok iyi bilmek gerekir. Oral yoldan kullanımın üç şekli vardır.
    1- Su yöntemi
    2- Alkollü yöntem
    3- Taze veya kurutulmuş bitkiler


    Suyla hazırlama yöntemleri:
    Suyla hazırlamada değişik yöntemler uygulanabilir. Haşlayarak demleme(infuzyon),kaynatarak demleme(dekoksiyon), soğuk suda demleme(mazerasyon). Bazı bitki karışımlarında ise, önemli etken maddelerin yitirilmemesi için, yukarıda adı geçen ik ya da üç yöntemin bir arada uygulanması gerekebilir.


    Haşlayarak demleme(infuzyon)
    Çay demlemeyi bilen kişi,bir infuzyonun nasıl yapılacağını da bilir. Bu yöntem şifalı bitki kullanımında uygulanan en basit yöntemdir ve kurutulmuş bitkiler kadar taze bitkiler de kullanılır.1 ölçek kuru bitki, 3 ölçek taze bitkiye eşittir. Aradaki bu fark, taze bitkinin içerdiği su miktarından kaynaklanmaktadır. Yani etki bakımından, 1 tatlı kaşığı dolusu kurutulmuş ve incekıyılmış bitki, 3 tatlı kaşığı ince kıyılmış taze bitkiye eşittir.
    Evde Hazırlayabileceğiniz Basit Bir İnfuzyon Reçetesi:
    1- Önceden ısıtılmış bir cam veya porselen çay demliğe, orta boy bir su bardağı dolusu sıcak su ve bir tatlı kaşığı kurutulmuş bitki koyulur.
    2- Karışıma katılacak her bitki için bu ölçeklendirme yapılır. Ve on dakika demlemeye bırakılır.
    Bu tür bir haşlama-demleme yöntemiyle hazırlanan bitki çayları genelde sıcak, soğuk ve hatta buz eklenerek de içilebilir. Bitki çaylarını, meyan kökü veya balla tatlandırabilirsiniz. İnfuzyonlar için bitkinin uygun kısımları, içerdikleri etken maddelerin en kolay açığa çıktığı, yapraklar, çiçekler ve yeşil saplardır. Kabuk, kök, tohum veya reçineyi öğüterek toz haline getirmeli ve öyle kullanmalısınız . Rezene ve anason gibi tohumları infuzyonla demlemek istediğimizde de, onları havanda hafifçe ezmek gerekir. Tüm aromatik bitkiler, uçucu yağlarının yitirilmemesi için, ağzı iyice kapalıd emliklerde veya benzeri kaplarda haşlanarak demlenmelidir.



    Kaynatılarak demleme
    Sert veya odunsu bitkilerdeki, etken maddelerin açığa çıkabilmesi için,dekoksiyon tercih edilmelidir. Kökler, odunlar, ağaç kabukları ve bazı tohumların hücre duvarları çok serttir. Etken maddelerin açığa çıkarak suya karışabilmeleri için de yüksek dereceli ısıya ihtiyaç vardır. Bu yüzden bu tür droglar belirli bir süre boyunca kaynatılmalıdır.
    Bir dekoksiyon reçetesi:
    1-Bir kabın içine, her tatlı kaşığı kurutulmuş veya bunun üç misli taze bitki için, bir su bardağı su konur. Kurutulmuş bitkiler ya çok ince kıyılmalı veya toz haline getirilmelidir, taze bitkiler ise ince kıyılır.Kullanılan kap, çelik, cam, veya seramik olmalıdır.Alüminyum kesinlikle kullanılmaz!
    2-Gereken miktarda soğuk su kaba koyulur.
    3-Kabın içeriği kaynatılmaya başlanır ve reçetede belirtildiği süre boyunca, düşük ısıda kaynatılmaya devam edilir. Bu süre genellikle 5-15 dakikadır. Olası uçucu yağların yitirilmemesi için, kabın kapağı kapalı tutulur ve süre sonunda, kapağın içinde yoğunlaşan sıvı tekrar kaba dökülür.
    4-Sıcak çay süzülür ve önerildiği biçimde içilir.
    Bir bitki karışımında yaprak ve odunsu bitkiler birlikte olduğunda, yapraklar haşlanarak, odunsu bölümler ise kaynatılarak demlenir ve demleme sonunda birbirlerine karıştırılarak içilir.
    Uçucu yağ içeren odunsu şifalı bitkiler, kaynatma sırasında uçucu yağlarının bir bölümünü yitirebilecekleri için, toz haline getirilerek infuzyon yöntemiyle demlenmeleri en olumlu sonucu verir.


    Soğuk suda demleme
    Mazerasyonlar, yani soğuk suda demlemeler, bitkinin etken maddelerine sıcak suyla zarar vermemek için veya sıcak suda açığa çıkabilecek olan bazı zararlı maddelerin açığa çıkmalarını önlemek amacıyla uygulanır. Su ve bitki miktarları infuzyondaki gibidir.İnce kıyılmış bitkinin soğuk suda demlenme süresi 6-12 saat arasındadır ve ağzı kapalı bir kapta gerçekleştirilir. Süre sonunda süzülür ve içilir, ama eğer istenirse ılıklaştırılabilir de.
    Mazerasyonlar soğuk sütle de yapılabilir, ama kişinin süte karşı hiçbir alerjik tepki vermediğinden emin olmak gereklidir.



    Alkolle hazırlama yöntemleri (tentür yapımı)
    Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/sifali-bitkiler/47657-bitkilerden-gelen-saglik.html#post97010
    Etil alkol, bitkisel etken maddelerin suya göre daha kolay açığa çıkabilecekleri bir çözücüdür. Su-alkol karışımı ise, hemen hemen tüm önemli etken maddelerin açığa çıkabilecekleri en uygun çözücü ve konserve edici bileşimdir. Bitkilerin alkolde çözündürülerek kullanıma hazırlanmaları sonucunda elde edilen ürüne genelde tentür adı verilir. Alkol yerine bazen elma sirkesi de kullanılabilir.
    Tentür hazırlanması hakkında burada verilen bilgiler, basit ve genel yöntemlere dayanır.Profesyonelce hazırlanan tentürlerde, her bitki cinsi için değişik alkol-su oranı hesaplanır. Kullanılan etil alkolün derecesi genellikle yüksektir(70 derece civarı). Ancak ev kullanımında konyak, viski ve votka gibi içkiler kullanılabilir.
    Evde uygulayabileceğiniz bir tentür reçetesi:
    1-Bir cam kabın(kavanoz veya geniş ağızlı bir şişe) 1/5 bölümü, ince kıyılmış ve kurutulmuş bitkiyle doldurulur ve üstüne alkol-su karışımı, çalkalanabilecek kadar boşluk bırakılarak doldurulur ve kapak iyice kapanır. Taze bitki kullanımında ise, ince kıyılmış bitki miktarı, kuru bitkinin iki katı, yani kabın 2/5 bölümü olmalıdır.
    2-Cam kap iki hafta boyunca mutfak gibi sıcak bir ortamda bekletilir ve her gün arada bir çalkalanır.
    3-İki hafta sonunda, şişedeki sıvı, tülbentten geçirilerek iyice süzülür. Birkaç gün sonra tekrar tülbentten geçirilerek süzülür ve koyu renkli şişelere aktarılarak,şişelerin ağzı sıkıca kapatılır. Elde edilen bu başlangıç tentürü, serin bir ortamdasaklandığında, kullanım süresi en azından 2-3 yıldır.



    Kurutulmuş Bitkilerin Doğrudan Kullanımı:
    Bazen kurutulmuş bitkilerin doğrudan kullanımının da yararlı yönleri vardır. Örneğin, tadı kötü olan bir bitkinin tadı alınmadan kullanılması ve bitkinin tümünün, odunsu bölümleri de dahil olmak üzere kullanılabilmesi. Daha da önemlisi, fazla sıvı almaması gereken (örneğin ağır böbrek hastaları) kişilerin de bitki kullanımından yararlanabilmeleridir. Tabii ki elde edilecek yarar bitki çaylarına oranla daha az olacaktır, ama sonuçta küçük oranlarda önemli bir etki yaratabilirler. Kuru bitki kullanımının bir dezavantajı da, bitkilerin tadının alınamamasıdır. Çünkü tadı acı olan bitkilerin öncelikli etkisi, tat alma duyusunun beyne gönderdiği sinyallerle gerçekleşir. Bu tür bitkiler kapsüllerin içinde alındığında, etki azalacak ve hatta hiç ortaya çıkmayacaktır. Siz illa ki bitkileri kuru kullanmak istiyorsanız, bitkileri elden geldiğince inceltmeye, toz haline getirmeye çalışmalısınız. Bu durumda bitkinin hücre duvarları yıkılacak ve böylece etken maddelerin beden tarafından özümlenebilmesi kolaylaşacaktır. Keten tohumu, gingseng, ekinezya, ginkgo biloba gibi yararlı bitkilerin tozları artık aktarlarda satılıyor. Emin olduğunuz bir aktardan aldığınız bu yararlı bitkileri, eczanede kapsül haline getirebilirsiniz .

    Bitkilerin Dıştan Kullanım Biçimleri
    Vücudumuzun en büyük organı derimizdir. Yararlı tüm maddeleri deri yoluyla almak şifa yolunda hızlı sonuçlar sağlayabilir. Bu noktada şifalı bitkilerin dıştan kullanımının çok önemi vardır. Kurutulmuş veya taze bitkilerle alınacak banyolar, bu bitkilerden hazırlanacak losyonlar ve merhemlerle doğal yoldan sağlımız koruyabilir ya da rahatsızlıklarımıza çare bulabiliriz.
    Banyolar:
    Ilık suyla doldurulan küvetinizde kuru ve taze bitkilerden hazırladığınız demet ya da bohçayı kullanabilirsiniz. Neleri kullanacağım diyorsanız bir ipucu; çayı içilen her bitkiyi banyonuzda kullanabilirsiniz. Şimdi size harika banyo karışımları:



    Yatıştırıcı Banyo Karışımı:
    lavanta, mimoza, yasemin çiçekleri, portakal ve limon çiçekleri, hanımeli, gül, gül hatmi ve biberiye sakinleştirici etkisinin yanı sıra şahane kokularıyla da sizi mutlu eder.

    Uykudan Önce Banyo Karışımı:
    kediotukökü, şerbetçiotu, mimoza, ıhlamur katkılı bir banyo çok etkili olabilir.

    Uykusuz çocuklar veya diş çıkaran bebeklere,
    mayıs papatyası, lavanta ve ıhlamur .
    Ateşli hastalıklarda veya kan dolaşımının uyarılması gereken durumlarda,
    zencefil, kekik, nane ve civanperçemi

    Bitkilerden hoşlanmayanlarınız daha önceki yazılarımda belirttiğim esansiyel yağlardan bir kaç damla küvete damlatabilirler..
    Bitki banyoları, vücut ısısındaki suyun içinde 15-20 dakika kalarak yapılmalıdır. Süre sonunda kurulanmadan bir bornoza sarınıp, yatakta bir süre ter atarak dinlenilmelidir. Maden suyu veya su içmenizde sıvı dengenizi korumanız için çok iyi olacaktır. Banyolar sırasında ve sonrasında üşütmemeye büyük özen gösterilmelidir

  2. #2
    soleil - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    10 Eylül 2006
    Yer
    konya
    Mesajlar
    4,856
    Tecrübe Puanı
    110

    --->: Bitkilerden Gelen Sağlık

    Merhemler
    Bitkilerden merhem hazırlamak yorucu ve hijyenik koruma ve hazırlama şartları sağlanmıyorsa gereksiz bir işlemdir. Bunun için bitkisel ilaçlar satan mağazalardan alacağınız merhemleri kullanmanızı öneriyorum.
    Kompresler
    Sıcak kompresler, banyolardan sonra en kolay ve en etkili uygulamalardan biridir.Temiz tülbent, bez veya pamuk sıcak bitki çayına batırılıp, hafifçe sıkıldıktan sonra rahatsızlığın olduğu yere bastırılır. Kompreslerin etkisi sürekli sıcak kalmalarındadır. Bu nedenle kompresler sık sık tazelenmelidir.
    Yara iyileştirici,uyarıcı ve terletici bitkilerin tümü kompresler için uygundur.





    Zencefil (Zingibar officinale)

    Bitki özelliği:Uzakdoğu ülkelerinde yetiştirilen bir kültür bitkisidir.

    Etkileri: Uyarıcı, gaz söktürücü, afrodizyak, kan dolaşımını arttırıcı, ısıtıcı,antiseptik, grip, soğuk algınlığı, sindirim sistemi problemleri.

    Kullanım alanları: Zencefil, mide bulantısı, şişkinlik ve kolit gibi sindirim problemlerine birebirdir. Araba ve deniz tutmalarına karşı etkilidir. Antiseptik etkisi sayesinde, mide ve bağırsak enfeksiyonlarına ve hatta gıda zehirlenmelerine karşı kullanılabilir.Zencefil kandolaşımını uyarır ve böylece kanın yüzeysel bölgelere de rahatça ulaşmasını sağlar.Bu etkinliği sayesinde, donuklarda, ısınmayan el veayakların ısıtılmasında çok önemli görevler üstlenebilir. Aynı zamanda yüksek kan basıncını da normalleştirebilir.Terletici ve ateş düşürücü etkisinden ötürü özellikle kış aylarında bol bol taze zencefil çayı içmek çok faydalıdır. Öksürük,bronşiyal astım, grip, soğuk algınlığı ve öteki solunum yolları hastalıklarında, ısıtıcı ve yatıştırıcı etkiye sahiptir. Mide fesadı, sindirim problemlerine ve kabızlığa karşı kullanılabilir. İştah açıcıdır. Ayrıca, idrar söktürücüdür. Çok kuvvetli ödem gidericidir. Selülit ve dolaşım bozukluklarında ağızdan ve lokal kullanımlarında çok büyük başarılar gösterebilir.

    Kullanım biçimleri:
    Zencefil çayı: Taze zencefiller dilimlenerek cam vea seramik bir demliğe konur. Üzerine sıcak su eklenerek demlenmeye bırkalılır. Sıcak veya soğuk içilir. Günde iki üç kere içilebilir.

    Yan Etkiler: Zencefilin bilinen hiçbir yan etkisi yoktur.



    Rezene (Foeniculum vulgare)

    Etkileri: Gaz söktürücü, kramp çözücü,uyarıcı, anne sütünü arttırıcı, balgam söktürücü,sindirim problemleri, mide krampları.

    Kullanım alanları:
    Rezene, balgam söktürücü, özellikle bebeklerde ve küçük çocuklarda yatıştırıcı ve gaz giderici özelliklerinden dolayı, pek çok ilaçta etken madde olarak kullanılır. Kullanımı kolay olduğu için, sindirim sorunu olan bebeklere ve küçük çocuklara rahatlıkla verilebilir.Rezene, sindirim sistemi kramplarını çözücü etkiye de sahiptir. Anne sütünü arttırır. Bebek mamalarına rezene çayı karıştırıldığında, gaz sancıları yaşanmaz. Sindirim sorunlarından kaynaklanan başağrılarını da dindirir. Kısaca rezenenin en etkin olduğu yerler, sindirim problemleri, şişkinlik, iştahsızlık, adet görme zorlukları, iltihabik göz rahatsızlıkları ve aşırı sinirliliktir.
    Bitki çayının özellikle öksürüğe ve akciğer hastalıklarına, boğmaca ve astım kramplarına karşı kullanılmasında büyük yarar vardır. Migrene karşı da denenmelidir. Bazı migren türlerinin kaynağı mide rahatsızlıkları olabilir.Rezene mideyi rahatlattığına göre, migren ağrısını da azaltabilir veya geçirebilir. Yorgun, iltihaplı veya iyi göremeyen gözler rezene çayı ile günde 2-3 kere yıkanabilir veya bitki buğusuna tutulabilir.

    Kullanım biçimleri:
    Rezene çayı: 1-2 tatlı kaşığı rezene tohumu havanda hafifçe ezilir, üzerine sıcak su eklenir beş on dakika demlendikten osra içilir.
    İştah açıcı olarak yemeklerden yarım saat önce, sindirimi uyarmak ve şişkinliği gidermek için yemekten sonra,tatlandırılmadan içilir.
    Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/sifali-bitkiler/47657-bitkilerden-gelen-saglik.html#post97011
    Öksürük ve akciğer hastalıklarına karşı, günde 3-4bardak taze demlenmiş sıcak çay biraz balla tatlandırılarakyudumlanır. Şeker hastaları tatlandırmaz.
    Göz banyoları için de bu çay kullanılır.

    Karışım:Rezene-anason-frenk kimyonu eşit oranda karıştırıldığında, hem daha etkili, hem de daha lezzetli bir çay hazırlanabilir. Demleme biçimi aynı rezene çayı gibidir.

    Buğu tedavisi: 1-2 yemek kaşığı dolusu rezeneyi havanda hafifçe ezin, yarım veya bir litre kaynar suya ekleyin. Başınızı büyük bir havluyla örtün ve buğusunda beş on dakika gözler açık tutulmaya çalışarak bekleyin.

    Esansiyel Yağın Kullanımı : Yarım bardak ılık suya 8-10 damla damlatılarak, ses kısıklığına, bademcik iltihaplarına ve boğaz ağrısına karşı gargara biçiminde kullanılır.Yutulmamalıdır.

    Yan Etkileri: Çok ender olarak deri alerjileri

  3. #3
    soleil - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    10 Eylül 2006
    Yer
    konya
    Mesajlar
    4,856
    Tecrübe Puanı
    110

    --->: Bitkilerden Gelen Sağlık


    Lavanta (Lavandula angustifolia)

    İşte en favori bitkim. Her derde deva, kolay bulunan, mis gibi kokan, sakinleştiren güzeller güzeli lavanta!

    Etkileri: Yatıştırıcı, kramp çözücü, ödem giderici, antidepresan, kan dolaşımını uyarıcı, antiseptik, antibakteriyel.

    Kullanım alanları:
    Annelerimizden kalan ve hala değişmeyen şahane bir gelenek; çamaşırlarınızın arasına lavanta torbaları koymak. Lavanta satan çingenlerden aldığınız naylon poşetleri toplu iğne ile küçük delikler açarak çamaşırlarınızın arasına yerleştirin. Kokuya inanamayacaksınız.Uyumakta zorlanıyorsanız, gece yatmadan önce yastığınıza bir kaç damla lavanta esansiyel yağı damlatarak deliksiz ve mis gibi kokan bir uyku çekebilirsiniz.
    Yatıştırıcı etkinliği onun başlıca özelliğidir. Lavanta çayı, uykusuzluk ve sindirim sorunlarına karşı kullanılabilir. Merkezi sinir sistemini ve üst solunum yollarını olumlu etkiler. Uykuya dalmayı kolaylaştıracakve yorgun sinir sistemini yatıştıracak bitki çayı karışımlarında lavanta her zaman başı çeker .Mide ve bağırsak hastalıklarını yatıştırabilir. Lavanta çayı, yüksek tansiyondan kaynaklanan baş ağrılarında, migrenve başağrılarında kullanılabilir. Tüm bu rahatsızlıklara karşı, lavanta katkılı banyolar da rahatlık sağlayabilir. Lavanta esansiyel yağı, iştah açıcı, sindirim sistemini uyarıcı veyatıştırıcı olarak, biraz ılık suya 5-6 damla damlatılarak gargara yapılabilir. kullanılabilir.Bu dozajlar aşılmamalıdır!

    Kullanım biçimleri:
    Yarım veya bir tatlı kaşığı lavanta, bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak suyla haşlanır, 6-8 dakika demlendikten sonra süzülür. Soğutmadan biraz balla tatlandırılır ve yudumlanarak içilir. Mide-bağırsak rahatsızlıklarında ve ishalde tatlandırılmaz.

    Lavanta banyosu: 60-70g lavanta çiçeği, 2-3 litre soğuk suya eklenir, hafif ısıda kaynama derecesine kadar ısıtılır, 10-15 dakika demlendikten sonra süzülür ve sıcak banyo suyuna(37-38 derece) eklenir. Banyo süresi 15-20 dakikadır. Bu banyolar özellikle, kan basıncı düşük kişileri rahatlatır, canlılık kazandırır. Sinir sistemini dengeler.

    Uyarı: Lavanta çiçeğinin bilinen hiçbir yan etkisi yoktur. Lavanta esansiyel yağı yüksek dozlarda cildi tahriş edebilir.




    Adaçayı (salvia officinalis)

    Etkileri :
    Antiseptik, gaz söktürücü, kramp çözücü, terlemeyi önleyici, deri ve mukoza sıkılaştırıcı, uyarıcı,

    Kullanım alanları :
    Değişik alanlarda kullanılabilen çok yönlü bir bitkidir. Nekahat dönemlerinde, dişeti, ağız boşluğu, dil, yutak ve bademcik iltihaplarında veya ülserlerinde çalkalama veya gargara biçiminde kullanıllır. Aşırı terlemeyi ve annelerin süt üretimini durdurabilir. Mideyi ve bağırsakları rahatlatır. Gaz gidericidir. Kramp çözücü etkisi sayesinde, ishalde çok rahatlatıcıdır. Ayrıca dıştan kullanımda da, gargara ve çalkalamaların yanısıra, yara kompresi ve uyarıcı banyo katkısı olarak kulllanılabilir.Zayıf ve güçsüz çocuklara, balla tatlandırılarak içirilir. Bu çay, tahriş kaynaklı öksürüklerde de etkilidir.

    Karışımlar: Gargaralarda ve çalkalamalarda kekikle,sindirim sorunlarında ise mayıs papatyası ile eşitoranda karıştırılır.
    Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/sifali-bitkiler/47657-bitkilerden-gelen-saglik.html#post97012

    Kullanım biçimi: Yarım veya bir tatlı kaşığı ince kıyılmış yaprak, bir su bardağı dolusu kaynar suyla haşlanır,on dakika demlendikten sonra süzülür. En fazla iki bardak içilmelidir.

    Çalkalama/gargara: 2-3 tatlı kaşığı dolusu ince kıyılmış yaprak, 2 bardak soğuk suya eklenir, kaynamaya başlayınca ocaktan indirilir ve üstü kapalı olarak 10-15 dakika demlendikten sonra süzülür. Gargara gün boyunca pek çok kere kullanılabilir.

    Yan Etkileri: Aşırı kullanımda kan basıncını yükseltebilir. Rahim kaslarını uyardığı için, gebelik sürecinde kullanılmaz. Önerilen dozajlara uyulduğunda, bilinen başka bir yan etkisi yoktur.


  4. #4
    soleil - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    10 Eylül 2006
    Yer
    konya
    Mesajlar
    4,856
    Tecrübe Puanı
    110

    --->: Bitkilerden Gelen Sağlık

    Susi (Calendula officinalis)


    Etkileri: İltihap çözücü, antibakyteriyel,sıkıştıcı/büzüştürücü (adstringent), yaraiyileştirici, mantar hastalıklarını iyileştirici,safra salgılarını arttırıcı, kramp çözücü, lenfsistemini temizleyici, adet kanamalarını arttırıcı.

    Kullanım alanları: Aynısafa çiçeğinin en büyük kullanım alanı kozmetiktir. Aynısefa yani 'Calendula' antiaging yani yaşlanma etkilerini geciktirici etkisinden dolayı son on yıldır kozmetik sektörünün en çok rağbet ettiği bitkilerin başında geliyor. Calendula, cilt sorunlarına, (iltihaplara, mantarlara, sedef hastalığına, yanıklara,güneş yanıklarına, hastalıktan kaynaklanan yaralara, yatalak yaralarına, . Tüm bu dıştan tedavilerde, merhem, tentür, çay kompresi veya yıkamaları, gargaralar veya çalkalamalar biçiminde(ağız boşluğu ve gırtlak rahatsızlıklarında) kullanılır. Bu tür tedavilerde taze bitki kullanımı daha da başarılıdır. Bu tedaviler, taze bitkiden elde edilecek sularla da (sap, yaprak ve çiçek özsuyu)başarıyla uygulanabilir.
    İçten kullanıldığında, sindirim sistemi iltihaplanmaları ve mide ve oniki parmak bağırsağı ülserlerine karşıkullanılabilir. Safra kesesi ve sindirim problemlerinde kullanılır. Aynısefa çiçeği merhemiyle mantar çok kısa zamanda tedavi edilebilir. Adetdüzensizliklerinde kullanılır. Çok kuvvetli bir kan temizleyicidir. Lenf sistemini dengeler, temizler. Lenf kanserinde, tıbbi tedavinin yanı sıra, lenf sisteminin temizlenmesi için mutlaka aynısafa çayı içilmelidir!
    Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/sifali-bitkiler/47657-bitkilerden-gelen-saglik.html#post97013
    Taze bitkinin suyu ile yapılan kompresler, tüm siğil, çıban, yumru, bazı iyi huylu cilt tümörleri, et beni ve gene destekleyici tedavi olarak bazı iyi huylu cilt kanserlerinde kullanılabilir Aynısefa ağrı kesici özelliklerinden dolayı , masajlarda krem olarak kullanılabilir.( karın ağrısı, kas ağrısı, eklem ağrısı, bel ağrısı, boyun ağrısı, varis ağrıları) Yara iyileştirici özelliklerinden dolayı ameliyat sonrasında nekahat döneminde kullanılabilir.

    Kullanım biçimleri:
    Aynısefa Çayı; Bir tatlı kaşığı dolusu ince kıyılmış bitki, bir subardağı dolusu sıcak suyla haşlanır,beş dakika demlendikten sonra süzülür. Bu çaydan günde 3 bardak yeterlidir.

    Yan Etkileri: Bilinen hiçbir yan etkisi yoktur. Çok enderde olsa alerjik tepkilere rastlanabilir.






    Biberiye (Rosmarinus officinalis)

    Etkileri: Gaz söktürücü, kramp çözücü,zihin temizleyici,saç bakımında, antidepresan, antiseptik, dolaşım hızlandırıcı, uyarıcı, afrodizyak, romatizmal ağrılarda, kas ağrılarına, cilt sorunlarında.

    Kullanım alanları:
    Kan dolaşımını ve sinir sistemini uyarır, sindirimi güçlendirir, gaz gidericidir. Kan basıncını dengeler. Afrodizyaktır.
    Dıştan kullanımda, baş ağrılarına, siyatik ağrılarına ve zona tarzı sinir uçları ağrılarına karşı, friksiyon,kompres veya banyo katkısı olarak kullanılır. Saç köklerini de uyardığı için, saç bakımında biberiye yağını rahatlıkla kullanabilirsiniz Biberiye kan dolaşımını hızlandırır bu yüzden biberiye yağı içeren masaj yağları, selülit tedavisinde sıklıkla kullanılır.. İdrar söktürücü ve ödem gidericidir. Antiseptiktir.Akne tarzı cilt rahatsızlıklarına, burkulmalara kas soğutucu olarak kullanılır.Üst solunum yolu rahatsızlıklarında kafurlu kokusuyla balgam söktürücüdür.

    Kullanım Biçimleri:
    Bir tatlı kaşığı bitki, bir bardak kaynar suyla haşlanır, beş dakika demlendirilir ve süzülür. Bu çaydan günde iki bardak içilebilir.
    Karışımlar:
    Depresyona karşı, kediotu kökü ve sarı kantaron ile eşit oranda karıştırılır. Sindirim sorunlarına karşı ise, frenk kimyonu ve rezene ile eşit oranda karıştırılmalıdır. Frenk kimyonu ve rezene havanda hafifçe ezilmelidir. Demleme biçimi ise yukarıdaki gibidir.


    Banyo katkısı: 50-60g ince kıyılmış yaprak, 1-2 litre kaynayan suyun içine atılır, yirmi dakika demlenmeye bırakılır ve süzülerek sıcak banyo suyuna eklenir. Banyo süresi 15-20 dakikadır. Banyodan sonra yatakta bir süre dinlenilmelidir.Biberiye banyolarını sabah yapmanız daha uygundur.

    Yan Etkileri: Epilepsi hastalarında ve hamilelikte kullanılmaz.
    Şifalı bitkilerin kullanımı ile ilgili bu ilk yazımın sonuna geldim. Ancak şifalı bitkiler rehberine devam edeceğim. Siz de bu süre zarfında kalbinizden umut ve sevgiyi hiç eksik etmeyin.
    Sevgi ve sağlık dolu günler diliyorum.
    aisha

Benzer Konular

  1. Keten tohumu ile gelen sağlık
    By Kıvırcık in forum Şifalı Bitkiler
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 22.Aralık.2006, 11:47
  2. Gelen bahardır
    By vergun in forum Konusuz Konular
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 29.Ekim.2006, 15:16
  3. 155 e gelen şikayetler_!!
    By Beyza in forum Komik Yazılar
    Cevaplar: 1
    Son Mesaj: 11.Ekim.2006, 13:24
  4. Bal'la Gelen Güzellik
    By şehzade in forum Sağlık
    Cevaplar: 1
    Son Mesaj: 02.Ekim.2006, 11:36
  5. yağmurla gelen
    By soleil in forum Aşk - Sevgi ve Evlilik
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 25.Eylül.2006, 20:44

Bu Konudaki Etiketler


Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.