Yeryüzünün en eski meyvelerinden biri olan ve Anadolu'nun birçok yöresinde "harnup" olarak bilinen keçiboynuzu birçok rahatsızlığa iyi geliyor.

İngilizce ve Almancada "Yakup Peygamber'in ekmeği" anlamına gelen bir terimle adlandırılan harnup, yaklaşık 5 bin yıldan beri biliniyor. Yakup Aleyhisselam, rivayete göre çölde ekmek yerine harnup yemiştir.

Keçiboynuzunun en önemli özelliği nefes darlığına karşı oldukça etkili olması. Bu etken madde hemen hemen başka hiçbir bitkide bulunmuyor. Alerjinin neden olduğu nefes darlığı problemlerinde de rahatlıkla kullanılabiliyor.

Antakya'da Meydan Çarşısı'nda dededen kalma aktarlık mesleğini sürdüren Oktay Mısırlıoğlu, keçiboynuzunun insan sağlığı açısından önemini anlatıyor ve her geçen yıl satışlarının arttığını ifade ediyor.
Oktay Mısırlıoğlu, bin derde deva olarak bilinen keçiboynuzunun, ağrı kesici, antiseptik, bağışıklık güçlendirici özelliğinin yanı sıra kansızlıktan nefes darlığına, akciğer-karaciğer hastalıklarından bronşite, çocuk felcinden sigaranın zararlı etkilerine kadar birçok rahatsızlığa iyi geldiğini kaydediyor. Harnup pekmezinin özellikle kalsiyum bakımından zengin olduğu belirtiliyor.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/sifali-bitkiler/43703-keciboynuzunun-bilinmeyen-faydalari.html#post91096

İçindeki E vitamini sayesinde öksürüğe, gribe, kemik erimesine ve kansızlığa iyi geliyor. Keçiboynuzu, balgam söktürüyor, göğsü yumuşatıyor ve bronşları açıyor. Yüksek ham selüloz etkisi ile bağırsak rahatsızlıklarına ve gastrite karşı da etkili.