<H2>Uludağ’da 31 çeşit bitki türü bulundu


Kaynak: http://www.zaman.com.tr/?hn=188301&bl=bolgehaberleri

Türkiye’nin önemli kış turizm merkezlerinden olan Uludağ’ın kendine has 31 bitki çeşidinin olduğu belirlendi.
Birleşmiş Milletler tarafından desteklenen Uludağ’ın sahip olduğu ve dünyada sadece bu bölgede yetişen ‘Endemik’ bitki türlerinin tespiti ve korunması amacıyla başlatılan ‘Uludağ’ın bitkisel çeşitliliğinin korunması’ projesi sonuçlandı. Yapılan araştırmada, Uludağ’ın kendine has ve dünyanın hiçbir yerinde görülmeyen 31 bitki çeşidinin olduğu tespit edildi. Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü ve TMMOB Orman Mühendisleri Odası Bursa Şubesi ile Yerel Gündem 21’in ortaklaşa yürüttüğü projede 8 kişilik araştırma grubu, 2 yıl süren çalışma ile Uludağ’daki milli park sahası ve civarında bulunan yerlerden 660 ayrı bitki çeşidine ait örnekler topladı.
Bu örnekler, teşhis ve tetkik için koruma altına alındı. Yapılan araştırmada, birçok bitki türünün neslinin tehlikede olduğu da belirlendi. Bölgede hayvanların otlatılmasının azalması nedeniyle olumlu gelişmelerin yaşandığı tespit edildi.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/sifali-bitkiler/30243-uludag-da-31-cesit-bitki-turu-bulundu.html#post60269
2 yıl süren çalışmalarda ise Uludağ’ın kendine özgü 31 bitki çeşidinin olduğu belirlendi. Türkiye Mimar ve Mühendisler Odaları Birliği (TMMOB) Orman Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı ve Poje Koordinatörü İmdat Demir, yapılan çalışma ile Uludağ’ın rastgele kullanılması ve tahrip edilmesinin yanlış olduğunun ortaya çıktığını belirterek, “Araştırmanın sonuçlarına göre, Uludağ’ın korunması gereken bir alan olduğu konusunda hemfikir olundu. İnsanlarımızın Uludağ’ın ormanlık alanının hemen üstündeki bölgede gördükleri ve yabani ot olarak nitelendirdiği kısımlarda kıymetli bir hazinenin bulunduğunu bilmesi gerekiyor.” dedi.
Uludağ’daki bitki türlerinin korunması amacıyla yeni yürüyüş güzergâhları da belirlediklerini anlatan İmdat Demir, mevcut patikalardan yararlanmak suretiyle toplam uzunluğu 54 kilometre olan 9 adet yürüyüş parkur alanının belirlendiğini sözlerine ekledi