Papatya

Latincesi Matricaria Recutita olup, papatya çiçeğidir. Ülkemizde, Doğu Avrupa'da ve de Kuzey Amerika'da yetişen bir bitkidir. Adi papatya ve Alman papatyası olarak iki şekli mevcuttur. Adi papatya Matricaria Chamamilla'nın kurutulmuş çiçeklerinden elde edilir. Alman papatyası ise Chamamillae Romanae Flos'un kurutulmuş çiçeklerinden elde edilir.

Herbal Terapi

Herbal terapi olarak bağırsak spazmının giderilmesinde (antispasmodik), sakinleştirici etkisi stres ve ruhsal gerarin likte, baş ağrısında, uykusuzlukta, böcek ısırmalarında, diş ağrılarında, mensruayon bozukluklarında ve menopozda kullanılır. Mide rahatsızlıklarında, öksürük ve sinüzitte, şeker hastalarında şekeri düşürücü etkisi mevcuttur. Gözde alerjik konjonktivite bağlı kızarıklıklarda dışardan kompres tarzında uygulamada tedavi edici özelliği vardır. Yüksek dozda alınırsa kusma yapar. Sinir sistemine etkisi olduğu unutulmamalıdır.

Aromaterapi

Kozmetik tedavisinde papatya, İngiltere'de en çok kullanılan aromaterapik maddelerden birisidir. Cilde tazelik kazandırır. Binlerce yıldır Batı tıbbında bilinen bir maddedir. Ağrı giderici ve cilt üzerinde gevşetici tesirinden dolayı sakinleştirici etkisi mevcuttur. Yumuşatıcı etkisinden ise ciltteki alerjide, kızarıklıkta ve hassas deride yararlanılır. Yaraların iyileşmesini hızlandırır.

Kozmetikte Kullanım

Saçların sarılaştırılması amacıyla kullanılır. Hassas ve kuru ciltler için bilhassa temizleme sütü olarak kullanılır. Papatyanın yağda ve suda çözünen aktif maddeleri mevcuttur. Papatya ile ciltte yumuşak ve derinlemesine temizlik yapılabilmektedir.

Kullanım Şekli

Evde, masajla vücuda yedirmekle, buğu tarzında nefes çekerek ve kompres tarzında uygulanmaktadır. Papatya yağı masajda, baş ağrısında kompresyon tarzında ve mansruel problemlerde kullanılır. Dikkat edilecek en önemli husus, kullanmadan önce papatya yağının sulandırılmasıdır. Papatya yağı: 100 gr. papatya, 1000 gr. haşhaşyağı 3 saat su banyosunda, arada sırada çalkalanarak bekletilir. Filtre kağıdında süzülür.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/sifali-bitkiler/28884-papatya.html#post56652

Uygun Karışımları

Sardunya Lavanta Patchouli Gül.