Biberiye


Latincesi Rosmarinus Officinalis olup, Akdeniz bölgesinde ve ülkemizde yetişen bir bitkidir. Genellikle bahçelere çit yapmak maksadı ile kullanılır. Aromatik yağ tıpta kullanılan bir maddedir. Yağın tahriş edici bir özelliği vardır. Romatizmal ilaçların terkibine girer. Yaprakları baharat olarak kullanılır.

Herbal Terapi

Kan dolaşımı rahatsızlıklarından düşük tansiyonda, lemfatik dolaşım bozukluğuna bağlı ödemlerde ve zayıf dolaşımlarda, sindirim sistemi rahatsızlıklarından karın ağrısında, kabızlıkta, karındaki gazda, safra kesesi taşlarında, ishalde, karaciğer rahatsızlıklarında ve gastrit şikayetlerinde kullanılır. Baş ağrısında, soğuk algınlıklarında, migrende, ve unutkanlıklarda, kadın hastalıklarında, ağrılı adetlerde, akıntılarda, erken adet kesilmelerinde, idrar söktürücü olarak ve idrar edememe durumunda kullanılan biberiye, psikolojik rahatsızlıklarda, halsizlikte, dikkat dağılımında, sinir hastalıklarından, felçte kullanılmaktadır. Romatizmal hastalıklarında, eklem ağrılarında, boyun ağrılarında kullanılır. Solunum sistemi hastalıklarında, astımda, öksürükte ve kronik bronşitte kullanılmaktadır.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/sifali-bitkiler/28869-biberiye.html#post56637

Aromaterapi

Yeşil bir ağacı andıran nane kokusundadır. Antiseptik ve uyarıcı etkisi olan biberiye aromatik yağı kanı durdurucu ve dinçlik verici bir etkiye sahip olup aynı zamanda iyi bir antiseptiktir. Aromatik yağ baş ağrılarında, akciğer hastalıklarında, dolaşım bozukluklarında ve idrar zorlanmalarında kullanılmaktadır.

Kozmetikte Kullanım

Saç dökülmesinde, saçlardaki kepeklerde, ciltteki kepeklenmelerde, selülitte ve ciltteki dolaşım bozukluklarında, cildin yenilenmesinde ve iltihaplanmalarda kullanılır.

Kullanım Şekli

Biberiye aromatik yağı masaj tarzında, banyoda ve buğu tarzında uygulanmaktadır. Baş ağrılarında, kas ağrılarında, vücudu ısıtmak amacıyla masaj tarzında uygulanır. Mental ve fiziksel yorgunluklarda, öksürükte, öteki solunum problemlerinde buğu tarzında uygulanır. Biberiye aromatik yağı dilüe edilerek kullanılmalıdır. Hamilelikte ve epilepside kullanılmaz.