Lavanta



Lavanta yağı Latince'de Lavandula Agustifolia olarak bilinen lavanta bitkisinin çiçeğinden elde edilir. Terkibinde %35-55 linalil asetat bromil asetat, terpineol, borneol, nerol, valerian asidi vardır. Güney Avrupa'da, Avustralya ve İngiltere'de yetişir. Lavanta hoş kokusundan dolayı oda spreyi olarak kullanılmaktadır. Bu özelliğinden dolayı kozmetik sanayiye girmiş olup bugün sabunda, parfümeride, pudrada da kullanılmaktadır.

Herbal Terapi

Sinir sistemi üzerine etkisi fazladır. Kaslarda spazmları kaldırır. Uykusuzlukta, migrende, solunum yolları hastalıklarında, yüksek tansiyonda, balgam söktürmede, safra salgısını artırarak hazmın kolaylaştırılmasında, mide rahatsızlıklarında etkilidir.

Aromaterapi

Aromaterapide, kasların gevşemesinde ve sinir uçlarını uyarıcı etkisi olan stimülasyonda kullanılır. Aromaterapi olarak hipertansiyonda, yorgunluk ve depresyon hallerinde, deri problemlerinde kullanılır. Deri yanıklarında, böcek ısırmalarında, adet zamanında kullanımı söz konusudur. Sindirim sisteminde karındaki kolit tarzındaki ağrılarda, karındaki gazlarda, ishallerde, gastrit ağrılarında kullanılır. Migrende, tiroid hormonu rahatsızlıklarında, gerilim tipi baş ağrısı adını verdiğimiz sinirsel ağrılarda, mensruasyon bozukluklarında, vaginal akıntılarda etkilidir. Ruhsal rahatsızlıklardan anksiyete, uykusuzluk, aşırı irite ve nevrotik taşıkardilerde kullanılmaktadır.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/sifali-bitkiler/28854-lavanta.html#post56621

Kozmetikte Kullanım

Deriyi canlandırarak tazelik verme özelliği mevcuttur. Cilde dinçlik kazandırmakta ve ciltte dinlendirici bir etki oluşturmaktadır. Kozmetikte aknelerde, saç dökülmelerinde, yanıklarda, yüzde damarların dışa doğru çıktığı telenjiaktazi adını verdiğimiz durumlarda, dermatitisde, ekzemada, kuru ciltlerde, herpeste, olgun yağlı ciltlerde, güneş yanıklarında kullanılmaktadır.

Kullanım Şekli

Masaj tarzında, yaraların üzerine lapa tarzında, kompres olursa ve inhalasyon tarzında kullanılmaktadır. Banyoda suya konulacak olursa enerji verir. Aynı zamanda cilt bakımında da enerji ve dinçlik kazandırmaktadır. Kasların üzerindeki gerginliği kaldırdığı için masaj tarzında uygulama iyi sonuç verir. Kullanımda risk faktörü oluşturacak bir durum söz konusu değildir.

Uygun Karışımları

Portakal çiçeği Adaçayı Patchouli Çam Biberiye.