BALIKESİR'in Edremit İlçesi'nde bir şirket zeytin yaprağından, kanser tedavisi ve kozmetikte kullanılan ‘oleuropein’ adlı maddenin üretimine başladı. Doğal maddeyi, özel ayrıştırma yöntemiyle toz ve sıvı halde üretmeye başlayan şirket, ihracat hazırlıklarını sürdürürken, 10 ülkeyle temaslarda bulunduğu bildirildi.

Edremit'teki Kale Naturel Bitkisel Ürün Gıda Kozmetik ve Tarım Ürünleri Dış Ticaret ve Sanayi Limited Şirketi birçok hastalığın tedavisinde kullanılan ‘oleuropein’i tanıttı, şirketin yeni projelerini açıkladı. Üretim Müdürü Yüksek Biyolog Gülden Esen, zeytin yaprağının özü olan ‘oleuropein’i üretmeye başladıklarını, 10'a yakın ülkedeki firmalarla ihracat görüşmesini sürdürdüklerini belirtti, bu projede amaçlarının Türk ilaç sanayinin köklü temellerini atmak olduğunu söyledi.
Esen, zeytin yapraklarının tesislerinde özel aşamalardan geçirildiğini, bu ekstraktın, ‘oleuropein’ olarak tanımlanan etken madde ayrıştırılarak toz ya da sıvı olarak alınığını vurguladı, “Tesisimizi tamamladık, bunun için ilgili bakanlıklardan gerekli izinlerimizi aldık, üretime başladık. En önemlisi de Oleuropein'in kanserin tedavisinde kullanılmaya başlanmış olması. Bizim amacımız Türk ilaç sanayinin köklü temellerini atmak. En kısa zamanda hem gıda hem de kozmetikte kullanılabilecek sağlık kaynağı bu ürünümüzü ihraç etmeye başlayacağız” diye konuştu. Esen, çalışmaları sırasında Türkiye'deki 10 üniversiteden destek gördüklerini belirtti, bitki özü üretim tesisleri sayesinde yurt dışından ilaç ham maddesi alımlarının önemli derecece azalarak, ülkedeki ilaç fiyatlarının düşmesinin sağlanacağını da kaydetti.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/sifali-bitkiler/26164-zeytin-yapragindaki-mucize.html#post49943
Kale Naturel Bitkisel Ürün Gıda Kozmetik ve Tarım Ürünleri Dış Ticaret ve Sanayi Limited Şirketi'nin sahibi Faruk Durukan da zeytin ve zeytinyağında hücre yenileyici ve yaşlanmayı geciktirici oleuropein maddesinin bulunduğunu vurguladı, bu maddenin başta ABD olmak üzere birçok gelişmiş ülkede kansere karşı yapılan ilaçlarda kullanıldığını belirtti. Durukan, “İnsanları virüs, bakteri ve mantarların neden olduğu bazı hastalıklardan koruyan zeytinin, kansere karşı koruyucu özelliğe sahip olduğu yapılan araştırmalardan sonra ortaya çıktı. Bugün ABD'de zeytinden yapılan kanser ilacının 60 kapsülü 30 dolara satılıyor. Zeytinde kansere karşı etkili birçok maddenin yanı sıra A, D, E ve K vitaminleri bulunuyor. Sindirim bozuklukları, safra kesesi hastalıkları ve safra kesesi taşında, özellikle bağırsak kanseri ve kalp rahatsızlıklarında da zeytinin büyük yararları var. 5 yıldan bu yana süren çalışmalarımız artık sonuçlandı. Üretim için yasal gereklilikleri de yerine getirdik. Oleuropein'i bundan böyle yurtdışından ithal etmeyeceğiz, ihraç edeceğiz” dedi.
AĞACI 2 BİN YIL YAŞIYOR
Zeytin ağacı binlerce yıldır pekçok kültür tarafından sihirli ve kutsal kabul ediliyor. Bunun en önemli nedeni 2 bin yıl gibi oldukça uzun bir yaşam süresinin olması. Üstelik zeytin ağacının uzun ömürlü olması için ekstra bir bakım gerekmiyor. O yüzden bu ağacın nasıl bu kadar uzun yaşayabildiği yüzyıllardır merak ve araştırma konusu. Son yıllarda hız kazanan araştırmalara göre 101 madde ihtiva eden zeytin yaprağının içindeki en etken madde başlıca ‘polifenolik antioksidan’lardan biri olan Oleuropein. Ve bu madde ağacı dış etkenlere karşı koruyor, hücre yenilemesi yapıyor, ortama uyum sağlamasına neden olarak salgılardan koruyor. Zeytin yaprağı ile ilgili çalışmalar hala devam etmekle birlikte Oleuropein maddesi bu özelliği ile insanlar için de oldukça faydalı ve sağlık, kozmetik başta olmak üzere birçok sektörde ara katkı maddesi olarak kullanılıyor.