VERGİ VERELİM
Vergi; devlet tarafından kişi ya da kurumlardan doğrudan ve dolaylı olarak alınan paradır.
Dolaylı Vergi
Belli ürünler üzerinden alınan vergidir. Örneğin, Alışveriş sonrası aldığımız fişler hem aldığımız ürünün fiyatını hem de bu ürün üzerinden devletimize ne kadar vergi ödediğimizi gösterir. Fiş üzerinden aynı zamanda Katma Değer Vergisi ( KDV) de öderiz. Bu verginin devletimize gidebilmesi için fiş almalıyız. Yine cep telefonu faturasını ödediğimizde onun içerisinde yer alan Özel İletişim Vergisini de ödemiş oluruz.
Dolaysız Vergi
Ticaret ile uğraşanların kazançlarından veya bir iş yerinde ücretli olarak çalışan memur ve işçilerin maaşlarından kesilen vergidir. Gelir Vergisi buna örnek verilebilir.
Ödediğimiz vergi türlerinden bazıları şunlardır
-Gelir Vergisi
-Kurumlar Vergisi
-Emlak Vergisi
-Damga Vergisi
-Özel İletişim Vergisi
-Özel Tüketim Vergisi
-Çevre Temizlik Vergisi
-Motorlu Taşıtlar Vergisi
Neden vergi vermeliyiz?
Devlet, topladığı vergilerle yine vatandaşların huzur ve refahı için onlara çeşitli hizmetler sunar. Devletin eğitim, sağlık, güvenlik, adalet gibi temel hizmetleri yerine getirdiği yaptığı harcamaların önemli bir kaynağı topladığı vergilerdir. Bu vergilerin ülke ekonomisine çok önemli bir katkısı vardır. Örneğin, devletin topladığı vergilerle okul, yol, hastane, kütüphane, park vb. hizmetleri yerine getirir. O yüzden herkes kazancı oranında vergisini ödemelidir. 1990 yılından itibaren her mart ayının son haftası Vergi Haftası olarak kutlanmaktadır. 1999 yılında Maliye Bakanlığı Vergi Kimlik Numarası uygulamasına geçilerek vatandaşların ödemeleri kayıt altına alınmaktadır.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/sosyal-bilgiler-dersi/68082-vergi-verelim-konu-ozeti-6-sinif-sosyal-bilgiler.html#post132474
Vergi vermek vatandaş sorumluluğudur. Anayasamızda vergi verme şu şekilde düzenlenmiştir
TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASI
Madde 73-
Herkes, kamu giderlerini karşılamak üzere, mali gücüne göre vergi ödemekle yükümlüdür.