Sigara içilen bir ortamda, sigara içmeyenler doğrudan etkileniyor.

Dünyada her yıl 5 milyon, Türkiye'de ise 100 bin kişinin ölümüne sebep olan sigara, özellikle çocuklar için büyük risk taşıyor.

Uzmanlar yaygın kanının aksine, evin veya işyerinin herhangi bir bölümünde içilen sigaranın içmeyenler üzerindeki doğrudan etkisine dikkat çekiyor.

Günde 1 paket sigara içenle aynı ortamda bulunan ve sigara içmeyen kişi 5 adet sigara içmiş gibi etkileniyor. Pasif içicilik olarak adlandırılan bu sorunun önlenmesi için ev veya işyerindeki duvarlar bile çözüm değil...
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/saglik/6038-sigaranin-pasif-iciciye-etkisi.html#post8853

Dokuz Eylül Üniversitesi Başhekim Yardımcısı Doç.Dr.Oğuz Kılınç, "İşte ben yan odada içiyorum, çocuklarıma zarar vermemek için, salonda içiyorum ya da camı açıyorum, mutfakta aspiratörün altında içiyorum bunların hiçbirinin koruyucu özelliği yok. Dolayısıyla kişilerin ancak dış ortamda balkona çıkıp kapıyı kapatıp dumanın içeriye girmesini engelleyecek şekilde içmeleri durumunda çevresine zararı olmamakta" diye konuştu.

Uzmanlar, pasif içici konumunda olan çocukların hastalıklara yakalanma oranının yaşıtlarına göre yüksek olduğunu belirtiyor.

Bu çocukların ileride sigara bağımlısı olma ihtimali de oldukça yüksek...

Sigara kullanma oranının son 20 yılda Amerika'da yüzde 30 düşerken, Türkiye'de yüzde 80 artması tehlikenin boyutunu gözler önüne seriyor.

Doç.Dr. Oğuz Kılınç, "100 bin ölüm yaşanırken bugün Türkiye'de önümüzdeki 20 yılda bu sayı 250 bine çıkacak ve bu ölenlerin arasında şu an sigaraya başlayacak bizim çocuklarımızda olacak maalesef" dedi.