Sivilce (akne), ciltteki kıl ve yağ bezlerinin iltihabi bir hastalığıdır. Normalde bu bezlerin salgıladığı yağın, deri yüzeyine çıkarak atılması gerekmektedir; ancak ergenliğin ilk dönemlerinde, vücutta gelişim ve değişimler başladığı sırada bir dizi hormonal dengesizliğe bağlı olarak yağ bezi daha fazla yağ salgılar, bu yağın deri yüzeyine geçişini sağlayan kanal yoğunlaşmış bir yağ kütlesi nedeniyle tıkanır. Aknenin temel sebebi bu tıkanmadır.

Akneyi neler etkiler?
Yazın güneşin ultraviyole ışınlarının kurutucu etkisi ve iyotlu deniz suyu cildi kurutup, yağ üretimini azaltır. Bu yüzden akne yazın sakinlerken, sonbahar ve kışın daha çok artar.
Nemli ortamlarda yapılan işler akneyi kötüleştirir.
Aknenin sıkılarak temizlenmesi önerilmez. Sıkma sonucu enfeksiyon yayılabilir. Özellikle cerahat derinde ise, onu çıkartmak için kuvvetle sıkmak daha derine kaçmasına ve daha uzun süre daha büyük boyutta devam etmesine, hatta yara izi bırakmasına neden olur.
Cilde uygulanan bazı kozmetiklerin akneyi kötüleştirdiğine dair kanıtlar var. Bununla birlikte herhangi bir genelleme yapmak oldukça zordur. Akneli hastalara yağlı olmayan malzemelerle ve olabildiğince kısa süreli kozmetik kullanmaları önerilir.
Hamile kalmayı önleyici nitelikteki herhangi bir doğum kontrol hapı akneyi etkilemez. Akneyi önleyici nitelikte bir doğum kontrol hapının hem östrojen, hem de antiandrojen içermesi gerekir.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/saglik/5976-akne-nerden-cikti-bu-sivilceler.html#post8757
Akne yetişkinlerin aylar hatta yıllar süren bir problemidir. Yüzeysel tedaviler ve tekrarlanan antibiyotik tedavisi oldukça uzun zaman alabilir.

Nelere dikkat etmeliyiz?
Sabahları derinin salgılarını harekete geçirmek akşamları da gözeneklerde birikmiş kir zerreciklerinden kurtulmak için iyi bir cilt temizliği yapılmalı.
Haftada bir kez buhar banyosu hazırlayabilirsiniz. Gözeneklerin genişlemesini sağlayacağından, siyah noktalardan kurtulmanız kolaylaşacaktır. Başınızın üzerine bir havlu örterek, yarıya kadar kaynar su doldurduğunuz bir tencerenin üzerine eğilin. 10 dakika sonra, yüzünüzü kurulayın ve siyah noktaları temizleyin. Cildiniz tamamen kuruduğunda tekrar buhara tutun. İşlem sona erdiğinde yüzünüzü bir tonikle dezenfekte edin.
Cildi fazla hırpalamadan düzenli olarak yıkayın. Cildi fazla kurutmamak için PH değeri derinin doğal PH'ına yakın (5.5 civarında) bir temizleyici kullanılmalı. Daha da derinlemesine bir temizlik isteniyorsa, her 3-4 günde bir, gözeneklerde biriken yağ ve tozu alan kil maskesi uygulanabilir.
Son araştırmalar, beslenmenin akne üzerinde doğrudan etkisi olmadığını gösterse de, üzerinde durulması gereken önemli bir nokta var: Meyve ve sebze açısından zengin, sağlıklı beslenme cildin en önemli dostu.
Kış gelip de akneler belirmeden önce mutlaka dermatoloğunuzla görüşün. Çünkü, yaz aylarında kuruyup hassaslaşan cildiniz, tatil öncesinde uyguladığınız akne tedavisini tekrarlamanızdan zarar görebilir.
Her gün organizmayı temizleme özelliği taşıyan bir bitki çayı içmek cildinize faydalı olacaktır. Özellikle ıhlamur ve rezene içeren çayların çok yararını görürsünüz.
Akne yavaş iyileşir, tedaviyle ikinci ayın sonunda % 30-40, altı ayın sonunda % 80-90 iyileşme beklenir. Tedavi sırasında deride bazı tahriş belirtileri, yani kızarma, kepeklenme ve soyulma gibi yan etkiler olabilir. Bunlar geçici olup tedavi sürdürüldükçe azalacaktır.
Kısa kısa…