Umre İle İlgili Hadisler

  1. “Resûlullah sallallahu aleyhi ve selleme “Umre vacib midir?” diye soruldu. Buyurdu ki: “Hayır! Ancak, umre yapmanız pek faziletlidir.” [Tirmizî, Hacc 88, (931)]
  2. İmam Şafiî şöyle demiştir: Umre sünnettir. onu yapmamaya ruhsat veren bir fert bilmiyoruz. O nafiledir, diye sağlam bir şey yoktur. Nebi sallallahu aleyhi ve sellemden bir senetle yapılan rivayet vardır ki, o zayıftır. Onun gibisi delil alınmaz. İbn Abbas`tan bize onun bunu vacip gördüğü ulaşmıştır. Ebû İsa (Tirmizî) dedi ki, bunların hepsi Şafiî`nin sözüdür. [Tirmizî, Hacc 88, (931)
  3. “Umre, daha sonraki umreye kadar, ikisi arasında işlenen günahlar için keffarettir, Allah katında makbul bir haccın karşılığı ise ancak cennettir.” (Buhari Umre, Müslim Hac 437)
  4. “Hac ve Umreyi birbirine ekleyin çünkü bunlar körüğün demir, altın ve gümüş deki kiri ve pası gidermesi gibi, yoksulluğu ve günahları giderir. Makbul bir haccın karşılığı ancak cennettir.” (Tirmizi Hac Nesei Hac)
  5. “Allah iki umre arasında yapılan (küçük) günahları affeder. Allah katında kabul olunan Haccın karşılığı ise ancak Cennet’tir.” (Buharî/Müslim)
  6. “Hac ve Umreyi peş peşe yapı-nız, çünkü böyle yapılan Hac ve Um-re körüğün demir, altın ve gümüşteki pası yok ettiği gibi, fakirliği ve gü-nahları yok eder. Kabul edilen Hac’cın karşılığı ancak Cennet’tir. Güneş, gü-nünü ihramlı ve telbiye ile geçiren mü’min kişinin günahlarıyla batar ve böylece o kişi günahsız kalır.” (Nesaî/Tirmizî)
  7. “Telbiye getiren kişiye müjde ve-rilir, Tekbir getiren kişiye de müjde verilir.” Ashab-ıKiram’a sordular: “Ya Resulallah, bu müjde, Cennet mi-dir?” Resulullah “Evet.” dedi. (Taberanî)
  8. Hac ve Umre yolcuları, Allah’ın seçkin misafirleridir; dua ettiklerin de dualarını kabul eder, tövbe ederler-se de tövbelerini kabul eder.” (Nesaî/İbn-i Mace)
  9. “Mescidimde kılınan bir namaz, Mescid-i Haram hariç, başka mescit-lerde kılınan bin namazdan efdaldir. Mescid-i Haram’da kılınan bir na-maz, sair mescitlerde kılınan yüz bin namazdan daha efdaldir.” (İbn-i Mace )