BÜYÜKOBA :
Büyükoba köyü Ilgın'ın 45 km. kuzeydoğusunda Damlarça dağı eteklerinde kurulmuş, 160 haneli, 750 nüfuslu köyümüzün kuruluşu ve tarihi hakkında bir bilgiye rastlanmamıştır. Büyük çoğunluğu toprak damlı ve geniş avlusu olan evlerde yaşayan halkın geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. Atlantı ovasına sınır olan köy arazisi 25 000 dekâr olup; buğday, arpa, yulaf, kimyon, mercimek, anason ve nohut ekilmektedir. Kıraç olan arazi yapısı sulu tarıma imkân tanımamaktadır. Kavun ve karpuz ekimi yapılmakta olup, aile içerisinde tüketilmektedir. Köyde Sakızlık mevkisinde her hanenin yaklaşık bir-bir buçuk dekâr bağları vardır. Yetiştirilen ürünler kurutularak ve pekmez yapılarak aile içinde tüketilir.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/ilgin-kaplicalari-konya/57551-buyukoba-koyu-ilgin-konya.html#post117613
Uçkuyu ve Alayarkaçlar adında köyün iki yaylası vardır. Damlarça dağına yağan yağmur suları köyü tehdit ettiğinden köy halkı seli önleyebilmek için, dağın yamacına büyük bir set yapmışlardır. Erozyonu, sel baskınlarını, heyelanı önlemek için köy içinde yetiştirilen bâdem, kayısı ve çam ağaçlarının Damlarça yamaçlarındaki set ve etrafında yetiştirilmesi gerekmektedir. 2 sınıflı okulu, 1 lojmanı, 2 öğretmeni, 1 camisi ve 1 imamı vardır. Sağlık Ocağı, köy konağı, Boğadamı köyün ortak malları arasındadır. 160 telefon abonesi olan köyümüzün yolu kısmen asfalttır. Köy odası geleneği, ulaşım araçlarının çoğalması nedeniyle kalkmak üzere olmasına rağmen Kabakçıların, Korucuların ve Eşekçilerin oda köye gelen misafirleri ağırlamaktadır.
Köyde Güneyyaka ve Kuzeyyaka olmak üzere 2 mahallede yaşayan sülâle isimlerinden bazıları; Kirmenler, Kabakçılar, Macarlar, Kör Hocalar, Tırtarlar ve Korucular'dır. Köyde okuma oranı yüksektir.
Doç. Dr. Mehmet GÖK, Av. Veli GÖK, mühendisler Hasan KİRMAN, Ali KİRMAN, Mustafa KABAKÇI, Nasıf ÇELİKKAYA, Mustafa TİTREK, Yusuf GÖK, Rize C. Savscısı Mustafa SIRLI köyün yetiştirdiği önemli şahsiyetlerden bazılarıdır. 1970'li yıllara kadar içme suyu her evde hayvanlara ve insanlara ayrı ayrı olmak üzere 2 adet olan sarnıçlardan temin edilirdi. Sarnıçlar Damlarça dağından ve Uçkuyu'dan inen kar ve yağmur suları ile doldurulurdu. Şimdi kapalı şebeke evlere dağıtılan içme suyu yetersizdir. Baltalı vadisine gölet yapılması, Damlarça etekleri, Güdül tepesi ve Baltalı vadisinin kuraklığa dayanıklı ağaçlarla ağaçlandırılması köyün iklimini ve çehresini değiştirecektir.


Kaynaklar:
Beytullah Yıldırım / Ilgın Araştırmaları