Malzeme :

Hamuru için: 350 gr. Un (7 kahve fincanı), 300 gr. tereyağı, ya da margarin, sıvamaya (15 Çorba kaşığı), 320 gr. tereyağı, ya da margarin, üstüne (16 Çorba kaşığı), 185 gr. su (3/4 bardak), 20 gr. tuz (1 Çorba kaşığı), 1 Tatlı kaşığı limon suyu ya da sirke açmak için: 100 gr. Un (2 kahve fincanı) peynir için: 200 gr. beyaz peynir, 1 yumurta sarısı, 2 demet maydanoz üstü için: 1 yumurta

Yapılışı :


Hamur açılan taşa; 350 gram un eledikten sonra unun ortasını havuz gibi açın ve bu yere, iyice yumuşatılmış 300 gram tereyağı, ya da margarin, 1 tatlı kaşığı limon suyu, ya da sirke, 1 çorba kaşığı tuz ile, azar azar olmak üzere üç çeyrek bardak da su kattıktan sonra yoğurarak hamur yapın. Sonra elde edilen bu hamuru beş dakika kadar hamur açılan tasa vururcasına yoğurarak iyice özlendirdikten sonra, buna bir yuvarlak şekil verrin, sonra da hamuru bir Yağlı kağıda sararak, serince bir yerde yarım saat dinlenmeye bırakın.Daha sonra, hamuru kağıttan çıkararak üstü unlanmış taşa koyun ve merdane ile aşağı yukarı yarım santim inceliğinde dört eşit köşeli yıldız şeklinde açın, sonra dört eşit köşeli yıldız hamurunun ortasına, kesinlikle yumuşamamış, hatta iyice dondurulmuş bir halde bulunan kalıp şeklindeki 320 gram tereyağını üstüne kapatın, kapatılanın üstüne karşı köşeyi ve bunların üstlerine de sağ ve soldakini kapatarak hamuru tereyağının üstüne tıpkı bohça katlar gibi katlanır, sonra da bu bohça hamuru bir yağlı kağıda sıkıca sardıktan sonra bunu buzdolabı, ya da iki kalip buz arasma konulan kapta bir saat dinlendirin. Bir saat sonra buzdolabından alarak, üstğndeki yağlı kağıdı çıkarın sonra da bu hamuru, yine unlanmış taş üstünde merdane ile yarım santim inceliğinde uzunlamasına doğru açn. Açılan bu hamuru her iki ucunu eşit bir şekilde üste kıvırın, sonra da aynen cep cüzdanlarını kapatır gibi 4 kapatın ve tekrar merdane yardımıyla açın ve tekrar 4 e katlayıp yağlı kağıda sararak 1 saat dinlenmeye bırakın. 1 saat sonra yukarıdaki işlemleri tekrarladıktan sonra 1 saat daha dinlenmeye bırakın.1 saat sonra hamuru yarım santim inceliğinde açıp 2 şer parmak aralıklarla ; 1 yumurta sarısı,kıyılmış yarım demet maydanoz, ve ezdiğimiz 200 Gr peynir ile yaptığımız içi yerleştirip hamurun uç kısımlarını ıslatarak kapatın. Daha sonra hamur kesme bıçağı ile yarım ay şeklinde keserek fırın tepsiine dizin.Daha sonra üzerlerine bir yurtayı çırparak sürün ve orta kızgınlıktaki fırında 25-30dakika kadar üzerleri kızarıp kabarıncaya kadar pişirin. Sıcak olarak servis yapın...