◊ Yemeklerinizi alüminyum kaplarda saklamayınız.Buzdolabına konan yemekleri kapalı kaplarda tutarsanız kokuları karışmayacaktır...

◊ Eti soğuk su ile ateşe koyarsanız besleyici kısım büyük ölçüde suya geçer.Kaynar suya atarsanız etin üzerinde suya hemen koruyucu bir tabaka teşekkül eder ve besleyici kısım ette kalır...

◊ Balığın haşlama suyundan balık çorbası yapabilirsiniz...

◊ Kızartma bitince kızartma yağını soğutup bir tülbentle süzün,serin ve karanlık bir yerde saklayın.Eski yağın üzerine biraz yağ ilave ederek bu şekilde yağı değerlendirmiş olursunuz...

◊ Vitamin kaybını azaltmak için salataları yemek saatinden hemen önce hazırlamalısınız.Marul yapraklarını bıçakla değil el ile koparmalısınız...

◊ Un çorbası yaparken; unun kokusunu alması için, içine şehriye veya kuskus atarsanız, un kokmasını önlemiş olursunuz...

◊ Revaniyi pişirdikten sonra üzerine dökeceğiniz, '1 bardak soğuk su ' revaninin şerbetini daha iyi çekmesini sağlayacak...

◊ Vücudumuzun nikotin ihtiyacını patlıcanın kabuklarından sağladığını biliyormuydunuz?

◊ Soğan doğrarken; soğanı sirke ile yıkarsanız gözleriniz yanmayacaktır...

◊ Sarımsağın kabuklarını soyup sıvı yağ içerisinde hem senelerce bekletebilir hem de yemek yaparken kendinize kolaylık sağlamış olursunuz.Ayrıca yağınıdan yemek ve salatalara lezzet katması için kullanabilirsiniz...

◊ Kek ve kurabiyelerinizi ağzı kapalı hava almıyacak kaplarda, buz dolabında daha uzun süre saklayabilir hem de tazeliğini kaybetmemiş olursunuz...

◊ Çelik tencerelerinizdeki inatçı lekeleri tamizlemek için, bir süngere az mikarda yumuşatıcı dökerek iyicene ovunuz. Tencereler ilk günkü parlaklığına kavuşacaktır.

◊ Mikrodalga Fırınınızı daha uzun süreli kullanmak için, haftada en az bir kere 1 bardak suyu birkaç dakika içinde döndürün.

◊ Porselenlerinizi temizlemek için, limon suyu sıkılmış bir kabta kısa bir süre bekletin.

◊ Meyvelerin arasına serpiştireceğiniz herhangi türden yapraklar, onları uzun süre taze tutacaktır.

◊ Toprak tencereler ve çömleklerin çatlamasını önlemek için, kullanmadan önce 3/4 ünü sirkeli sıcak su ile doldurun. 24 saat bekletin ve soğuk su ile yıkayın.

◊ Sıkılmadan önce bir süre soğuk suda bekletilen portakalların daha fazla su verdiklerini biliyormydunuz?

◊ Fırında oluşan kötü kokuları önlemek için, yemek yapmadan önce; bir kaba yarısı su, yarısı sirke olmak üzere doldurun ve fırında birkaç dakika ısıtın.

◊ Mutfağa sinen kokuları hızlı gidermek için, Izgaranızın üzerinde defne yaprağı, ada çayı veya kekik yaprağı koyun.

◊ Makarnaların haşlama esnasında birbirlerine yapışmasını önlemek için, kaynama suyuna birkaç damla Zeytinyağı damlatın.

◊ Keklerinizin taze kalmasını sağlamak için keki pişirdikten sonra iyice soğumasını bekleyin. Daha sonra kek kalıbında ve üstü kapalı olarak serin ve kuru bir yere kaldırın.
◊ Soğan soyarken veya doğrarken gözlerinizin yanmaması için dişlerinizin arasına iki adet kibrit çöpü sıkıştırın.
◊ Balıkların iyi kızarması için balığı yıkayıp kuruladıktan sonra una bulamadan önce süte batırın.
◊ Bazı et yemeklerinde şarap kullanılması o yemeğe lezzet katar. Ama eğer şarap kullanmak istemezseniz, yarım bardak suya üç çay kaşığı sirkeyle birlikte, yarım çay kaşığı da şeker katarsanız, aynı işi görecektir.
◊ Yumurtanın taze olup olmadığını anlamak için, yumurtayı tuzlu suya sokun. Günlük taze yumurta suyun dibinde, bayat olan yüzeyinde, 3-5 günlük yumurta ise suyun ortasında kalır.
◊ Tatlıda kuru üzüm kullanacaksanız, üzümleri birkaç saat sevdiğiniz içkinin içinde bırakın.
◊ Pilavınızın renginin beyaz olmasını istiyorsanız, demleme suyuna bir miktar limon suyu sıkın. Japonlar da böyle yapıyor.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/yemek-mutfak/5555-mutfak-icin-pratik-oneriler.html#post8283
◊ Kızartma yaparken kızgın yağın çevreye sıçramasından, çok pratik bir yolla kendinizi koruyabilirsiniz. Yağı kızdırmadan önce tavanın içine bir miktar tuz atarsanız, yağınız sıçramayacağı için güvenle kızartma yapabilirsiniz.
◊ Çayınıza ayrı bir tat ve koku vermek için, çay kavanozunun içine bir dilim portakal ya da elma kabuğu atabilirsiniz.
◊ Tavuk alırken nasıl pişireceğinizi önceden planlayın. Fırında pişecek tavuk yağlı olursa kurumaz. Ama tencerede pişirecekseniz yağsız olmalı. Fırında pişireceğiniz tavuğun beyaz göğüs etinin kurumaması için butları birbiri üzerine çapraz koyun. Ancak pişme süresi yarılanınca sırt üstü yatırın.
◊ Domatesi soymak için önce kaynar suya batırıp çıkartın. Göreceksiniz çok düzgün bir şekilde kabuğu kendiliğinden soyulacak.
◊ Soğanın dip kısmını doğramak çoğu zaman zor olur. Bu işi kolaylaştırmak için çatalı en dip yerinden soğana batırın. Böylece sonuna kadar doğrayabilirsiniz.
◊ Limonun kurumasını önlemek için küçük bir tabağa sirke koyup limonun kesik tarafını sirkenin üstüne yerleştirin.
◊ Yeşil salata ve marulun yapraklarını bıçakla kesmek yerine elinizle koparın. Böylece vitamin kaybını önlemiş olursunuz.
◊ Maydanoz, dereotu ve naneyi havasını aldığınız poşetlerde taze olarak saklayabilirsiniz.
◊ Domatesleri rendeledikten sonra buz kalıplarına koyarak dondurun. Böylece kullanıma hazır domates tabletleri elde edin. Gerekirse kalıptan çıkarıp poşetlere koyun ve isterseniz derin dondurucuda saklayabilirsiniz.
◊ Unla yapılan tatlıları hazırlarken içlerine çok az tuz katmak lezzeti arttırır.
◊ Yumurtanın haşlanırken patlamasını önlemek için tepesine iğne ile birkaç delik açın. Böylece su rahatlıkla içeriye girer ve yumurtanın patlamasını önler.
Hazırladığınız sosun veya kremanın tam kıvamında olması için kullanılan kaşığın önemi büyüktür. Sos hazırlarken mutlaka tahta kaşık tercih edilmelidir. Madeni kaşıklar çabuk ısındığından kremaya sıcaklığını geçirip kıvamını bozabilir.