BEYAZŞEHİR İ.M.K.B. İLKÖĞRETİM OKULU 2007-2008 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI FEN VE TEKNOLOJİ ÖĞRETMENLERİ ZÜMRE TOPLANTISI
TOPLANTI TARİHİ:12.09.2007
TOPLANTI YERİ: FEN VE TEKNOLOJİ LAB.
TOPLANTI GÜNDEMİ:
1)Açılış, zümre başkanı seçimi,gündemin okunması ve görüşülmesi,
2)İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinin incelenmesi,
3)Bir önceki yılda alınan zümre kararları ve yapılan uygulamaların gözden geçirilmesi,
4)Ünitelerin incelenmesi,üniteleştirilmiş yıllık planların yapılması,
5) Ders araç,gereç,teknik donanım ve laboratuarların kullanımı , çevrede yararlanabilecek kaynaklar,
6)Etkinlikler,projeler ve gezi -gözlemlerin değerlendirilmesi,
7)Ortak fen öğretimi politikasının belirlenmesi(Bu konudaki yayın,internet ve gelişmelerin takip edilmesi…)
8)Ölçme ve değerlendirmede birlikteliğin sağlanması , yapılacak yazılı ve ortak sınav hazırlık çalışmalarının planlanması
9)Fen ve teknoloji laboratuarının kullanımının planlanması,
10)Ara disiplin ve Atatürkçülük konularının planlanması,
11)Diğer zümre öğretmenleriyle yapılacak işbirliği konuları,
12)Dilek ve temenniler,kapanış
GÜNDEMİN GÖRÜŞÜLMESİ:
1)2007-2008 Eğitim-öğretim yılı Fen ve Teknoloji zümre öğretmenleri 12.09.2007 tarihinde Müdür yardımcısı Yılmaz Kaya başkanlığında Münevver BOLGI,Sultan YILDIZ,Semra AKSOY ve Ahmet
katılımıyla toplandı.Açılış konuşmasının ardından zümre başkanı seçimi yapıldı.Zümre başkanı Münevver BOLGI seçildi.Toplantı gündemi okundu ve gündem maddeleri görüşülmeye başlandı.
2)İlköğretim Kurumları Yönetmeliği incelenerek , değişiklikler okundu.
3)Bir önceki yılda alınan zümre kararları ve uygulamaları okundu ve değerlendirildi.Genelde zümre kararlarına uyulduğu görüldü.
4)6. ve 7. Sınıflarda üniteler incelendi.6. ve 7. Sınıflarda öğretmen kılavuz kitaplarının kullanımına , 8. Sınıflarda ise ünitelendirilmiş yıllık planların okul ve çevre koşulları dikkate alınarak yapılmasına karar verildi.
5)Laboratuarın düzenlenmesi, eksik araç ve gereçlerin belirlenmesi,yeni gelen fen setinin yerleştirilmesi ,dolaplar üzerine listelerin çıkarılması, sınavlara hazırlık amacıyla gerekli dokümanların toplanmasına karar verildi.
6)Fen ve Teknoloji dersini daha çok sevdirmek ,öğrencilerin bu derse olan ilgisini daha fazla artırmak için yıl boyunca çeşitli etkinlikler yapılmasına karar verildi.
Etkinlikler:
a)Mart ayının 2. Haftası içerisinde 2. Bilim Şenliğimizin düzenlenmesine zümre öğretmenlerimiz tarafından karar verildi.
b)Okul umuzun 1. Katında Bilim Dünyası ve Bilim Gündem başlıkları altında ayrı ayrı Bilim Panoları düzenlenmesine karar verildi.Bu çalışma ile ilgili olarak zümre öğretmenlerimiz kendi aralarında iş bölümü yaptılar.(İnternet yayınlarının takibi,öğrenci projelerinin sergilenmesi,Bilim alanındaki yenilikler,Türk ve yabancı bilim adamlarının çalışmaları……….gibi konularda iş bölümü yapıldı.)Bu çalışmalarda öğrencilerin aktif rol almalarının çok önemli olduğu vurgulandı.
c)Okulumuzda tüm sınıflarda Bilim ve Teknik Çocuk Dergisine abone olunmasına, dergilerin sınıf kitaplığında saklanarak bütün öğrenciler tarafından okunmasının sağlanmasına karar verildi.
d) Kasım ayı içerisinde Okulumuz genelinde proje yarışması düzenlenmesine ,yarışmaya katılan öğrencilerimizin kendi sınıf kategorilerinde değerlendirilebilmesi için Fen ve Teknoloji öğretmenlerimizden oluşan bir komisyon kurulmasına ve yarışmada derece alan ilk 3 kişiye ödül verilmesine karar verildi.
Gezi-Gözlem Çalışmaları:
a)Okulumuz 8. Sınıf öğrencileri ile Nisan ayının ilk haftasında , değişik orta öğretim kurumlarına gezi düzenlenmesine karar verildi.Gezi programına alınan okullarımızın isimleri şu şekildedir:
Kayseri Fen Lisesi
Arif Molu Teknik Anadolu Lisesi
Sağlık Meslek Lisesi
Sami Yangın Anadolu Lisesi
7)Fen ve Teknoloji Öğretmenlerimiz kendi kullandıkları yöntemler hakkında bilgi alışverinde bulundular. Kullanılan ve öğrenciler tarafından beğenilen başarılı yöntemleri birbirimizle paylaştık.Yeni programda bilgiyi vermenin değil , bilgiye ulaşma yollarının ve bilgiyi kullanmanın önemi üzerinde durulduğunu ,bunun içinde öğrenci merkezli eğitimin ,öğrencinin aktif olmasının çok önemli olduğu vurgulandı.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/fen-ve-teknoloji-dersi/50977-fen-ve-teknoloji-sene-basi-zumre.html#post105202
8)Fen ve teknoloji dersinden her dönem içinde 3 yazılı yapılmasına , ayrıca her dönem için bir tane ortak sınav yapılmasına karar verildi.Yazılı sorularında soru çeşitliliğinin fazla olmasına özellikle dikkat edilecek.Çoktan seçmeli sorular,eşleştirmeli soru tipleri,klasik sorular,boşluk doldurma,bulmacalı sorular…..olmak üzere soru çeşitliliğine dikkat edilecek.Sorular kısa cevaplı,anlaşılır olacak.
Ortak sınavlarda bütün zümre öğretmenleri soru hazırlayacak,cevap anahtarları oluşturacak,sonuçları değerlendirip öğrencilere ve okul idaresine sonuçları duyuracak.
Ayrıca her dönem içerisinde 2’şer tane performans ödevi ve yıl boyunca bir tane proje ödevi verilecek.Performans ve proje ödevlerinde özellikle konuların müfredat içinde kalmak şartıyla öğrencilerin ilgi,yetenek ve kabiliyetlerine göre seçilmesinin önemli olduğu vurgulandı.
9)Fen ve Teknoloji laboratuarının bütün zümre öğretmenleri tarafından rahat kullanımını sağlamak amacıyla haftalık ders programımız göz önüne alınarak ortak bir program yapıldı. Programın Laboratuar girişine asılmasına karar verildi.
Ayrıca zümre öğretmenlerimiz okulda 1 tane Fen ve Teknoloji Lab. bulunduğunu ,bunun ise çoğu zaman yetersiz kaldığını belirtiler.Laboratuarımızda malzemenin yeterli olduğu, yalnız yer probleminin olduğu belirtildi ve buna çözüm olarakta gerekli malzemelerin öğretmenlere verilerek deney ve etkinlikleri bazen sınıf ortamında yapmalarının sağlanmasına karar verildi. Zaten yeni programda 4,5,6,7. Sınıf konularına ve etkinliklerine bakıldığında malzemelerin kolay ulaşılabilir olduğu(mum,pamuk,ip,makas,….. gibi) bununda sorunun çözümüne katkıda bulunduğu belirtildi.
10)Fen ve Teknoloji Dersi Öğretim Programı çerçevesinde Programa paralel olarak verilen Atatürkçülük ve ara disiplin konularının titizlikle işlenmesine karar verildi.
11)Diğer zümre öğretmenlerimizle , her zaman olduğu gibi işbirliği içinde bulunmamızın öğrencilerin başarısını olumlu yönde etkileyeceğine ,bunun içinde işbirliğinin çok yararlı olacağına karar verildi.Türkçe dersinde okuduğunu anlama ,kıyaslama,ilişkilendirme gibi konulara daha geniş yer verilmesi gerektiği ,bunun Fen ve Teknoloji dersindede faydalı olacağı belirtildi.Ayrıca 8. Sınıflarda ilk haftanın grafik ve tablolu soru çözümleri ne ayrılmasına , Matematik öğretmenlerindende bu konuda yardım istenmesine karar verildi.6 ve 7. Sınıflardada hız ve sürat konularından önce grafik bilgilerinin tekrar edilmesine karar verildi.Ayrıca Görsel Sanatlar,Teknoloji ve Tasarım öğretmenlerimizle işbirliğinin yararlı olacağı sonucuna varıldı.Bunun yanında Eğitim Bölgemizde bulunan zümre öğretmenleri toplantı kararlarınada uyulacak.
12)Başarılı ,verimli ve iyi bir eğitim öğretim yılı geçirilmesi dilekleriyle toplantıya son verildi.



Münevver BOLGI Sultan YILDIZ Semra AKSOY Ahmet
(Fen ve Tekn. Öğrt.) (Fen ve Tekn. Öğrt.) (Fen ve Tekn. Öğrt.) (Fen ve Tekn. Öğrt.)
C.GÖKHAN ALTINKAYA
(Okul Müdürü)