Çocuğunuz Küfür Ediyorsa...
Çocuklar hayatlarının ilk 7 yılında okuma ve yazma bilmedikleri için dil gelişimlerini sadece duydukları kelimelerle beslerler. Bu evrede etraflarındaki her sese karşı çok duyarlıdırlar. Özellikle 2-3 yaşlarındaki çocuklar her duydukları sesi taklit ve tekrar ederek bu sesleri özümsemeye ve anlamaya çalışır. Hatta bu dönemde bazı çocuklar sizin söylediklerinizi aynen tekrar eden papağanlara benzer.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/anne-baba-ve-cocuk/38568-cocugunuz-kufur-ediyorsa.html#post83740

Çocuklarınızın bu döneminde etraftan çeşitli küfür sözcüklerini duymaları ve kullanmaları çok normal. Bu durumun bir nedeni, bu sözcükler her gün duyulan sözcüklerden faklı oldukları için çocuklara bunları kullanarak konuşmak daha çekici geliyor. Diğer bir nedeni ise çocuklar bu sözcüklerin tam olarak ne ifade ettiğini bilmedikleri için bu sözcükleri kullanmak akıllarına ne zaman gelirse o zaman kullanabiliyorlar. Böyle bir durumun alışkanlık haline gelmesini engellemek için ilk önce çocuğunuzu bu kelimelerden uzak tutmalısınız, sonra da çocuğunuza bu kelimelerin ne kadar kötü anlamlar taşıdığını anlatmalısınız. İşte size yardımcı olacak birkaç ipucu...

Neler Yapabilirsiniz?

• Her zaman söylediğimiz gibi anne-babası olarak sizler çocuklarınızın önündeki en önemli rol modellersiniz. Sizin yaptığınız ya da söylediğiniz her şey çocuğunuzun da davranışlarına yansıyacaktır, unutmayın! Bu nedenle çocuğunuzun yanında küfür etmemeye özen gösterin!

• Eğer çocuğunuz okula gidiyorsa bu durumu öğretmeni ile paylaşarak ortak biz çözüm yolu bulmayı deneyin. Bu konu hakkındaki hassasiyetinizi öğretmenin de anlaması çocuğunuzun okul ortamındaki konuşmalarının da takip edilmesine ve çift taraflı (okul ortamı-aile ortamı) bir uyumun olmasına yardım eder.

• Çocuğunuzun televizyonda izlediği programlara dikkat edin, maalesef bugün yayınlanan birçok programda bu tip kelimeler sık sık kullanılıyor ve bu durum da çocukların bu kelimeleri kolay yoldan öğrenmesine neden oluyor.

• Çocuğunuzun arkadaş grubunda sürekli küfreden çocuklar var mı anlamaya çalışın, eğer böyle bir çocuk tespit ederseniz onun ailesiyle drumu konuşmayı deneyin. Çocuğun ailesi ile konuşma şansınız yoksa çocuğunuza o arkadaşının çok yanlış bir davranış gösterdiğini söyleyin ve küfretmenin kaba bir davranış olduğunu çocuğunuza anlatın. (Çocuğunuzun bu arkadaşı okul ortamında ise öğretmenden yardım isteyebilirsiniz). Çocuğunuzu o arkadaşından uzaklaştırmak kesin bir çözüm olmayabilir, unutmayın!

• Özellikle erkek çocuklar küfretmeye daha yatkın olup bunu bir güç gösterisi olarak yorumlayabiliyorlar. Ama bu durumun en önemli nedeni çocuğunuzun etrafında gördüğü rol modellerdir. Örneğin çocuğunuzla beraber bir restorantta maç izliyorsunuz, etrafınızda da tanımadığınız insanlar var ve maç esnasında küfür ediyorlar. Böyle bir ortam çocuğunuz için aslında çok doğru olmasa da durumu tersine çevirmeniz mümkün. Yaptığınız hareketlerle hangi davranışı onayladığınızı ona gösterebilirsiniz, örneğin başka insanlar küfrederken sizin küfretmemeniz çocuğunuzun bu davranışın yanlış olduğuna inanmasına yardımcı olacaktır.

• Bu konu hakkında uzmanların yetişkinlere yönelik yazmış olduğu kitaplardan yararlanabilirsiniz. Böylece çocuğunuza nasıl yardımcı olacağınız hakkında fikir sahibi olursunuz.

• Çocuğunuza küfretmenin kötü bir davranış olduğunu gösteren kitaplar okuyabilirsiniz.

• Çocuğunuzda önleyemediğiniz bir küfretme alışkanlığı mevcutsa bir uzmana danışarak çözüm aramalısınız.