Sıcaklar Zararlı

--------------------------------------------------------------------------------

Sıcak çarpmasından korunmak için güneşin dik geldiği saatlerde açıkta bulunmayın, denize girmeyin, şapka, güneş gözlüğü ve şemsiye gibi güneş ışığından koruyacak aksesuarlar kullanın, açık renkli, hafif ve dar olmayan kıyafetleri tercih edin...




Bakanlıktan yapılan açıklamada, yaz mevsimi ile artan hava sıcaklıklarının insan sağlığını tehdit ettiği, özellikle sıcak havalarla birlikte; bebek, çocuk, yaşlı ve hamileler ile tansiyon, kalp ve şeker hastalığı gibi kronik hastalıkları bulunan kişiler başta olmak üzere herkes için ciddi sağlık sorunlarının ortaya çıktığı vurgulandı.

Görülen rahatsızlıkların başında; sıcak çarpmaları, gıda zehirlenmeleri ve sıvı kaybına bağlı rahatsızlıklar geldiği belirtilenaçıklamada, bilinç kaybı ve ölümle sonuçlanabilecek olan bu olumsuz etkilerden alınacak bazı tedbirler ile korunmanın mümkün olduğunun altı çizildi.

SICAK ÇARPMASI
Açıklamada, açık alanlarda dolaşanlar ile özellikle sahil bölgelerinde tatil yapan vatandaşların ısı ve nem artışı ile birlikte vücut ısısının ayarlanamaması sonucu sıcak çarpmasına maruz kaldıklarıbelirtildi.

Sıcak çarpmasının güçsüzlük, yorgunluk, baş dönmesi, bol terleme, adale krampları, davranış bozukluğu, sinirlilik, solgun ve sıcak deri,mide krampları, kusma, bulantı, hızlı nabız, bilinç kaybı ve hayal görme belirtileriyle ortaya çıktığı kaydedilen açıklamada, sıcak çarpmasına maruz kalanlar için yapılması gerekenler ise şöyle sıralandı:
Hasta serin ve havadar bir yere alınır,
Giysiler çıkarılır,
Sırt üstü yatırılarak, kol ve bacaklar yükseltilir,
Bulantısı yoksa ve bilinci açıksa su ve tuz kaybını gidermek için1 litre su -1 çay kaşığı karbonat -1 çay kaşığı tuz karışımı sıvı ya da soda içirilir.

Açıklamada, ayrıca bilinç kaybı ve diğer acil durumlarda 112 acil çağrı numarasından tıbbi yardım istenmesi gerektiği ifade edildi.

SICAK ÇARPMASINDAN KORUNMANIN YOLLARI
Vatandaşların sıcak çarpmasından korunması için yapması gerekenlerin de belirtildiği açıklamada, bu olumsuzluklara maruz kalınmaması için vatandaşların özellikle güneşin dik geldiği saatlerde (saat 11.00 ile 16.00 arasında) açıkta bulunmamaları ve denize girmemeleri, çıkılacaksa, özellikle şapka, güneş gözlüğü ve şemsiye gibi güneş ışığından koruyacak aksesuarlar kullanmaları, dar kıyafetler yerine terletmeyen, açık renkli ve hafif giysileri tercih etmeleri, doğrudan güneş ışınlarına maruz kalmamaları, kapalı mekanların düzenli aralıklarla havalandırılmasına özen göstermeleri vesıvı kaybını önlemek için günde en az 2 litre sıvı almaya dikkat etmeleri gerektiği bildirildi.

Açıklamada, sıvı ihtiyacını karşılamak için başta su olmak üzere süt, ayran, taze sıkılmış meyve suları, bitki ve meyve çayları tercih edilmesi önerildi. Bebekler ve çocuklar sıvı kayıplarını ifade edemeyebilecekleri için anne-babaların daha dikkatli olmaları için uyarıldı.


CİLT YANIKLARINA DİKKAT
Güneş ışınlarına doğrudan maruz kalma durumlarında cilt yanıklarının da sıkça görüldüğü ve bilinçsizce yapılan uygulamaların ciddi tehlikelere yol açtığı ifade edilen açıklamada şunlar kaydedildi:
“Güneş ışınlarına bağlı yanıklarda deride kızarıklık, ağrı ve yanık bölgesinde su toplanmasına bağlı şişlikler oluşur. Yanık, derinliği, yaygınlığı ve oluştuğu bölgeye bağlı olarak organ ve sistemlerde işleyiş bozukluğuna dahi yol açmanın yanı sıra; ağrı ve sıvı kaybına bağlı olarak şok meydana gelebilmektedir. Ayrıca bilinçsizce kullanılan kremler, diş macunu, yoğurt gibi uygulamalar yanığın iyileşmesini geciktirdiği gibi ciddi enfeksiyon riskleri de taşımaktadır. Vatandaşlarımız güneş yanıklarından korunmak için 15 dakikadan fazla güneş altında kalmamalı, daha uzun süre kalınacaksa koruyucu ve nemlendirici kremler kullanmalıdır. Güneş yanığı durumlarında ise temizlik ve hijyene dikkat edilmeli, sık sık soğuk suile yıkanmalı ve bol sıvı alınmalıdır. Yanık yüzeyinde oluşan şişlikler patlatılmamalı, yanık yüzeyi geniş ise mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.”
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/saglik/25721-sicaklar-zararli.html#post48967

YETERLİ VE DENGELİ BESLENMENİN ÖNEMİ
Yaz aylarında yeterli ve dengeli beslenmenin önemine de değinilen açıklamada, dört besin grubunda yer alan besinlerin imkanlar çerçevesinde her öğünde tüketilmesi gerektiği belirtildi. Et, yumurta, kurubaklagil grubunda; et, tavuk, balık, yumurta ve nohut, kurufasulye, mercimek gibi kurubaklagiller ile bir avuç kadar fındık, ceviz ve benzeri yağlı tohumlar, süt ve süt ürünleri grubunda;süt, yoğurt, peynir ve ayran, sebze ve meyveler ile ekmek ve tahıl grubunda; pirinç, bulgur, mısır, çorbalar, ve benzeri besinlerin tüketilmesi önerildi.

Besinlerin pişirilirken ızgara, buğulama, haşlama yöntemlerinin, enerjisi yüksek hamur tatlıları yerine sütlü tatlılar, meyve tatlıları, dondurma gibi tatlılar tercih edilmesi gerektiği kaydedilenaçıklamada, şu tavsiyelerde bulunuldu:
“Yaz aylarında artan sebze ve meyve çeşitlerinden yararlanmak ve günde en az 5 porsiyon sebze ve meyve tüketmek çok önemlidir. Başta kanser, kalp- damar hastalıkları, sindirim sistemi hastalıkları (kabızlık vb.) gibi birçok hastalığın önlenmesinde, kan şekerinin düzenlenmesinde sebze ve meyveler önemli rol oynamaktadır. Ayrıca sebze ve meyvelerde bulunan C vitamini antioksidan özellik göstermektedir. Örneğin; yeşil biber, maydanoz, çilek, erik gibi sebzeve meyvelerde bol miktarda C vitamini yer alır. Yumurta, süt ve süt ürünleri, kayısı gibi besinlerde bulunan A vitamini ve kurubaklagil, fındık, ceviz gibi yağlı tohumlarda bulunan E vitamini yine antioksidan özellik göstermektedir ve yaz aylarında sıklıkla tüketilmelidir. Ayrıca sebze ve meyvelerdeki posa miktarının yüksek olması vücuttan zararlı maddelerin uzaklaştırılmasına ve kilo fazlası olanlarda kilo vermeye de yardımcı olur. Özellikle yaz aylarında dışarıda ve açıkta satılan yiyeceklerin, sindirim rahatsızlıkları ve gıda zehirlenmelerine yol açabileceği göz önünde bulundurularak bunların tüketiminden kaçınılmalıdır. Sıcak havalarda besinlerin bozulma riski yüksektir. Özellikle et, süt ve sütlü ürünler potansiyel riske sahiptir.”