Uludag Üniversitesi (UÜ) Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dali ögretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Tayar, erkeklerin fazla kilolarinin karin bölgesinde biriktigini, bu yüzden “göbekli” erkeklerin kalp ve seker hastaligina yakalanma riskinin yüksek oldugunu bildirdi. Tayar, saglikli olmanin temel sartinin çesitli ve dengeli gidalarla beslenmek ve kilo almaktan kaçinmak oldugunu belirtti.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/anne-baba-ve-cocuk/24903-gobekli-erkekler-risk-altinda.html#post47294
Diyet denildiginde akla hemen kadinlarin geldigini, oysa günümüzde sismanligin sadece kadinlar için degil erkekler için de “sorun” oldugunu anlatan Tayar, erkeklerin kilolarinin belirli bir bölgede toplanmasinin da saglik açisindan önemli risk oldugunu savundu. Tayar, sunlari kaydetti:
“Erkeklerin kilosu karin bölgesinde birikir. Bu merkezi sismanlik olarak bilinir. Bu kisiler çogunlukla ‘elma’ sekilli olarak adlandirilir. Karin bölgesinde fazla kilolu olmak, yani göbekli olmak da kalp ve seker hastaliklari riskini artirir. Ayrica kansere yakalanma tehlikesi de yaratir. Asiri kilo eklemleri de fazla zorlayarak saglik sorunlarinin artmasina neden olur. Bu yüzden erkeklerin de kadinlar kadar beslenmelerine dikkat etmeleri gerekir. “
Faza yagli gida tüketmenin kilo artisina neden olacaginin unutulmamasi gerektigini belirten, yemeklerin karbonhidrat, protein, yag ve lif açisindan dengeli olmasina dikkat edilmesi gerektigine dikkat çeken Tayar, dengeli beslenmenin saglikli yasam sürmek kadar kalp hastaligi ve kanser riskini azaltmak için de önemli oldugunu vurguladi.

ERKEKLERE SAGLIKLI BESLENME ÖNERILERI
Erkeklerin saglikli ve dengeli beslenmesi için hergün en az bes porsiyon meyve ve sebze yemelerini öneren Tayar, su tavsiyelerde bulundu:
Makarna, pirinç, patates, gibi nisastali yiyecekler ve fasulye, bezelye, mercimek gibi bakliyat ürünlerini daha fazla yiyin. Bunlar yediklerinizin yaklasik üçte birini olusturmalidir.
Yagsiz et seçin, yagini ve varsa derisini ayirin.
Haftada iki kez balik yemeye çalisin.
Yiyeceklerinizi, yagda kizartmak yerine izgara yapmak, firinda pisirmek, haslamak, kaynatmak, bugulamak veya mikrodalga firinda pisirmek suretiyle hazirlayin.
Yiyeceklerinizde seker miktarini azaltin.
Tuzdaki sodyum yüksek tansiyona yol açabilir ve bu da felç geçirme riskini artirir. Bu yüzden, yemek yaparken veya yerken yiyeceklerinize kattiginiz tuz miktarini azaltmaniz gerekir.
Potasyumun tansiyon üzerinde yararli etkisi vardir. Muz, domates,patates iyi potasyum kaynagi olan gidalari tüketin.
Yediklerinizde bir miktar yag olmasi önemlidir. Ancak yagli gidalardan, özellikle de doymus yag açisindan zengin olan kirmizi et, sosis, tereyagi ve peynir ile margarinden yapilan pasta ve bisküvilerden kaçinin.
Günde en az 7 bardak su için, eger egzersiz yapiyorsaniz daha fazla su içmeye çalisin.