Gençlerin Hataları

--------------------------------------------------------------------------------

Prof. Dr. Sunar Birsöz, ailelerin çocuklarındaki hataları görmezden gelmelerinin 'sınır tanımayan kişiliklerin oluşmasına' neden olacağını söyledi. Birsöz, son günlerde 15 ve 18 yaş arası gençlerin karıştığı suçlardaki artışa dikkat çekti.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/saglik/22066-genclerin-hatalari.html#post41640




Prof. Dr. Sunar Birsöz, gasp, kapkaç gibi çeşitli suçlara karışan gençlerde görülen davranış bozukluklarında aile ortamının önemli yeri bulunduğu söyledi.

Dağılmış, şiddet ve alkol kullanımı olan, otorite boşluğu bulunan ailelerin çocuklarında davranış bozukluklarına daha sık rastlandığını vurgulayan Birsöz, “Bu çocuklarla özellikle şiddet yoluyla iletişim kurulmuşsa, güç yoluyla başkalarına otorite sağlama şeklinde davranışlar ortaya çıkabilir” dedi. Prof. Dr. Birsöz, ailesinde sevgiyle büyütülen, hak etmediği, kendisine ait olmayanı almamayı ve başkalarına saygı duymayı öğrenmiş çocukların ise toplumla uyum içinde yaşadıklarını belirtti. Çocuklardaki temel kişilik özelliklerinin, aile ve okulda edinilen terbiye ile oluştuğuna işaret eden Birsöz, “Bunlar sağlanamadığı zaman, kendine ait olmayanı elde etme, bunu elde etmek için engel tanımama ve ahlaki değerlerin olmaması gibi durumlar ortaya çıkabiliyor” diye konuştu.



AİLELER DE SUÇLU

Prof. Dr. Sunar Birsöz, ailelerin çocuklarını yetiştirirken yaptıkları bazı hataların da çocukların suç olaylarına karışmasında etkili olduğuna dikkati çekti.

Birsöz, “Çocukların her istediğini yapma, hatalarını gizleme, öğretmenine, çevresine etki yapma, onu hatalarından dolayı cezalandırma yerine hataları silme davranışı, bir sınırsızlık olarak tanımlanabilir” dedi. Bu tür tavırların çocuğa her şeyi alabileceği yönünde yanlış bir fikir vereceğini vurgulayan Birsöz, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Her şeyi almaya alışan çocuk, sevdiği insandan, toplumdan hak etmediği halde talep eder. Sanki çevresi ona borçludur ve engel konduğu zaman bu onda huzursuzluk yaratır. Çocuk eğitiminde mutlaka bir takım sınırları koymak önemli.

BAZI DİZİLERE DİKKAT

Çocuk önce hak etmeli. Her istediğini vermek yerine, hak ettiği zaman alması, hatta bazı durumlarda ceza, acı çekmesi, gerekiyorsa buna katlanabilmesi gerekir.

Yoksa aileler (Çocuğumuz acı çekmesin, sıkıntı görmesin, her şeyi elde etsin) diyerek onun bütün hatalarını görmezden gelirlerse, o zaman sonuçta sınır tanımayan bir kişilik oluşmasına yardımcı olurlar.” Sunar Birsöz, bazı dizi ve sinema filmleri ile bilgisayar oyunlarının da gençleri şiddete yönelttiğini, gençlere bu yolla “otoritenin sadece güç yoluyla sağlandığı” şeklinde yanlış bir mesaj verildiğini söyledi.


Her çocuk masum mudur?

Birsöz, alkol ve uyuşturucu madde alımının da olumsuz davranışları etkilediğini belirtti. Birsöz, “Bunlar zaten azalmış olan baskıları daha da ortadan kaldırarak, kişiyi daha cesur, sınır tanımaz hale getirebiliyor ve başkalarına zarar veren davranışlar ortaya çıkabiliyor. Burada (Her çocuk masumdur) ilkesinden hareket ediyoruz. O nedenle bu konuda yapılacak şeylerden en önemlisi, bunları eğitmek, toplumun refahını sağlamak için belli bir süre gözetim altında tutmak” dedi.