BESLENMEMİZDEN NELER ÇIKTI?-
Prof. Dr. Alphan, son yıllarda beslenme alışkanlıklarından rafine edilmiş, paketlenmiş ve işlenmiş besinlerden dolayı elzem besin ögesi ve posaların çıktığını, meyve ve sebzelerin az tüketildiğini, tüketilen besinlerdeki vitamin ve mineral içeriğinin azaldığını belirtti.
Beslenme alışkanlıklarından posa ve mikro besin kaynağı olan rafine
edilmemiş (tam) besinlerin yok olduğunu dile getiren Prof. Dr. Alphan, balık ve deniz ürünleri, yeşil sebzeler, fındık, fıstık, ceviz, badem, sert kabuklu meyveler ve tohumlarda bulunan omega-3'ün çocukların favori besinleri listesinde yer almadığını kaydetti.
-BEYNİN BESLENMESİ-
Prof. Dr. Emel Alphan, obezite, tip 2 diyabet, kalp hastalıkları gibi rahatsızlıklardan kaçınmak ve davranışsal riskleri, öğrenme zorluklarını ve mental sağlık problemlerini azaltmak için rafine şeker ve nişastaları azaltmak gerektiğini vurguladı.
Tam tahıllardan yapılmış kompleks, rafine edilmemiş karbonhidratlar ile sebze ve meyve, fındık, fıstık, ceviz gibi sert kabuklular ve kuru baklagillerin tüketimini artırmak gerektiğini belirten Prof. Dr. Alphan, düşük glisemik indeksli besinleri tüketmek, daha fazla vitamin, mineral, diyet posası almak gerektiğini ifade etti.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/saglik/22057-cocuk-beslenmesinde-yapilan-hatalar.html#post41631
Prof. Dr. Alphan, vücudun gelişmesinde olduğu gibi beynin gelişmesinde ve fonksiyonlarında, beslenme ve besinlerin etkisinin temel olduğunu kaydetti.
samanyoluhaber