Giriş


REFORMTÜRK 17. YIL


3 sonuçtan 1 ile 3 arası
  1. #1
    ReformTürk Yöneticisi Mustafa Uyar - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    10 Eylül 2006
    Yer
    Ilgın, Konya
    Mesajlar
    13,663
    Tecrübe Puanı
    100

    Standart Tarihi Yerler

    TARİHİ YERLER
    Handevi ve Gandevi Türbesi (Tekke)
    Kaplıcanın 200 m. batısında bulunan Handevi ve Gandevi Türbesi'nin kitabesi yoktur. Fakat ele geçen vesikalara göre ve karakteristik özellikleri bakımından 16. yüzyılın sonları ve 17. yüzyılın başlarında yapıldığı anlaşılmaktadır. Türbede kimin gömülmüş olduğu kesin olarak bilinmemekle birlikte, Selçuklular devrinde yaşayan Handevi ve Gandevi isimli İslam Büyüklerine ait olduğu söylenilmektedir.
    Lala Mustafa Paşa Camii Ve Külliyesi
    Lala Mustafa Paşa Külliyesi 1576 1584 yılları arasında Mimar Kocasinan'a yaptırılmıştır. Ilgın Lala Mustafa Paşa Külliyesi, Osmanlı külliyeleri içinde önemli yer tutan yapılar topluluğudur. Lala Mustafa Paşa Külliyesi'nin çarşı ve kervansarayı ağırlık noktasını teşkil etmektedir. Ilgın'ın coğrafi konumu da göz önünde bulundurularak konaklama ve ticari amaç birinci planda tutulmuştur. Vakfiyesinde külliye; cami, sıbyan mektebi, imaret, tabhane adları, çarşı (arasta), iki han fırın, mutfak, medrese, hamam, kütüphane, dükkanlar, çeşme - şadırvan sebil, samanlık, odunluk, hela, görevli odalarından oluşmaktadır. Lala Mustafa Paşa Külliyesi zamanın önemli ilim ve ticaret merkezlerinden biridir. Lala Mustafa Paşa Camiinde tek minareli, tek kubbeli kare planı uygulanmıştır; minber, mihrap, kürsü, mahvil ve iç süslemeler açısından orijinal mimari özelliklere sahiptir. Lala Mustafa Paşa Külliyesi'nin çarşı (tabhane) kısmı, 1966 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından tamir edilmiş ve günümüzde kullanılan kapalı çarşı haline getirilmiştir.
    Pir Hüseyin Bey (Çukur) Camii

    15. yüzyılda Karamanoğulları döneminde Turgut Oğlu Pir Hüseyin Bey tarafından yaptırılmıştır. Etrafı sonradan doldurulduğundan yol seviyesinden 1.5 m. aşağı da kalmıştır. Bu sebepten halk arasında "Çukur Camii" olarak anılır. Caminin kesin kitabesi yoktur, fakat camiyi yaptıran Turgut Oğlu Pir Hüseyin Beyin Arapça Vakfiyesinde caminin 1422 yıllarında yapıldığı ortaya çıkmaktadır. Minber ve minare haricindeki organları tamamen yenilenmiştir.
    Hitit Yalburt Su Anıtı

    Yalburt su anıtı Ilgın İlçesi'nin 23 km. kuzeydoğusunda, Yalburt Mezrasında yer alır. Burası 1972, 1973 ve 1975 yıllarında Anadolu Medeniyetleri Müzesi Müdürü Raci Temizer başkanlığındaki bir heyet tarafından kazı sonucunda gün ışığına çıkartılmıştır.
    Havuz dikdörtgen şeklindedir. Bir sıra taş bloklarının üzerinde 22 adet hiyeroglif yazılı kalker blok taş yer almaktadır. Orta Anadolu'da hiyeroglifli kitabelerin en zenginini temsil eden bu blokların birinde, Büyük Kral IV. Tuthalia'nın adı yazılıdır. Bu blokların üzerinde Hitit tarihi ve IV. Tuthalia'nın bu bölgedeki icraatı hakkında önemli bilgiler vermektedir.
    Havuz teokratik bir devlet olan Hitit Devletinin Büyük Kralı tarafından meydana getirilmiş bir kült anıttır.

    Şeyh Bedreddin (Seyfuddin İsa Türbesi)

    Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/ilgin-kaplicalari-konya/17560-tarihi-yerler.html#post33855
    1286 yılında Seyfuddin Emir Balaban adına yaptırılmıştır. Halk arasında "Kümbet", "Şeyh Bedreddin Türbesi", "Sadettin İsa Türbesi" adları ile anılmaktadır. Şeyh Bedreddin mahallesindeki Ulu Mezarlığın arkasında bir şahıs bahçesinde bulunan türbe, 1973 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilmiştir. Taş gövdeli ve tuğla örgülüdür. Selçuklu sanatının özelliklerini taşımaktadır.

    alıntı

  2. #2

    Üyelik tarihi
    20 Mart 2007
    Yer
    ankara
    Yaş
    35
    Mesajlar
    27
    Tecrübe Puanı
    18

    Standart --->: Tarihi Yerler

    ben yalburtu hiç görmemiştim. iyi oldu burdan böle izlemek. memleketimi özledikçe bakıyorum. teşekkürler...........

  3. #3

    Üyelik tarihi
    23 Şubat 2007
    Yer
    ılgın
    Mesajlar
    19
    Tecrübe Puanı
    18

    Standart --->: Tarihi Yerler

    teşekkürler ben ılgında oturduğum için görüyorum

Benzer Konular

  1. Türkiye’de az nüfuslu yerler ve sebepleri
    By Mustafa Uyar in forum Sosyal Bilgiler Dersi
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 26.Mart.2016, 13:15
  2. Dünya’da yoğun nüfuslu yerler ve sebepleri
    By Mustafa Uyar in forum Sosyal Bilgiler Dersi
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 26.Mart.2016, 13:05
  3. Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 17.Şubat.2014, 17:31
  4. Büyük Harflerin Kullanıldığı Yerler
    By Mustafa Uyar in forum Türkçe Dersi
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 22.Ocak.2014, 15:36
  5. Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 03.Mart.2008, 11:44

Bu Konudaki Etiketler


Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.