Diş çıkarma dönemi

Bebekler diş çıkarma döneminde bazen ateşlenirler. Huysuz olmaları ve gece ağlamalarına sebep olabilir.

Bebeğinizin diş çıkarması, fiziksel gelişiminin normal sonuçlarından biri ve aslında saçının uzamasından daha stresli değil. Ancak bazı durumlarda, bazı bebeklerde durum tam aksi bir hal alabiliyor.

Diş çıkarmada sorunlar

Bazı bebekler ağzında dişle doğarken, bazıları da ilk dişleri olan süt dişlerini 6 aylıktan itibaren çıkarmaya başlarlar. Ancak bebeğiniz bir yaşına gelene dek hala diş çıkarmadıysa, gene de endişelenmeyin, çünkü bu da olması mümkün durumlardan biridir.

Çoğu çocuk iki buçuk yaşına geldiğinde tüm süt dişleri çıkmış olur ve 6 yaş civarında da esas dişler çıkmaya başlar. Bebekler diş çıkarmaya başladıklarında, fazla olmasa da ateşleri çıkabilir. Bu da bebeğinizin huysuzlanmasına, gece uyanıp ağlamasına, salya akıtmasına sebep olabilir. Bu durumda daha çok rahatlatılmaya ve yatıştırılmaya ihtiyaç duyarlar.

Öfkeden nezleye, döküntüden ağlamaya kadar pek çok şikayetlerin sebebi çoğu zaman diş çıkarmaya bağlanır. Eğer bu tür sorunları sıklıkla yaşıyorsanız, sebebi diş çıkarmaya bağlamadan önce bir doktorla görüşmek yararlı olacaktır. Çünkü diş çıkarma çocuğunuza biraz sıkıntı yaşatsa da, onu hasta etmez.

Nasıl yardımcı olursunuz?

Kucaklamak
Onu rahatlatmak için kucağınıza alıp daha fazla okşayın, sıkıntısını biraz olsun giderecek ne varsa yapın.

Diş jeli
Bunu bebeğinizin diş etlerine sürebilirsiniz. Ancak 4 aylıktan küçük bebeklerde kullanmayın.

İlaç
Bebeğinizin ateşi varsa parasetamol içeren bir ilaç verebilirsiniz. Ancak mutlaka doktorunuza danışın. Ayrıca prospektüsü okumayı ve ilacın bebeğinizin yaşına uygun olup olmadığını kontrol etmeyi unutmayın.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/saglik/15884-bebeklerde-dis-cikarma-donemi.html#post29516

Diş halkası
Bazı anne-babalar diş halkalarının çok işe yaradığını söylerken, bazıları da bebeğin kendi parmaklarını kullanmasını, yada kuru bir ekmek veya havuç kemirmesinin daha iyi geldiğini söylüyorlar.

Fırçalama
Bebeğiniz 10 üstte, 10 da altta olmak üzere 20 süt dişi çıkaracak. Sadece bir dişi çıkmış olsa bile, o dişlere iyi bakmakta fayda var. Bu nedenle, dişler çıkar çıkmaz onları fırçalamaya da başlayın. Sabahları ve akşam, yatmadan önce olmak üzere iki kez fırçalama alışkanlığını geliştirin.

Küçük bir diş fırçası ve çok az miktarda diş macunu kullanmalısınız. Bebekler için hazırlanmış özel diş macunlarının tadı daha hoş olsa da, fazla florür koruması sağlamaz. Hangi diş macununun uygun olduğunu öğrenmek için dişçinize danışabilirsiniz. Kendiniz de bebeğiniz için iyi bir örnek oluşturabilirsiniz. Bebeğiniz sizi seyrederken, diş temizliğini öğrenecektir.

Şeker ve tatlılar

Sağlıklı dişler için bebeğinizin yedikleri de çok önemlidir. Süt dışında başka besinler de yemeye ve içmeye başladığında, tatlılardan kaçının. Çünkü şeker diş çürümesine sebep olur. Uygun olduğunda, şekere alternatif olan, meyve, çiğ sebzeler ve su gibi besinleri tercih edin. Gazlı içecekler, taze olmayan meyve suları ve lolipop gibi şekerlerden kaçının.

Öneriler
Eğer mümkünse;
• Tatlı olmayan lezzetleri sevdirmeye çalışın.
• Tatlı besin ve içecekleri sınırlayın.
• Yatma zamanında şekerle tatlandırılmış içeceklerden kaçının.
• Arkadaşlarınıza ve akrabalarınıza, çocuğunuza tatlı bisküvi ve şekerli besinler yerine kuru üzüm gibi daha sağlıklı alternatifler sunmalarını söyleyin.