Giriş


REFORMTÜRK 17. YIL


2 sonuçtan 1 ile 2 arası
  1. #1

    Üyelik tarihi
    12 Eylül 2006
    Yer
    konya
    Yaş
    47
    Mesajlar
    3,709
    Tecrübe Puanı
    65

    Kütahya

    Kütahya kusursuz bir güzelliktir...
    Cennet Kütahyanın ya altındadır...Ya üstünde demiştir Sultan Veled...
    Kütahya Dünyanın Çini Başkentidir...
    Seyyah Evliya Çelebi Kütahyalıdır...
    Dünyaca Ünlü Masal Babası EZOP Kütahyalıdır...

    İl Trafik Kodu :43

    İlimizin yedi bin yıl öncelerine kadar uzanan tarihi bir geçmişi vardır. Antik kaynaklar ünlü masalcı Ezop’un doğduğu yer olarak Kütahya’yı gösterir. O çağlarda Kütahya’nın adının Kotiaeon olduğunu sikkelerden biliyoruz. İlimiz topraklarına yerleşen en eski halk Friglerdir. M.Ö. 12. yüzyılın sonlarında Anadolu’ya göç eden Frigler Hitit İmparatorluğunu ortadan kaldırarak bölgeye hakim oldular M.Ö. 676’da Kimmerler Frigya kralı III. Midas’ı bozguna uğratarak Kütahya ve çevresine egemen oldular.

    Alyattes’in Lidya kralı olduğu dönemde Kimmer egemenliğini yıkan Lidyalılar yönetimi ele aldılar. M.Ö. 546’da Anadolu’ya istila eden Persler Lidya ordusunu yenilgiye uğrattılar. M.Ö. 334 yılında Biga çayı yakınlarında, Makendonyalı Büyük İskender’in M.Ö. 323’de ölümüyle Kütahya ve yöresi, komutanlarından Antigonos’a geçti. M.Ö. 133’de Roma ege- menliği altına girdi. Bizans döneminde piskoposluk merkezi olarak önemini koruyan Kütah- ya , daha sonra Anadolu Selçukluları’nın hakimiyetine geçti. 1078’de Anadolu Selçuklu Devletini kuran Kutalmışoğlu Süleyman Şah, Kütahya’yı da ele geçirdi. 1097’de Haçlıların saldırısına uğrayan Kütahya, kısa süren bir işgal döneminden sonra tekrar Türk hakimiyeti- ne girdi. II.Kılçarslan kaybedilen diğer yerlerle birlikte Kütahya’yı da tekrar geri aldı. Selçuklu dönemi eserleri arasında Kütahya merkezde Hıdırlık Mescidi, Yoncalı Hamam ve Camisi, Balıklı Camisi ve Balıklı Tekkesi olarak bilinen medresesi sayılabilir.

    1277’de Anadolu Selçuklu Devleti’nin dağılmasıyla birlikte bu topraklar Germiyanogulla- rı beylerinin payına düştü. Germiyanoğulları eserleri arasında en önemlisi II. Yakup İmareti, Umur-bin Savcı Medresesi ve İshak Fakih Camisi’dir Son Germiyanoğlu Beyi II. Yakup' un kız kardeşi Devlet Hatun'un Yıldırım Bayezit ile evlenmesi ve kendisinin erkek evladının olmaması nedeniyle tüm topraklarını Osmanlı' ya vasiyet etmiştir.1429 yılında ölümünden sonra bu topraklar Osmanlıların sancağı olmuştur.

    1850-1851 yılları arasında Macar bağımsızlık hareketinin milli kahramanlarından Lajos Kossuth şehrimizde misafir edilmiştir. 1867’den itibaren Hüdavendigar vilayetine bağlı bir sancak merkezi olan Kütahya, II. Meşrutiyetten sonra bağımsız bir sancak olmuştur.

    1. Dünya savaşından sonra 17 Temmuz 1921’de Yunan işgal mezalimine uğrayan Küta-
    ya Türk ordularının 26 Ağustos 1922’de başlattığı Büyük Taarruz sonucu 30 Ağustos tari- inde kazanılan zaferle sonsuza kadar yaşayacak Türkiye Cumhuriyetinin temellerinin atıldı- ğı bir ili olmuştur. Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün;“Ordular! İlk hedefiniz Akdeniz' dir. İleri...” komutunu verdiği yer olan Başkomutan İdari Merkezi Kütahya İli, Altıntaş İlçesi, Çalköy' deki Zafertepe' dedir.
    Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/ege-bolgesi/2745-kutahya.html#post3492

    Kütahya gelişmekte olan sanayisi, zengin yeraltı ve yerüstü kaynakları, üniversitesi, termal kaynakları, el sanatları ve tarihi ile önemli bir turizm potansiyeli oluşturmaktadır. Kütahya’yı gezerken dünyanın ilk antik borsanın Aizanoi’de (Çavdarhisar) bulunduğu, Dünya’daki ilk bağımsız Çini Müzesinin Kütahya’da olduğunu, Ünlü Seyyah Evliya Çelebi’nin Kütahyalı olduğunu, “Dünyadaki ilk Toplu İş Sözleşmesinin”, 1766 tarihinde İlimizde imzalandığını, Kütahya’daki termal kaynakların bin derde deva olduğunu, Osmanlı’nın kuruluşunda yaylalarında Osmanlı'nın at koşturduğu Domaniç ilçesi ile yakın tarihimizde Kurtuluş Savaşına son noktanın konduğu ve Cumhuriyetin temellerinin atıldığı yerlerin Kütahya sınırları içinde bulunduğunu unutmamak gerekir

  2. #2
    Bölüm Sorumlusu RüZGaR - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    15 Eylül 2006
    Yer
    Konya
    Yaş
    28
    Mesajlar
    1,185
    Tecrübe Puanı
    41

    Standart --->: Kütahya

    dayı hep güzel bilgiler veriyorsun tşk

Benzer Konular

  1. Karagöz Hacivat Kütahya Çeşmesi Oyunu
    By Mustafa Uyar in forum Piyesler
    Cevaplar: 1
    Son Mesaj: 01.Mart.2011, 13:33
  2. Kütahya ingilizce tanıtımı
    By Mustafa Uyar in forum İllerin İngilizce Tanıtımı
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 28.Şubat.2010, 15:11
  3. Kütahya'nin Tarihçesi
    By Mustafa Uyar in forum Ege Bölgesi
    Cevaplar: 1
    Son Mesaj: 02.Mart.2008, 18:09
  4. Kütahya'nın Tarihçesi
    By Mustafa Uyar in forum Ege Bölgesi
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 01.Ocak.2008, 22:50

Bu Konudaki Etiketler


Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.