Futbolcu
Pozisyonu Forvet
Doğum Tarihi 1975
Doğum Yeri Almanya
Boyu(cm) 1.84
Kilosu(kg) 80
Önceki Kulübü Samsunspor, Gençlerbirliği
Yabancı Dil Almanca - İngilizce - İtalyanca
Eğitim Durumu Lise
Hobileri Sinema, kitap okumak, internette surf, yabancı dil öğrenmek, tenis, playstation oynamak.
Ayakkabı No. 42


Dünya üçüncüsü olarak tarihe geçtiğimiz 17. Dünya Kupası'nda attığıbirbirinden güzel üç golle Milli Takımımızın en golcü ismi olan İlhanMansız, 10 Ağustos 1975'de Almanya'nın Kempten şehrinde dünyaya geldi.

Annesi terzi, babası fabrika işçisi olan İlhan, 9 yaşındayken annesi veablası ile birlikte ailesinin memleketi olan Eskişehir'e döndü.Babasının da Almanya'dan dönmesini beklerken 4 yılını Eskişehir'degeçirdi ve kendi deyimiyle "babasından ses seda çıkmaması" üzerineAlmanya'ya geri döndü.

Bu dönüşle birlikte futbol hayatı da gurbette başlamış oldu. SVLenzfried, Kempten ve Augsburg takımlarında oynadığı futbol ve attığıgollerle dikkat çekti. Augsburg takımıyla Almanya Gençler Şampiyonluğuyaşayan İlhan, bir sene sonra ülkenin köklü takımlarından FC Köln'etransfer oldu. 19 yaşında yaptığı bu transferle futboldan ilk defa parakazandı.
Bundan sonraki dönemde ise ailesinin baskısıyla, anavatanı Türkiye'dekifutbol macerası başladı. İki senelik sözleşme ile Gençlerbirliği'negeldi, ancak uyumsuzluk ve başarısızlık sebebiyle 6 ay sonra Almanya'yadöndü. Münih Türkgücü'nde amatör olarak futbola devam eden İlhan içinbu sefer sorun paraydı. Ve bu sorun yeni bir Türkiye macerasınınbaşlamasına neden oldu.

İkinci Türkiye seferine İkinci Lig takımlarından Kuşadasıspor'dabaşladı ve hedefini belirledi: "Kuşadası'ndan, Birinci Lig takımına,oradan da büyük bir takıma gideceğim."
Bu hedefe ulaşmak pek de kolay olmadı İlhan için. Daha önceki Türkiyedeneyiminde yaşadığı uyum sorunu yine baş gösterdi. Kuşadası'ndanSamsuspor'a transferinden sonra futbolu bırakarak, yarım bıraktığı FOSKempten Ekonomi Bölümü'ne devam etmeyi bile düşündü. Fakat İlhan,sahada gösterdiği kararlılık ve gücü, saha dışında da gösterdi veSamsun'da kalmaya karar verdi.
Samsunspor'da geçirdiği 3 sezonda başarılı bir grafik çizen İlhan,transferin gözdesi haline geldi ve küçükken tuttuğu takım olanBeşiktaş'a transfer oldu. Beşiktaş'ta gösterdiği müthiş performans veattığı 21 golle gol krallığına ulaştı ve bu da O'na Milli Takımkapılarını açtı.
Milli Takım'a ilk defa çağrıldığında; "En büyük hayallerimden birtanesi de 'Milli' olmaktı. Sağolsun Şenol Güneş hocam performansımıbeğenmiş olacak ki beni Milli Takım kadrosuna dahil etti. Artık yapmamgereken tek birşey kaldı; başarılı olmak." diyerek önüne yeni bir hedefkoyan İlhan, Dünya Kupası'nda gösterdiği performansla bu hedefeulaşmanın gururunu yaşadı.


İlhan Mansız'ın bilinmeyen yönleri
*Avrupa'da en beğendiği santrfor Patrick Kluivert ve Ronaldo.
*Profesyonel futbolcu olmasaydı ekonomi dalında uzmanlaşmak istiyordu.
*Birlikte oynamak istediği oyuncu Saviola.
*En beğendiği kaleci Oliver Kahn.
*İlk kazandığı para ile kendisine müzik seti aldı.
*Beşiktaş'a geldiği zaman 26 yaşında olduğundan ve memleketi olanEskişehir'in plaka numarası 26 olduğu için, İlhan Beşiktaş'ta 26numaralı formayı giyiyor.
*Eski futbolculardan en çok Maradona ve Van Basten'i beğeniyor.
*Almanca, İngilizce ve İtalyanca biliyor.
*Sinema, kitap, internet, yabancı dil ögrenmek, tenis ve playstation oynamak İlhan'ın en büyük zevkleri.
*42 numara ayakkabı giyiyor.


Başarıları

*Milli Takım'da 14 maç, 5 gol
*2001-2002 sezonu Türkiye Süper Ligi Gol Kralı (21 Gol)
*2002 Dünya Kupası Türkiye Milli Takımı Gol Kralı (3 Gol)
*Türkiye Milli Takımı tarihinin ilk altın golü (Senegal-Türkiye, 94.dakika)
*2002 Dünya Kupası, Dünya Kupaları tarihinin en erken altın golü(Senegal-Türkiye, 94.dakika)


Basında İlhan Mansız

**Chievo Teknik Direktörü Luigi Del Neri, "Yıldırım gibi beni çarptı.Kısa bir sürede oyuna girdi ve gerçek bir forvet olduğunu gösterdi.Denk gelen değil istediği bir gol attı. Bazıları, İlhan Mansız'ıniçgüdüsel olarak vurduğunu düşünüyor. O golde topu istediği yere koydu.Bence İtalya'da oynamaya layık bir futbolcu. Kulüp başkanı olsam onualırım"
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/sporcular/63361-ilhan-mansiz-kimdir.html#post127266
***BBC: "İlhan Mansız saha içindeki üstün performansının yanında sahadışındaki karizması ile Türk Milli Takımı'nın David Beckham'ı durumunda"
***Senegal maçı sonrası İsveç televizyonu, "İlhan Mansız Türkiye'yizafere taşıdı. Mansız, attığı altın golle maçın ve tüm ülkeninkahramanı oldu."