VALİ RECAİ GÜRELİ İLKÖĞRETİM OKULU
ETKİNLİK ÖRNEĞİ
SINIF : 4
DERS : FEN VE TEKNOLOJİ
ÖĞRENME ALANI : SOLUK ALIP VERME
ÜNİTE : 1. ÜNİTE: VÜCUDUMUZ BİLMECESİNİ ÇÖZELİM
KAZANIMLAR : 2.Soluk alıp- verme ile ilgili olarak öğrenciler;
2.1. Soluk alıp- vermede görevli yapı ve organları belirtir.
2.2.Soluk alıp – verme sırasında havanın izlediği yolu model üzerinde gösterir.
2.3. Soluk alıp –vermenin vücudumuz için gerekli olan oksijeni dış ortamdan alıp zararlı olan karbondioksiti dış ortama vermeyi sağladığını belirtir.
2.4.Doğru soluk alıp – vermeyi ve önemini tartışır.
SÜRE : 2 ders saati
ARAÇ VE GEREÇLER : Vücutmodeli, gazete ve dergilerden yaşadığımız ortamlarla ilgili resimler.

SÜREÇ
· Öğrencilerden derin bir soluk almaları istenir. Bu işlemi birkaç kez tekrarlattıktan sonra, soluk alıp vermeyi sağlayan organların neler olduğu sorulur.
· Soluk alıp verirken havanın bir yol izlediği söylenir. Bu izlenilen yol vücut modelinden gösterilir. Birkaç kez soluk alınıp verilir. Havanın izlediği yol açıklanır.
· Vücudumuz için oksijen almanın önemi vurgulanır. Dış ortamdan oksijen alınıp, zararlı olan karbondioksitin dış ortama verildiği söylenir. Örnek soluk alıp vermeyle oksijen alınıp karbondioksit verildiği açıklanır. “Ben neyim?” etkinliği yaptırılır.
*İnsanlar beni sürekli akciğerlerine çekerler. Ben olmazsam onlar yaşayamazlar. Bilin bakalım ben neyim? İnsanlar beni sürekli akciğerlerinden dışarı atarlar. Bilin bakalım ben neyim?
· Vücut modelinden akciğerler gösterilir. Dış ortamdan aldığımız oksijenin akciğerlerde toplandığı belirtilir.
· İnsanların soluk alıp vermezlerse yaşayamayacakları belirtilir. Öğrencilerden bir süre nefeslerini tutmaları istenir. Hava almadan uzun süre durulamayacağı belirtilir. Bu soluduğumuz havanın ne kadar temiz olursa sağlığımızın da iyi olacağı belirtilir.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/seminer-calismalari/57192-4-sinif-fen-ve-teknoloji-ornek-etkinlik.html#post116650
· Vücut modelinden burun, yutak, gırtlak, soluk borusu ve akciğerler incelenir. Görevleri söylenir.Çalışma kitabı 21. sayfada organlar boyatılıp adları belirtilir. Havanın izlediği yol akış haritasıyla belirtilir. Konu ile ilgili diğer etkinlikler yaptırılır.



DEĞERLENDİRME
Sorularla öğrencilerin konuyu pekiştirmeleri sağlanır.
Soluk alıp vermede görevli organlar hangileridir?
Soluk alıp vermede hava hangi yolu izler?
Kirli hava bulunan ortamlarda yaşayan kişiler soluk alıp verme ile ilgili ne gibi sağlık sorunları ile karşılaşabilirler?



Hazırlayan: Kadriye ÇELEBİ
Vali Recai Güreli İlköğretim Okulu
FETHİYE / MUĞLA