Giriş


REFORMTÜRK 17. YIL


2 sonuçtan 1 ile 2 arası
  1. #1
    ReformTürk Yöneticisi Mustafa Uyar - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    10 Eylül 2006
    Yer
    Ilgın, Konya
    Mesajlar
    13,663
    Tecrübe Puanı
    100

    seminer çalışması din kültürü dersi sene sonu yeni müfredatının incelenmesi

    YENİ İLKÖĞRETİM DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ ÖĞRETİM PROGRAMININ DEĞERLENDİRİLMESİ

    10-14 Eylül 2007 tarihleri arasında Merkez Atatürk İlköğretim Okulu mesleki çalışma programı çerçevesinde Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi program değerlendirme çerçevesinde zümre öğretmenleri olarak çalışmalar sonucunda yapılan değerlendirmeler aşağıya çıkarılmıştır.
    Gereğini bilgilerinize arz ederim.

    İÇERİK
    Değerlendirmemizde sürelerin ve ünitelerin eski müfredata göre durumu içerik bazında ele alınmıştır.
    4. Sınıf Üniteler
    Çıkarılan üniteler: Ben ve Din, Yaratanı ve Yarattıklarını Severim, Sevinç ve Üzüntülerimizi Paylaşalım
    Eklenen üniteler: Kuran-ı Kerim’i Tanıyalım, Sevgi Dostluk ve Kardeşlik
    Sureler
    Önceki programda olan surelerden İhlas süresi yeri değiştirilmiştir.
    5. Sınıf Üniteler
    Çıkarılan Üniteler: Peygamberleri Tanıyalım, Ramazan Ayı ve Oruç, Dua Ediyorum
    Eklenen Üniteler: Kuran’da kıssalar, Sevinç ve Üzüntülerimizi Paylaşalım, Vatanımızı ve Milletimizi Seviyoruz
    Sureler
    İhlas ve Fil Suresi eklenmiş
    6. Sınıf Üniteler
    Çıkarılan Üniteler: Paylaşalım Yardımlaşalım Zekat ve Sadaka, Vatanımızı ve Milletimizi Seviyoruz, Dostluk ve Kardeşlik
    Eklenen Üniteler: İslamiyet ve Türkler, Kuran-ı Kerim’in Temel Eğitici Nitelikleri
    Sureler
    Nasr suresi, Asr Suresi ve Kunut Duaları eklenmiş; Fil Suresi 5. sınıfa, Nas Suresi ise 7. sınıfa aktarılmıştır.
    7. Sınıf Üniteler
    Çıkarılan Üniteler: Kuran-ı Kerim’i Tanıyalım, Hac ve Kurban, Din Güzel Ahlaktır, Dinleri Tanıyalım
    Eklenen Üniteler: Ramazan Ayı ve Oruç, Bir İnsan ve Peygamber Olarak Hz. Muhammet, Kuran’da akıl ve Bilgi, İslam Dinine Göre Kötü Alışkanlıklar, Kültürümüz ve Din
    Sureler
    Kunut Duaları ve Nasr Suresi çıkarılmış, Nas Suresi eklenmiştir.
    8. Sınıf Üniteler
    Çıkarılan Üniteler: Kültürümüz ve Din, Din Akıl Bilim, İnanç ve Davranış İlişkisi
    Eklenen Üniteler: Zekat Hac ve Kurban İbadeti, Din ve Güzel Ahlak
    Not: İnanç ve Davranış İlişkisi isimli ünite tamamen kaldırılmıştır. Ayrıca bazı üniteler bölünmüş bazı üniteler sınıflar arası değiştirilmiştir. Bazı konuların tekrarından kaçınılmıştır. Surelerde de sınıflar arası yer değiştirilmiştir.
    YENİ PROGRAMIN UYGULAMAYA NASIL YANSITILACAĞI
    1- Öğretmen ve öğrencinin yeni hazırlanan kitaplardan azami ölçüde yararlanması.
    2- Konuları anlatırken kavram haritalarından, çalışma kağıtlarından, öğrenciyi aktif hale getirecek her türlü dokümandan yararlanılması.
    3- Öğretmenlerin öğrenciye bilgiyi doğrudan aktarması yerine, bilgiyi öğrenmeleri için rehberlik etmesi.
    4- Öğrenciyi bilgiyi öğrenme ve bilgiyi üretme sürecinde aktif hale getirme.
    5- Gelişim düzeyini dikkate alma, etkili iletişim kurma, anlam kurma, uygulama ve değerlendirme kavramlarının dikkate alınması.
    6- Öğrencilerin araştırma yapabilecekleri, problem çözebilecekleri, çözüm ve yaklaşımlarını paylaşıp tartışabilecekleri ortamların sağlanmasına özen gösterilmesi.
    7- Konuların somutlaştırılmasına özen gösterilmesi, bunun için etkinliklerin zenginleştirilmesi ve diğer derslerle ilişkilendirilmesi.
    8- Yeni programla öğrencilerin bireysel, toplumsal, ahlaki, kültürel ve evrensel açıdan geliştirilmesi ve bilinçlendirilmesinin amaçlanması.
    9- Sınıf bazında öğrencilere verilecek kavramlar dışında başka kavramların da konuları destekleyici olarak verilebilmesi.
    10- Öğrencilere konularla ilgili olarak kavram haritalarının oluşturulması
    11- Kitapların görsel açıdan zenginleştirildiği, öğrencilerin ilgisini çekebilecek aktivitelere yer verildiği görüldü. Bu aktiviteler dikkate alınarak derslerin işlenmesi.

    SONUÇ VE ÖNERILER

    İlköğretim Din Kültürü ve Ah¬lak Bilgisi Programının başarılı bir şe¬kilde yürütülmesi için çok kapsamlı ve iyi organize edilmiş bir öğret¬men eğitimine ihtiyaç vardır. Bu eğitimde Din Kültürü ve Ahlak Bilgi¬si öğretmenlerinin öncelikle programın yapısı, felsefesi ve uygulanması hakkında bilgilendirilmeleri gerekmektedir. Bu bilgi temeli üzerine de, hizmet içi eğitim, öğrenciyi merkeze alan öğretimin gereği olan öğretmen becerilerine odaklanan geliştirici ve uygulamalı yöntem/teknik vb. yaklaşımlara oturtturmalı ve öğretmenlerin anlayış değişikliği hedeflenmelidir.
    Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/seminer-calismalari/51063-seminer-calismasi-din-kulturu-dersi-sene-sonu-yeni-mufredatinin-incelenmesi.html#post105438
    Programın uygulanmasında kazanımların ve ünite açılımlarının önemli olduğu; Ders işlenişinde, yıllık planların yapılmasında müfredat olarak bağlayıcı olacağı; Ünite açılımları ve kazanımların çok dikkatli seçildiği görülecektir.
    Okul ortamlarının yeniden düzenlenmesinde özellikle öğretmenlerin okulda çalışmalarını ve üretmelerini sağlayacak çalışma ortamları ve kaynak merkezlerinin kurulmasında yarar vardır. Yeni program anlayışının gereği branşa dayalı sınıf sistemine mutlaka geçilmelidir, Öğretmenler için hazırlanan kaynakların, materyallerin, etkinliklerin işlevsel ve kolayca anlaşılır olması yaygın kullanımı sağlayacaktır. Bakanlık, kaynak ve materyallerin kullanımın yaygınlaşması için etkin stratejiler geliştirmelidir.
    Derslerde sadece kara tahta kullanılmasının yanı sıra bir de fotokopi ile çoğaltılan materyaller kullanılsa bile, çoğu okulda fotokopi makinesinin olmaması, kağıt sorunu¬nun yaşanması ders materyalleri¬nin sağlanması sorununu akla getir¬mektedir. Materyal sorunu kadar materyallerin hazırlanması da düşünülmesi gereken ayrı bir nok¬tadır, Öğretmene nasıl materyal hazırlanacağı konusunda desteğin ne zaman, nerede ve nasıl ver¬ileceği de önemlidir. Önerilen et¬kinliklerde kullanılacak araç-gereç ve materyaller için okullara gerekli destekler sağlanmalıdır. Programın konu, kazanım ve etkinliklerinde Özel Eğitime yeterince yer veril¬mediği izlenimi edinilmektedir.
    Bu programın uygulanması için sınıf mevcutlarının istenilen düz¬eye çekilmesi gerekmektedir. Sınıf mevcutlarına göre etkinliklerin nasıl yapılacağı ile ilgili çalışmalar yapılmalı ve öğretmenler bu konu¬da bilgilendirilmelidir. Sınıfların çok kalabalık olduğu okullarda bu prog¬ramın nasıl uygulanacağı da yanıt¬lanması gereken bir diğer sorudur.
    Öğretmen kılavuz kitabının hazırlanmaması dersin işlenişi esnasında bazı sıkıntıların devam edeceğini göstermektedir.
    Yeni program sayesinde ek 10 formu dikkate alınarak velinin eğitim ve öğretimin bir parçası haline getirilmiştir. Ürün dosyalarının hazırlanması aşamasında da öğrenciler derse daha aktif olarak katılabilecek, farklı kaynaklara ulaşma imkanı bulacaktır.
    Yeni programın ölçme- değerlendirmede alternatifler sunması, değerlendirmenin daha sağlıklı yapılmasını gerçekleştirecektir.
    Sınıfın kalabalık olması, öğrencilerin maddi açıdan yetersiz olması, okulların altyapı olarak hazır olmamasının programın uygulanmasında sıkıntı yaratabileceğine değinildi.
    Öğretmen kılavuz kitabının hazırlanmaması dersin işlenişi esnasında bazı sıkıntıların devam edeceğini göstermektedir.
    Programı değişen diğer derslerde, programın 4. sınıflardan başlayarak aşamalı olarak uygulanması benimsenirken Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinde yeni programın 2007-2008 öğretim yılından itibaren bütün sınıflarda aynı anda yürürlüğe konulması yine olumlu bir gelişmedir.
    Yeni program nedeniyle Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi öğretmenleriyle yapılan toplantılar sayesinde, yeni program muhtevasının eskiye oranla öğrencilerin gündemindeki konuları ve soruları cevaplayıcı mahiyette olduğu kanaati oluşmuştur.
    Yeni programda öğrenme alanları oluşturulup, her sınıfta öğrenci sevilerine göre aşamalı bir şekilde konu başlıklarının oluşturulması, öğrencilerin planlı olarak gelişimlerinin sağlanması yönünden yararlı olacağı değerlendirilmektedir.
    Yeni programın bütün konuları öğretmen ve öğrenciler ve hatta veliler tarafından ilgiyle karşılanmıştır.
    Programın öğrenciyi aktif kılması, süreç ağırlıklı eğitim ve öğretimi istemesi, çeşitli ders işleme metotlarını öngörmesi nedeniyle bir çok okulun imkanlarının kısıtlı olması(tepegöz, projeksiyon… vb teknolojik aletlerin olmaması) sorununun aşılması gerekmektedir.
    Bütün bu gelişmeler ışığında yeni müfredatın bütün öğrencilere, öğretmenlere ülkemize hayırlı olması dileğiyle…


    Davut KARAMAN Cafer KARDÜZ
    Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni


    alıntıdır

  2. #2
    ReformTürk Yöneticisi Mustafa Uyar - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    10 Eylül 2006
    Yer
    Ilgın, Konya
    Mesajlar
    13,663
    Tecrübe Puanı
    100

    Standart Yanıt: seminer çalışması din kültürü dersi sene sonu yeni müfredatının incelenmesi

    ÇELEBİ İLKÖĞRETİM OKULU
    DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ
    YENİ MÜFREDAT PROGRAMI RAPORU

    • Yeni müfredat programı bazı eksiklerine rağmen önceki programın başka bir tarzda yazılmış şeklidir.
    Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/seminer-calismalari/51063-seminer-calismasi-din-kulturu-dersi-sene-sonu-yeni-mufredatinin-incelenmesi.html#post105439

    Peygamberlik konusu 5.sınıftan 6.sınıfa alınmış.
    • 5.Sınıfa bazı peygamberlerin ve Kur’an kıssalarının alınması isabetli olmuştur.

    • Müfredatta ahlak konularına İslam’ın ana konularından daha fazla yer ayrıldığı gözlenmekte olup bu durum dersin öğrenciler tarafından önemsiz görülmesine ve hafife alınmasına sebep olmaktadır. Örneğin 4. sınıflarda Peygamberimiz ve Kuran konusu dışında ciddi bir konu yok.

    • Üniteler özellikle 4.5. sınıflarda yüzeysel ele alınmış. Öncelikli olarak temelde bilinmesi ve ezberlenmesi gerekli konular ana hatlarıyla içeriğe dâhil edilebilirdi.Örneğin İslam’ın,imanın şartları,32 farz vs.

    • Müfredata göre ders kitapları hazırlanırken ilk sınıflarda daha çok kronolojik ve genel bilgilere yer verilmeli ileriki sınıflarda verilen konuların detaylarına inilmeli.

    Üniteler özellikle 8.sınıf ve orta öğretimde kavrama dayalı, felsefi boyutuna inilerek ele alınmalı.
    • Programda akaid ve amelî konular belirgin olarak birbirinden ayrılmamış.

    • Programda bazı konuların sınıflarda yer değiştirmesi yerinde olmuş.

    • Bazı ünitelere ilgili konunun ispatına dair deliller eklenebilirdi.(Meleklere imanın delilleri gibi)

    • Ahiretle ilgili üniteye Kuran-ı Kerim’de yer alan cennet ve cehennem gibi konular dahil edilmeliydi.

    • Müfredatta Kur’an konusuna fazla yer verilmemiş. İlk sınıflarda sayısal ve genel bilgiler.7. ve 8. sınıflarda Kur’an’ın içeriğine ve önemine dair konular verilse daha iyi olurdu. İslam’a giren hurafe ve bidatler ancak Kuran eksenli bilgilerle düzeltilebilir.

    • İlköğretim 4.5.Sınıflarda peygamberimizle ilgili ünitede Kur’an’da geçen ve doğruluğunda şüphe olmayan mucizelerinden bahsedilmesi ilgi çekici olabilirdi.

    • Temizlik,doğruluk gibi kolay anlaşılabilir konuların veya ahlak konularının sınıflarda sık tekrarlanması derse olan ilgiyi azaltmaktadır.

    • Diğer ders müfredatlarında olduğu gibi Din Kültürü dersi içinde üniteler bazında amaç ve davranışların ayrı,ayrı belirlenmesi bu konudaki farklılıkları ortadan kaldıracaktır.

    • Ders kitapları eğitim ve öğretim dönemine yetiştirilmeli.İlköğretim,orta öğretim müfredatına göre öğretmen kılavuz kitapları ve çalışma kitapları da mutlaka hazırlanmalıdır.


    İSMAİL BÜYÜKSÜTCÜ
    Din Kültürü Öğretmeni
    (Not:Bu çalışmayı Nail Kartal Bey yapmıştır)


    alıntıdır

Benzer Konular

  1. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi yıl sonu zümre
    By yağmuryürek in forum Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 22.Haziran.2011, 13:39
  2. ingilizce dersi sene sonu zümresi
    By yağmuryürek in forum İngilizce Dersi
    Cevaplar: 2
    Son Mesaj: 23.Haziran.2009, 11:15
  3. Türkçe dersi sene sonu zümre
    By Beyza in forum Türkçe Dersi
    Cevaplar: 1
    Son Mesaj: 16.Haziran.2009, 13:16
  4. müzik dersi sene sonu zümresi
    By Mustafa Uyar in forum Müzik Öğretmenleri
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 15.Haziran.2009, 19:16
  5. Sosyal Bilgiler Dersi senebaşı seminer çalışması raporu
    By şehzade in forum Seminer Çalışmaları
    Cevaplar: 3
    Son Mesaj: 04.Eylül.2008, 10:23

Bu Konudaki Etiketler


Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.