FEN ve TEKNOLOJİ DERSİ YENİ MÜFREDAT DEĞERLENDİRMESİ

Fen ve Teknoloji Dersi Öğretim Programı’nın Amaçları
Doğal dünyayı öğrenmeleri ve anlamaları, bunun düşünsel zenginliği ile heyecanını yaşamalarını sağlamak,
Her sınıf düzeyinde bilimsel ve teknolojik gelişme ile olaylara merak duygusu geliştirmelerini teşvik etmek,
Fen ve teknolojinin doğasını; fen, teknoloji, toplum ve çevre arasındaki karşılıklı etkileşimleri anlamalarını sağlamak,
Araştırma, okuma ve tartışma aracılığıyla yeni bilgileri yapılandırma becerileri kazanmalarını sağlamak,
Eğitim ile meslek seçimi gibi konularda, fen ve teknolojiye dayalı meslekler hakkında bilgi, deneyim, ilgi geliştirmelerini sağlayabilecek alt yapıyı oluşturmak,
Öğrenmeyi öğrenmelerini ve bu sayede mesleklerin değişen mahiyetine ayak uydurabilecek kapasiteyi geliştirmelerini sağlamak,
Karşılaşabileceği alışılmadık durumlarda, yeni bilgi elde etme ile problem çözmede fen ve teknolojiyi kullanmalarını sağlamak,
Kişisel kararlar verirken uygun bilimsel süreç ve ilkeleri kullanmalarını sağlamak,
Fen ve teknolojiyle ilgili sosyal, ekonomik ve etik değerleri, kişisel sağlık ve çevre sorunlarını fark etmelerini, bunlarla ilgili sorumluluk taşımalarını ve bilinçli kararlar vermelerini sağlamak,
Bilmeye ve anlamaya istekli olma, sorgulama, mantığa değer verme, eylemlerin sonuçlarını düşünme gibi bilimsel değerlere sahip olmalarını, toplum ve çevre ilişkilerinde bu değerlere uygun şekilde hareket etmelerini sağlamak,
Meslek yaşamlarında bilgi, anlayış ve becerilerini kullanarak ekonomik verimliliklerini artırmalarını sağlamaktır.
Sınıfta farklı şekilde öğrenmeye ihtiyacı olan öğrenciler vardır. Bu öğrenciler, farklı öğrenme metotları ile öğrenebilir, bilgilerini arkadaşları ile paylaşarak içselleştirebilirler.
Öğrenme pasif bir süreç değil, öğrencinin öğrenme sürecine katılımını gerektiren etkin, sürekli ve gelişimsel bir süreçtir. Bu yüzden, öğretim sürecinin çoğunlukla “öğrenci merkezli” olması gerektiği genel kabul görmüş bir gerçektir.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/seminer-calismalari/50974-fen-ve-teknoloji-dersi-yeni-mufredat-degerlendirmesi.html#post105196
Bilgi ve anlayışlar her birey tarafından kişisel ve sosyal olarak yapılandırılır. Ancak ortak fiziksel deneyimlerde, dil ve sosyal etkileşimler nedeniyle bireylerin yapılandırdığı anlam kalıplarında ortak yönler vardır ve bu anlam kalıplarının olabildiğince yakınsatılması, okul ortamında da sağlanabilir.
Fen öğretimi, mevcut kavramlara eklemeler yapılması veya genişletilmesi olmayıp, bunların köklü bir şekilde yeniden düzenlenmesini gerektirebilir.
İnsanlar, dünyayı anlamlandırmaya çalışırken yapılandırdıkları yeni bilgileri değerlendirerek özümler, düzenler veya reddedebilirler.

Yeni müfredatındaki temel anlayışlar
Az Bilgi Özdür
Fen ve Teknoloji Okuryazarlığı
Öğrenme Sürecine Yaklaşım
Ölçme ve Değerlendirme
Gelişim Düzeyi ve Bireysel Farklılıklar
Bilgi ve Kavram Sunum Düzeni
Diğer Derslerle ve Ara Disiplinlerle Uyum
Öğretim Programının öğrenme ile ilgili kabullenişleri şöyle özetlenebilir:
Öğretme ve öğrenme arasındaki ilişki her zaman doğrusal ve birebir değildir. Bilgi ve beceriler, öğretim uygulamaları ile öğretmenden öğrenciye olduğu gibi aktarılamaz.
Öğrencilerin, öğrenme süreci öncesinde edinilmiş kişisel bilgi, görüş, inanç, tutum ve amaçları öğrenmeyi etkiler.

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ YILSONU DERS BİTİM RAPORU

Program:

2006–2007 Eğitim Öğretim yılında 6. sınıflarda tüm Türkiye genelinde uygulanan 7. sınıflara pilot uygulama olan yeni program tamamıyla eğitimde yeni bir anlayışı getirmeye çalışıyor. Tamamen öğrenci merkezli, öğrenciyi araştırmaya iten bir yaklaşım söz konusudur. Öğrenciye bilgiyi hazır almayı değil, araştırıp bulmaya sevk ediyor. Öğretmen ise bilgiyi arama çalışması esnasında rehberlik yapıyor. Bu rehberlik sadece öğretmeni değil aileyi de kapsıyor.

Eğer öğrencinin ailesi ile iyi bir iletişimi varsa öğretmeni ile de iletişimi o oranda iyi oluyor, yapılan performans ödevleri de itinalı yapılmış oluyor.

Bu yüzden bu programın başarısının artması için ailenin de program hakkında seminerler şeklinde bilgilendirilmesinde fayda vardır. Çünkü aile ile iyi bir iletişim kuramayan öğrenciler öğretmenleri ile de iletişimlerini sağlayamıyorlar. Yapılan ödevlere karşı ilgisizlik, araştırmaların hiç yapılmaması ya da sadece olsun diye yapıldığı gözlemlenmektedir. Bu tip veliler ise performans ödevlerini sadece maddi külfet olarak görmekte ve bu konuda öğretmenlerle tartışmaktadırlar. Yine velinin anlayışı da uygulama yapılan bölgeye göre değişmektedir. Çamlıdere ilçesinde eğitimli veli sayısı çok azdır. Evlerinde bilgisayar, internet bağlantısı ya da gerekli kaynaklar hemen hemen hiç olmadığı için öğrenciler araştırma yapamamaktadırlar. Tek kaynak internet kafedir, bazı öğrenciler bu durumu kötüye kullandıkları için velileri verilen ödevler rahatsız etmektedir.

Ders Kitabı:

Kitaplar hazırlanırken kullanılan dilin akıcı ve sade olması öğrencileri ders kitabına çekiyor. Ayrıca kelime dağarcıkları düzgün bir Türkçe ile güçlendirecek kelimeler kullanılmıştır. Kitapta önce etkinliği yaptırıp, sonra yorumlatıp ve arkasından da teorik bilgiyi vermesi öğreniciyi önce düşündürüyor, sonra düşüncelerinin doğruluğunu ya da yanlışlığını göstererek bilgiyi kavramasını sağlıyor. Böylece öğrenciler hipotez kurmayı daha sonra da kesin bilgiye ulaşmayı öğreniyorlar. Ayrıca kitapta konu ile ilgili günlük hayattan bilgiye dayalı öykülerin anlatılması, öğrencilerin bu geçiş dönemlerindeki dengelerini güzel bir şekilde sağlıyor.

Ancak kitapta yer alan etkinliklere ayrılan süreler tam anlamıyla yetmiyor. Tüm etkinliler yapılmaya çalışıldığında süre sıkıntısı yaşanıyor. Ayrıca yeni program sarmallık ilkesine dayandığından geçen yılın konuları üzerine yeni konular veriliyor. Öğrenciler geçmiş konuları tam hatırlayamıyorlar hatırlatma için kullanılan süre belirtilmemiş. Öğrenciler hatırlatmayı öğretmenden beklemektedirler bu da eski müfredata dönmeye neden olmaktadır. Ünite başında verilecek geçmiş konulara ilgili araştırma ödevleri bu sorunun giderilmesine yardımcı olabilir.


Çalışma Kitabı:

Öğrencilerin ilgisini çekebilecek etkinlikler bulunmaktadır. Kitapların renkli olması öğrencilerin isteklerini artırmaktadır. Ayrıca ellerini altında hazır bir kaynak olduğundan günlük tekrarları için ek bir kaynağa ihtiyaçları yoktur.
Ders kitabı ile çalışma kitabındaki etkinler zaman zaman bire bir aynı olmaktadır. Bu da gereksiz yere zaman harcanmasına neden olmakta ve öğrencileri sıkmaktadır. Öğrenciler eski müfredata fazlasıyla adapte oldukları için çalışma kitabından verilen ödevleri ciddiye almamakta ve ödevden saymamaktadırlar. Bu nedenden dolayı eksik, yapılmamış etkinlikler olmaktadır. Bu da günlük tekrarların yapılmamasına sebep olmaktadır.

Ayrıca laboratuar kullanımıma çok ihtiyaç olmaktadır. Öğretmenin teknolojiyi çok iyi kullanmasının önemi ikinci planda kalmaktadır. Çünkü eğer öğretmen bunları uygulayacak ortam bulamazsa o teknolojiyi bilmesini bir anlamı yoktur. Bizim laboratuarımız çok küçüktür, otuz taburesinin olmasına rağmen öğrenciler çok sıkışık oturmaktadırlar. Etkinlikleri yaparken çok da rahat değiller. Ayrıca hazırladıkları sunumu ancak bilgisayar laboratuarı boşsa, ki buda nerdeyse imkânsız, sunma şansları olmakta. Hazırladıkları etkinlikleri sunamadıklarında ise bir sonraki sefere sunum hazırlamakta tamamen isteksiz olmaktadırlar. Sunumlarını gerçekleştirdiklerinde ise ilgileri çok artmaktadır. Bilgisayarda yeni bir şeyler öğrenip bunu başka bir derste kullanıp etkin olmak çok hoşlarına gitmektedir.

Yine projeleri hazırlamakta problemler çıkmaktadır. İlk önce veliler projenin ilgilerini çekip çekmemesine göre çocukta tepki oluşturtmaktadırlar. İlk önce veli ile görüşmek gerekmektedir. Proje ilgilerini çekti ise çok güzel eserler ortaya çıkmaktadır. Gelecek yıl daha güzel eserler ortaya çıkacaktır.