BAŞARILI OLMAK İÇİN DÜZENLİ
ve PROGRAMLI ÇALIŞMANIN KURALLARI



Hayatınızdaki dönüm noktalarından biri üniversite sınavı.. Yaklaşık iki milyona yakın öğrenci ile yarışmak zorunda kalacağınız aşılması gereken fakat aşılması hiçte zor olmayan bir sınav. Bu kadar aday arasından sıyrılıp öne çıkmanın ve üniversite sınavında başarılı olabilmenin bir takım koşulları vardır. Birinci ve en önemli koşul amaca ulaşmak için düzenli ve programlı çalışmaktadır.

Peki düzenli ve programlı ders çalışma nasıl olur?

Niçin öğreneceğinizi yani amacınızı belirleyin: Çalışmanızın yönünü belirlemek ve çalışma isteğinizi devamlı tutmak, sizi mutlu edecek mesleğe götürecektir.

Planlı ve programlı çalışınız: Başarılı olmak için planlı çalışmak zorundasınız. Plan sizi belli zamanlarda belli işleri bitirmeye yönelteceği gibi sizin zamanınızı nasıl kullanacağınızı da görmenizi sağlar.

Çalışma zamanınızı iyi ayarlayınız: Zamanı kaybetmenin ya da kazanmanın tek sorumlusu kişinin kendisidir. Zamanını en iyi kullanacak kişi de başarıya ulaşandır. Zamanınızı planlarken başkalarını örnek almayarak, kendi yetenek, beceri ve tutumlarınızdan yola çıkmalısınız. Unutmayın ki zamanını iyi kullanan hayatının kalitesini yükseltir ve yaşadığı süreci en iyi şekilde değerlendirir.

Çalışma yerinizi belirleyiniz: Çalışma ortamını düzenlerken dikkat edeceğiniz bazı ilkeler çalışmadan alacağınız verimi önemli ölçüde etkiler. En önemli etkilerinden biri de masası, sandalyesi, ışığı, rahatlığı ve gürültüden uzaklığı ile bir çalışma odanızın bulunmasıdır.
Eğer bir çalışma odanız yoksa kendinize uygun bir çalışma köşesi ayarlayabilirsiniz. Çalışma veriminiz açısından masa başında çalışmanız gerekmektedir. Ne kadar iyi niyetli ve istekli olursanız olun yatarak veya uzanarak çalışmak bir süre sonra gevşemenize yol açabilir. Bu da çalışma veriminizi düşürebilir

Dikkatinizi çalışma konunuz üzerinde yoğunlaştırınız: Öğrenmenin ön şartlarından biri de dikkattir. İstek ve çaba gösterdiğiniz takdirde dikkatinizi her an belli bir konu üzerinde toplayabilirsiniz. Ancak ders çalışmak için gerekli olan dikkati müzikle veya televizyon seyrederek bölüşürseniz, bu zamandan yeterince yararlanamamış olursunuz. Çünkü dikkatinizi aynı anda sadece bir noktaya odaklayabilirsiniz. Konuyla ilgili problemleri araştırmak ve bunların çözümü üzerinde kafa yormakta dikkatinizi konu üzerinde yoğunlaştırabilmenize yardımcı olur.

Dersi anlayarak öğrenmeye çalışınız: ilk önce iyi dinlemeniz gerekmektedir. Dersi derste dinleyin. Bu insanı pasif bir dinleyici olmaktan çıkarır. En başta çalışacağınız konuyla ilgili ön bir hazırlık yapmanız gerekmektedir. Bu, derste karşılaştığınız zaman konuyu daha iyi kavramanıza yardımcı olur. Önemli ayrıntıları yazarsanız bunlarla ilgili sorular oluşturur ve bu sorulara cevap bulacak şekilde dersi dinlersiniz. Bu da sizin derse katılımınızı sağlar. Anlamadığınız konuyu mutlaka sormalısınız. Çünkü sınavda karşınıza soru olarak çıkabilir. Not tutun. Not tutmak hem aktif katılımı sağlar hem de unutmayı önler. Not alırken kağıt yerine deftere not almayı tercih edin. Yazarken sayfaları ve satırları çok sıkıştırmayın. Önemli notları birbirine karıştırmayın ve altlarını çizin. Belirli dersler için özet çıkarınız öğrenilen bilgilerin unutulmaması için bilgiyi öğrendiğinizden emin olunuz.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/seminer-calismalari/12439-basarili-olmak-icin-duzenli-ve-programli-calismanin-kurallari.html#post20681

Düzenli tekrarlar yapınız: Öğrendiğiniz bilgileri düzenli aralıklarla tekrarlamazsanız kısa sürede unutursunuz. Tekrarı periyodik aralıklarla yapmalısınız. Tekrarı yaparken metnin bütününü okumak yerine anahtar kelimeleri not alarak kelimelerin tekrar edilmesi size metnin bütününü hatırlatır. Gün içerisinde çalıştığınız dersleri uyumadan önce tekrar edin. Çünkü unutmanın en az olduğu zaman uykudur.

Okuma tekniğinizi geliştiriniz: İyi ve etkili okuma, okuduğunu anlamayı ve hızlı okumayı geliştirmeyi sağlar. Fakat bu okuma işlemi sesli olmamalıdır. Çünkü sesli okuma hızınızı azaltır. Sessiz, hızlı ve doğru okuyun. Sözcük dağarcığınızı geliştirin. Sözcük dağarcığınızı geliştirirken yalnız bir alanla ilgili değil, değişik alanlarla da ilgileniniz. Çok okuyunuz, anlamını bilmediğiniz sözcükleri öğreniniz. Okurken parçaya bağlı kalınız. Yorumunuzu kendi düşüncenize göre değil,okuduğunuz parçaya göre yapınız. Eğer bilinçli bir biçimde sözcük dağarcığınızı geliştirmeye, kavrama uzaklığınızı genişletmeye çaba gösterir, sessiz okumayı başarırsanız, okuduğunuzu daha iyi anladığınızı ve daha hızlı bir okuma yeteneği kazandığınızı göreceksiniz.


alıntıdır