İbrahim Şinasi gazeteci şair ve tiyatro yazarıdır. 5 Ağustos 1826′da hayata gelen şairin babası Topçu Yüzbaşı Mehmet Ağa’dır. Mehmet Ağa 1829′da Osmanlılar ve Ruslar arasında yapılan savaşta vefat etmiştir.

Mahalle Sıbyan okulunu ve Fevziye okulunu tamamlayıp katip adayı olarak Müşiriyeti Mektubi kalemine katıldı. Farsça Arapça ve Fransızca öğrenen şair bilgilerini geliştirmesi için 1849′da devlet desteğiyle Paris’e gitti. Paris’te de çalışmalarına devam etti edebiyat ve dil üzerine yoğunlaştı. İstanbul’a 5 yıl sonra döndü ve Encümen-i Daniş’te görev aldı.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/sanatcilar/67465-sinasi-kimdir-kisaca-bilgi.html#post131776
Tasvir-i Efkar ve Tercüman-ı Ahval gazetelerini çıkardı ve 1965 yılında tekrar Paris’e döndü. Fransa’da 5 yıl boyunca Ulusal Kitaplıkta çalışmalar yaptı ve kelime araştırmalarına yöneldi.

Osmanlı’da başlayan batılılaşma hareketlerinin önderlerinden oldu ve düşünce dil edebiyat konularının gelişmesini sağladı.
1871 yılının eylül ayında beyin kanserinden dolayı hayatını kaybetti.

Şinasi’nin Eserleri: Tercüme-i Manzume Şair Evlenmesi ( Türk edebiyatının ilk tiyatro eseri) Tercüman-ı Ahval Mukaddimesi Durub-i Emsal-i Osmaniye Müntehebat-ı Eşkar Müntehebat-ı Tasvir-i Efkar
alıntıdır