Sigara, aşırı yorgunluk, çevresel etmenler... Sizi kansere bir adım daha yaklaştıran bu risk faktörlerini hayatınızdan çıkarın
Günümüzde hızla yaygınlaşan kanser hastalığına karşı genetik, çevre koşulları gibi bazı nedenleri değiştiremeseniz de yaşam şeklinizde bazı noktalara dikkat ederek, riski azaltmaya çalışabilirsiniz.
Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Dairesi Başkanlığı da konuyla ilgili önemli hususlara dikkat çekiyor...
* Kanser hastalığından korunma için; pişirme, içme ve bebek maması hazırlamada sıcak su musluğu kullanılmamalı. Musluk 6 saat ve üzeri kullanılmamışsa, suyu akıtarak kullanmalı.
* Yemekler kızartma yöntemi yerine haşlanmalı veya buharda pişirilmeli, kimyasal koruyuculu hazır yiyecekler yerine doğal besinler tercih edilmeli.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/saglik/8513-hayatinizdaki-riskleri-azaltin.html#post13096
* Düzenlİ olarak süt veya süt ürünleri tüketilmeli. Mangal gibi ateşte pişirme yöntemi tercih edilmemeli.
KAPALI ORTAMLAR
* Kapalı ortamda; sigara dumanı, soba ve benzeri ısıtıcılar, boya malzemeleri, bina yapı malzemeleri, hava kirleticileri içinde yer aldığından kaçınılması gerekiyor. Yine, böcek öldürücülerden kaçınılmalı, bu mümkün değilse kullanılan ortama belli bir süre girilmemeli.
* Radyasyon; cilt, akciğer, kan, kemik, karaciğer, meme, rahim ağzı, tiroid ve kemik iliği gibi bir çok kanser türüne yol açıyor. Bu nedenle, radyolojik tetkikler ancak doktor tavsiyesi alarak yaptırılmalı. Bebek ve çocuklar televizyon, bilgisayar gibi radyasyon yayan cihazlardan mümkün olduğunca uzak tutulmalı.