Terliyor musunuz?

Vücut ısısının kontrolünü sağlayan terleme, birçok kişinin hem özel yaşamını, hem de sosyal yaşamını olumsuz etkileyen önemli bir problem haline gelebiliyor. Normalde bir insan terleyerek günde 500 cc civarında sıvı kaybediyor. Piyasada satılan maddelerle giderilemediğinde ise terleme, bir problem olarak kabul ediliyor ve aşırı terleme olarak adlandırılıyor. Aşırı terleme bilimsel yöntemlerle başarıyla tedavi edilebiliyor.

Terlemenin nedenleri
Terin salgılanması insanlarda sinir sisteminin sempatetik denilen kısmının çalışması ile ilgilidir. Toplumun yüzde 1' inde bu sistem aşırı düzeyde çalışır. Bu durumun nedeni tam bilinmez ve doğuştandır. Özellikle stresli durumlarda bu sistem aşırı çalışır. Genel olarak terleme, kış aylarında daha az rahatsız edici olur. Bunun dışında tiroid bezinin aşırı çalışması, böbrek üstü bezinden kaynaklanan bazı hastalıklar, şişmanlık, menopoz, ağır psikiyatrik hastalıklar ve bazı kanserlerin tedavisinde kullanılan hormonlar aşırı terlemeye yol açabilir.

Ruhsal ve fiziksel rahatsızlıklar
Bakteri üremesini kolaylaştırdığı için, aşırı terleme kokuya da neden olur. Ruhsal ve fiziksel problemlere sebep olan, sosyal yaşamı zorlaştıran terleme; ellerde, koltuk altında, ayak altlarında, yüzde ve gövdede oluşabilir. Terleme stresli durumlarda gelişiyorsa ve kişi terlemeden rahatsız ise, kısır bir döngü içine girer. Kişi terleyeceğini bilerek daha çok endişelenir ve endişe de daha fazla terlemeye yol açar. Bu kısır döngü bu şekilde sürüp gider.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/saglik/5927-terliyor-musunuz.html#post8708

Nedenin belirlenmesi
Terleme tedavisine başlanmadan önce nedenin belirlenmesi gerekir. Terleme sorunu olan kişinin öncelikle kilo durumu incelenir. Aldığı ilaçlar gözden geçirilir. Hastanın menopozda olup olmadığı araştırılır.

Endokrinoloji uzmanının yapacağı değerlendirme ile sorunun tiroid bezinden ya da böbrek üstü bezlerinden kaynaklanıp kaynaklanmadığı belirlenir. Bu durumların hiçbirinde problem belirlenemez ise, uzmanlar hastanın doğuştan sempatetik sinir sisteminin aşırı çalıştığı kanaatine varabilir ve bu doğrultuda çözümler tavsiye eder.