Bebeğimin Ağız - Diş Bakımı

Soru: İlk diş hekimi ziyareti hangi yaşta olmalı?

Cevap: İlk yaş günü veya ilk dişinin çıkması ile ilk diş hekimi ziyaretinin yapılması gerekmektedir. Unutmayın ki erken teşhis ileride görülebilecek sorunların önlenmesinde en önemli basamaktır. İlk diş hekimi ziyaretinin hangi yaşta yapılması konusunda aileler, çocuk doktorları ve diş hekimleri farklı görüştedirler. Birçok diş hekimi ailelere çocuklarını bütün süt dişleri ağızda görülünce (yaklaşık 2-3 yaşlarında) diş hekimine getirmeleri gerektiğini söylemektedir. Hatta bazı diş hekimleri 6 yaşına kadar beklenilmesi gerektiğini düşünmektedirler. Fakat bu kadar uzun süre beklenmesi çocuklarda ağız-diş sağlığı sorunlarının daha ciddi boyutlarda görülmesine sebep olabilmektedir.

AAPD (American Academy of Pediatric Dentistry); ilk süt dişinin çıkması ile yani ilk 6-9 aylık dönemde veya çocuğun ilk doğum gününden önce mutlaka diş hekimi (Pedodontist) muayenesinin yapılması gerektiğini belirtmiştir. Bu ilk muayenede aileler bebeğin ağız ve diş bakımı konusunda bilinçlendirilir ve çocukta erken dönemde tespit edilebilecek sorunlar değerlendirilir. İlk muayenede genellikle bebek annesinin dizlerine yatırılarak gözle ağız içi muayenesi yapılır. Çocuğun beslenme alışkanlıkları, diş gelişimi ve çürük açısından riskli grupta olup olmadığı bu seansta tespit edilir ve çocuğun mevcut durumuna göre bir sonraki diş hekimi ziyaret zamanı tespit edilir. Pedodontist ayrıca bebeğin ağız ve diş gelişiminin normal olup olmadığını değerlendirerek çocuğun kayıtlarını tutar. Ayrıca bebeğinizin Fluor ihtiyacı olup olmadığının değerlendirmesine de bu ilk ziyarette karar verilir. Bebeğin parmak emme, yalancı emzik, biberon kullanımı gibi alışkanlıkları da bu seansta değerlendirilerek aileler alışkanlıkların değiştirilmesi konusunda bilinçlendirilir.

Soru: Neden bu kadar erken? Bu yaşta bebeğimin ne gibi bir diş sorunu olabilir ki?
Cevap: Erken yaşta çocuğunuzun bir pedodontist veya diş hekimine getirilmesindeki en önemli sebep tüm hayatı boyunca devam edecek olan koruyucu diş hekimliği uygulamalarının bu yaşlarda başlamasının sebebidir. Diş sorunları erken dönemde başlar. En sık görülen sorun; “Erken Dönem Çocukluk Çürüğü” (Biberon Çürüğü) denilen çok hızlı ilerleyen ve yıkıcı bir diş çürüğüdür. Çocuğunuz özellikle biberonla besleniyor veya düzensiz öğün alıyorsa bu çürük şekli açısından risk altında olabilir. İlk ziyaret ne kadar erken olursa diş sorunlarını önlemek o kadar kolay olur. Unutmayın ki sağlıklı dişlere sahip çocuklarınız gıdaları iyi çiğneyebilir, harfleri düzgün çıkartabilir ve güvenle gülebilirler.

Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/saglik/5551-bebegimin-agiz-dis-bakimi-bakimi.html#post8275
Soru: Çocuğumu “Biberon Çürüğü”nden nasıl koruyabilirim?
Cevap: Çocuğunuz bir yaşına girdikten sonra onu biberonla değil bardaktan içmesi konusunda bilinçlendirin. Özellikle uyku esnasında çocuğun biberonla uyuması sütün/meyve suyunun dişler üzerine göllenmesine ve de uyku sırasında tükürük akışı hemen hemen durduğu için dişler yıkanamadığından çürümesine sebep olur. Uyku da çocuklara biberon içersine süt veya meyva suyu koyulması bu açıdan çok tehlikelidir. Eğer uyurken mutlaka biberonla bir şey verilecekse bu yalnızca su olmalıdır.

Soru: Biberon ile beslenme ne zaman bırakılmalıdır?
Cevap:
Çocuğunuz 12-14 aylık olduktan sonra yavaş yavaş biberon alışkanlığı bırakılmalıdır.

Soru: Çocuğum parmak emiyor, bu tehlikeli midir?
Cevap:
Bebeklerin 2 yaşına kadar parmak emmeleri gayet normaldir. Eğer 4 yaşına geldiği halde bu alışkanlığını hala sürdürüyorsa çene kemiğinde ve daimi dişlerde ilerde çapraşıklık sorunları (ortodontik problemler) görülebilir. Pedodontistiniz bu alışkanlığın kesilmesi konusunda sizlere yapmanız gerekenler hakkında bilgilendirecektir.

Soru : Bebeğimin dişlerini fırçalamaya hangi yaşta başlamam gerekiyor?
Cevap:
Ne kadar erken başlanırsa o kadar iyidir. Doğumdan itibaren bebeğinizin ağzını ve dişetlerini temiz bir bez veya bebekler için özel üretilmiş diş fırçaları ile temizlemeniz iyi olacaktır. Bu hem ağız hijyeni için gerekli hem de süt dişlerini çıkartırken yaşanan sorunların daha hafif atlatılmasına yardım edecektir.

Soru: Dişlerin çıkma zamanları hakkında bilgi verebilirmisiniz?
Cevap:
Süt dişlerinin sürme zamanları her çocukta farklı olmaktadır. Genel olarak ilk süt dişi 6-9 ay içersinde alt ön keser dişin sürmesi ile başlar ve 2.5-3 yaşlarında süt azı dişlerinin sürmesi ile sonlanır. Bu dönemlerde dişetlerinde kızarıklık ve şişliklerin olması çok doğaldır. Diş sürmesinden önce bebeğinizin ateşi çıkabilir, tükürük akışı artabilir ve huzursuz olabilir. Bu sıkıntıları rahat atlatabilmek için diş kaşınmasında kullanılan dişlikler, soğuk kaşık veya soğuk ve ıslak bir bez ile dişetlerinin silinmesi çocuğunuzu rahatlatacaktır.



Dr. Dt. Timuçin ARI
Diş Hekimi - Pedodonti Uzmanı