Nasıl belirti verir?
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/saglik/5535-bronsiolit-nedir.html#post8243
Dikkat: Tanısı doktor tarafından konulmalıdır

- Genellikle önce ateş ve burun akıntısı, sonra solunum zorluğu ve öksürük başlar.
- Bronşiolit olan çocukların ortalama yaşı 6 aydır. 2 yaşın üstünde görülmez.
- Çocuğunuzun göğüsten gelen hırıltısı vardır; hızlı nefes alır.
- Öksürük ve kalın balgam olabilir.

- Hırıltı: Akciğerlerdeki en küçük hava yollarının (bronşioller) daralması sonucu oluşur. Bu daralma respiratuar sinsisyel virüs (RSV) gibi bir virüsün neden olduğu enflamasyona bağlıdır. RSV genellikle kışın oluşan salgınlara neden olur.
- RSV, süt çocuklarında bronşiolit, 2 yaşın üstündeki çocuklar ve erişkinlerde ise sadece üst solunum yolu enfeksiyonu gibi seyreder. Virüs, hasta kişilerin burun akıntılarında görülür. 1 metreden yakın mesafede öksürme ve hapşırmayla veya göze, buruna değdirdiği elleri ile bulaşır. İnsanlar bu virüse karşı kalıcı bağışıklık geliştirmektedir.

Nasıl seyreder?
- Hırıltı ve zorlu solunum 2-3 günde kötüleşir ve ardından düzelir. Genellikle hırıltı 7 gün, öksürük 14 gün sürmektedir.
- Bronşiolitin en sık görülen komplikasyonu kulak enfeksiyonu olup, çocukların %20'sinde görülmektedir. Bronşiolit geçiren çocukların az bir kısmı sadece %1-2'si oksijen ve damar sıvı gereksinimi nedeni ile yatırılmaktadır.

Ne yapmalı?
- ilaçlar:
Doktorunuzun verdiği ilaçları uygulayın.
- Öksürük nöbetleri için ılık sıvılar: Boğazın gerisindeki kalın balgam genellikle öksürük nöbetlerine neden olmaktadır. Sıcak sıvılar solunum yolunu yumuşatır.v~ salgıları azaltır. Eger çocugunuz 4 aydan büyük ise sıcak limonata ve elma suyu verebilirsiniz. Aynı şekilde ıslak, sıcak bir havluyu çocuğunuzun ağız ve burnuna uygulayarak, veya sıcak sulu nemlendirici koyarak solunum yolunu rahatlatabilirsiniz.
- Nemli ortam: Tuzlu su içeren burun damlaları burun tıkanıklığını gidermede daha etkilidir. 3 damla tuzlu su uygulandıktan sonra burun temizleyici ile burunu temizleyin. Bu işlemi bir kaç kere tekrarlayın.
- Beslenme: Çocuğunuzun yeterli sıvı almaya teşvik edin. Beslenme genellikle yorucudur ve dolayısıyla anne sütü ya da mamayı az miktarlarda daha sık vermeniz gerekir. Çocuğunuz öksürürken kusarsa onu tekrar besleyin.
-Sigara içimi: RSV enfeksiyonu olan çocuklar sigara dumanına maruz kalınca solunum sıkıntısı artar. Evinizde sigara içilmesine izin vermeyin.


Doktorunuzu hemen aramanız gereken durumlar ;
- Nefes alıp vermesi sıklaştığı ve zorlaştığında, hırıltı şiddetlendiğinde
- Sakinken dakikada 60'ın üstünde nefes alıp verdiğinde



Hazırlayan : Dr. Gülnihal Şarman
Çocuk Sağlığı, Hastalıkları ve Yenidoğan Uzmanı