Nedir?
Burun tıkanıklığı veya burun akıntısı, genellikle ateş, boğaz ağrısı, öksürük, ses kalınlığı, kırmızı gözler ve boyun lenf bezinin şişkinliğiyle seyreder..
Neden olur?
Burun ve boğazın viral enfeksiyonudur. Soğuk algınlığı virüsleri bir insandan diğerine el teması, öksürük ve nezle ile geçmektedir. Soğuk algınlığına neden olan 200'den fazla virüs olduğu için sağlıklı çocukların çoğu yılda en az 6 kez hastalanmaktadır.
Nasıl seyreder?
- Genellikle ateş 3 günden az sürer. Bütün burnn ve boğaz şikayeteri 1 haftada kaybolur. Öksürük 2-3 hafta sürebilir.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/saglik/5534-ust-solunum-yolu-enfeksiyonu.html#post8242
- Kulak ağrısı, gözlerde sarı iltihaplı akıntı, sinüslerde baskı veya hissi (genellikle bir sinüs enfeksiyonu düşündüren) veya solunum güçlüğü ( genellikle bir pnömoniyi düşündüren) gibi sekonder bakteri enfeksiyon bulgularına dikkat edilmelidir.
- Çocuğunuz ufak ise sıvı kaybının olup olmadığından emin olun.
Tedavi nasıldır?
- Soğuk algınlığının süresini etkileyecek çok fazla tedavi yöntemi yoktur ancak yine de bazı semptomları azaltabilir. Burun akıntısı tedavisi, burun tıkanıklığından farklıdır. Küçük bebekler için burun aspiratörünü dikkatlice kullanabilirsiniz. Burun gözeneklerine tahrişten . korunmak için yağlı kremler kullanabirsiniz. Burun akıntısı burnu virüslerden temizlemeyi sağlar. Çocuğunuzun allerjik nezlesi yoksa antihistaminiklerin faydası olmaz.
- Öksürük: 4 yaşın üstündekiler öksürük tabletlerine, diğer yaştakiler ise şurup şeklindekileri kullanabilirler. Çocuğunuzun odasının kuruluğunu almak için nemlendirici cihaz kullanın.
Kırmızı gözleri ıslak pamuk ile sık sık silin.
- İştahsızlık: Sıvı gıdalar vermeye çalışın.


Soğuk algınlığından nasıl korunulur?
- Soğuk algınlığı enfeksiyonlu bir hastadan direkt temas yolu ile alınır. Yaşamın birinci yılında üst solunum yolu enfeksiyonlarının komplikasyonları daha sıktır
- 3 günden uzun süren ateş
- 1O günden fazla süren burun akıntısı
- Gözlerinde iltihaplı akıntı olması
- Burun tıkanıklığı beslenmeye engel oluyorsa
- Kulak veya baş ağrısı varsa
- Boğazı ağrıyorsa
Doktorunuzu aramalısınız!.



Hazırlayan : Dr. Özlem Ekiz Yörükalp
Çocuk Sağlığı, Hastalıkları ve Yenidoğan Y.B. Üni.